Hirdetés

Egy óceánparti ház két arca

A seattle-i Olson Kundig stúdió az ausztrál óceánparthoz kiválóan illeszkedő, kétarcú nyaralót tervezett.

Az amerikai építésziroda Tom Kundig és Simon Clews vezetésével Sydney homokos tengerpartjára látványos, ám mégis a környezetbe olvadó, a stúdió stílusára jellemző könnyed, légies vonalvezetésű, part menti épületet álmodott.

 

 

A Bilgola névre keresztelt nyaraló két „arca” tökéletesen kiegészíti egymást: fel- és lehajtható zsalugáteres homlokzatával képes megnyílni az óceán és a távoli horizont felé, máskor pedig intim környezetet teremt a bent tartózkodók számára. Az épület így abszolút megfelel a megrendelő pár elvárásainak, hiszen a fő céljuk az volt, hogy a ház nagy létszámú családi összejöveteleknek is megfelelő helyszínt tudjon biztosítani.

 

 

Az építészek a fokozatos megközelítés eszközével kalauzolják el a látogatót a ház fő bejáratához, akik pálmafák és norfolk-szigeti fenyők között lépdelve, a folyamatosan nyíló térben érik el az előteret. A horizont ideérve teljesen kitágul, a házba érve pedig már a lenyűgöző óceánpart végtelen látványa fogadja a betérőket.

 

 

Az Olson Kundig építészei kiválóan reflektáltak a környezet adottságaira – a Bilgola-t betoncölöpökre állították. A megemelt nyaraló ilyen módon hatékony védelmet kapott az alkalmanként igen erős szél és az előretörő víz romboló hatásával szemben. A mozgatható zsalugáterek pedig további védelmet jelentenek: nem csak árnyékolják, de a többi ártalmas természeti hatástól is óvják az épületet.

 

 

A bejárattól nyílik a hatalmas, nyitott terű konyha, az étkező és a tágas nappali, melyek homlokzata három oldalról teljes magasságban üvegezett. A tolóajtók átengedik a hűs óceáni levegőt, amitől a ház természetesen átszellőztethető, valamint rajtuk keresztül juthatunk ki az óceánparttal szemben létesített medencés kertbe is. A fölszinten kialakítottak egy négy hálószobás vendégszárnyat, míg az emeleteken olvasószoba, fürdő, és egy nagy, privát erkélyes, tulajdonosi lakosztály kapott helyet.

 

 

A homokdűnén álló ház méretei ellenére diszkréten bújik meg a parti fű között. Sem a természet békéjét nem töri meg, sem az ott lakókat nem zárja be a négy fal közé. Reménykedhetünk, hogy a jövőben sok ilyen és ehhez hasonló vízparti projekt megvalósulásának lehetünk – ha máshogy nem is, –  legalább képeket nézegető szemtanúi.

 


Olson Kundig ArchitectsWebFacebookInstagram

 

 

Forrás: designboom

 


További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy óceánparti ház két arca

Egy óceánparti ház két arca

A seattle-i Olson Kundig stúdió az ausztrál óceánparthoz kiválóan illeszkedő, kétarcú nyaralót tervezett.

Alkoss szabadon | Vesta Home x Budapest Park

Alkoss szabadon | Vesta Home x Budapest Park

Művészeti pályázatot hirdet fiatalok számára a Budapest Park és a Vesta Home.

OCTOGON hunters I Természet ihlette épületek

OCTOGON hunters I Természet ihlette épületek

Levadásztuk a legegyedibb természet által inspirált épületeket!

Nincs találat!

Hirdetés