Egyszerre két lakóépület lett szerkezetkész – BRG és a BRL elnevezésű lakóépületek együttesen 320 lakással gazdagítják a városrészt.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a BudaPart városnegyed fejlesztése: a BRL és a BRG lakóépület elérte a szerkezetkész állapotot, ebből az alkalomból pedig bokrétaünnepséget tartottak a helyszínen. A Property Market fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében épülő lakóházak építése 2021 végén kezdődött meg, összesen közel 18 milliárd forint értékben. A bokrétaünnepségen a beruházó Kopaszi Gát Zrt. részéről Fodor Tamás, a kivitelező részéről pedig Bajcsay Márton, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója mondott köszönetet a szerkezetépítésen dolgozóknak. 


A BRL lakóépület a két épületrészen összesen 140 lakással várja a lakóit, melyhez két szint mélygarázs és három üzlet is tartozik majd. Ez a lakóépület a 65 méteres magasságával a BudaPart városnegyed legmagasabb épülete is lesz egyben. A jövőre elkészülő lakóházban már most elkelt az összes lakás. A szerkezetépítés során a 18 300 négyzetméteres épületbe mintegy 12 000 köbméter betont és 2300 tonna betonacélt dolgoztak be a szakemberek.


A kivitelezés során különlegességnek tekinthető, hogy az épület négy toronydaru és egy telepített kúszópumpa segítségével jutott el a szerkezetkész állapotig, emellett összetett és nagy odafigyelést igénylő organizációra volt szükség, mert az épület északi és keleti oldalán egy védett BERT-akna található, ami az erőmű elektromos kábeleit rejti.

A BRG lakóépület 180 lakása szintén két épületrészen lett kialakítva, melyekhez két szinten összesen 183 darab parkolóhely és 69 darab kerékpártároló is tartozik. A földszinten helyet kap két kiskereskedelmi létesítmény is. Ennek a lakóépületnek a teljes nettó alapterülete mintegy 17 100 négyzetméter, melyből a lakások területe 9500 négyzetmétert jelent.

Az alapozási munkák során 19 200 köbméternyi földmennyiséget emeltek ki. Az épület tartószerkezete monolit vasbetonból, a homlokzat pedig előregyártott vasbeton elemekből épült fel. A szerkezetépítés során a kivitelezők 8.500 köbméter betont és 1540 tonna betonacélt használtak fel. Az előregyártott elemekből összesen 3911 darab került beépítésre, melyek egyenként 0,5 – 6,5 tonna súlyúak.
 


A BudaPart-projektről
 
Budapest modern kori történetének legnagyobb városnegyed-fejlesztése – amelyet a világ legjobb városnegyed-fejlesztésének választottak Párizsban – a jelenlegi ütemében 2200 négyzetméter kereskedelmi, 490 lakóingatlan és 8600 négyzetméter irodaépület kivitelezését foglalja magában. A 2015-ben elindított BudaPart projekt várhatóan 2030-ra készül el.

Eddig hat lakóépületben 1200 lakást, 45 ezer négyzetméter bérbe adható irodaterületet és közel 3200 négyzetméter kiskereskedelmi egységet adtak át. A projekt végére 54 hektáron 15 lakóépületben háromezer lakás, 12 irodaházban mintegy 250 ezer négyzetméter iroda- és 23 800 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, amely mintegy 25-30 ezer városlakónak teremt lakó- és munkahelyet.
 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöldinnovációs megállapodások

Zöldinnovációs megállapodások

 Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban

Kívül tégla, belül white cube

Kívül tégla, belül white cube

Duisburgban, a Herzog & de Meuron által tervezett MKM Museum Küppersmühle épületében egy hajdani gabonamalom ipari architektúrája randevúzik a kortárs múzeumépítészettel.

Rangos díjat nyert a Hello Wood

Rangos díjat nyert a Hello Wood

A German Design Council díjazta a Workstation Kabint.

Hirdetés