Végleges az idei Budapest100 programjában részt vevő épületek listája

A Budapest100 közzétette az idén megnyitó és programmal készülő 36 ház listáját. A 14 éves építészeti és kulturális fesztivál 2024-ben új városrészekben járva, új közösségeket megszólítva a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Az idei alkalom különlegessége, hogy először nyílik lehetőség megszólítani a házak építészeit, tervezőit, a lakóházak első beköltözőit, az intézmények első dolgozóit. 

Már nyilvános a Budapest100 május 11-12-i hétvégéjén megnyitó házak listája – 36 épület csatlakozik idén a programhoz. Számos lakóház, lakótelep mellett kutatóház, egyetemek, ravatalozó és még csillagvizsgáló is fogadja a látogatókat. A részletes, teljes programot április végén ismerhetjük meg. 

Budapest 2. ker. Ganz u. 13-15. fotó: Tóth Dóra

 

A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ építészeti és kulturális fesztiválja, 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén minden évben. 2016-tól, amióta nem a 100 éves házakat ünneplik (mert az első világháború alatt és után a budapesti építkezések megtorpantak), olyan témákat vagy városrészeket választanak, amelyek kapcsán nemcsak városképi jelentőségű épületeket mutathatnak be, hanem felhívhatják a figyelmet aktuális városi problémákra, örökségvédelmi és társadalmi kérdésekre.

Az idei témaválasztással céljuk párbeszédet indítani egy olyan évtized, sőt egy egész korszak építészetéről, amelyről feldolgozatlansága miatt még kevés információ áll rendelkezésre. Az ismeretek hiányában sok olyan épületet fenyeget a lebontás vagy az eredeti karaktert teljesen elfedő felújítások veszélye, amelyek komoly építészeti, városképi értéket képviselnek.

Budapest 12. ker. Németvögyi út 99. fotó: Fullár ZoltánBudapest 2. ker. Ganz u. 13-15. fotó: Tóth Dóra


Történeti kontextusuk miatt a közvélemény sokszor negatívan fordul  a szocialista időszak épületeihez, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban, és számos kezdeményezés vizsgálja a Kelet és Nyugat közötti kapcsolódásokat is. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozik a program, amely egyben a KÉK “Modern évadának” egyik kiemelt eseménye.
A korszak adottsága, hogy sok lakótelep, panelépület van a házlistán, amelyek olykor fontos történelmi városrészek eltűnésével születtek, sokaknak kínálva modern, komfortos lakhatást. A hetvenes évek középpontba állításával a szervezők meg tudják vizsgálni, hogyan beszélünk róluk, hogyan viszonyulunk hozzájuk, ami azért is fontos, mert Magyarország lakásállományának ötöde lakótelepi. Idén először lehetőség lesz a tervezőkkel, az első beköltöző lakókkal is kapcsolatot teremteni, és megvizsgálhatjuk azt is, hogy az elmúlt ötven évben a koncepciók hogyan értek be, megvalósultak-e és miként változtak, újultak meg környékek, városrészek.

 

Idén harmadik alkalommal kibővített, négynapos eseménysorozattal készülnek a szervezők:  a program szakmai nappal kezdődik (május 9.), sétanappal folytatódik (május 10.), majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul (május 11-12.).
A teljes, részletes program április utolsó hetére várható. A nyomtatott programfüzet elérhető lesz a Kortárs Építészeti Központban, a Blinken OSA Archivumban és más kijelölt helyeken, amelyekről a szervezők a Budapest100 honlapján és social media felületein tájékoztatnak. 

 

Bp. 13. ker. Tüzér utca 56-58. fotó: Bacskay AndreaBudapest, 8. ker. Nagyvárad tér 4., SOTE Elméleti tömb. fotó: Dragon Tamás


________________________________________

A Budapest100

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.

A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, az akkor épp százéves házak ünnepeként. 2016-tól új irányba indultunk, és városrészeket választottunk, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett – ekkortól a százéves házak ünnepét felváltották a tematikus fesztiválok.

A 14 éve indult kezdeményezés keretében eddig több mint 650 épület nyitotta meg kapuit, és 2200 önkéntes segítségével valósultak meg programok, amelyek több mint 160 000 látogatót vonzottak.

A Budapest100 minden programja ingyenes.

Budapest, 8. ker. Szigony utca. fotó: Arutiunian Arina

 

forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új időpontban a Budapest100!

Új időpontban a Budapest100!

Májusról szeptemberre tolódik.

A hétvégén ismét útjára indul a Budapest100

A hétvégén ismét útjára indul a Budapest100

Az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál 10. alkalommal kerül megrendezésre.

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Itt van Budapest átfogó bringatérképe, amelyen a Budapest100 egyes épületeit is feltüntették

Az útvonalak nagy része átlagos városi biciklivel is bejárható.

Hirdetés