Hirdetés

Medence az átriumban, meditáció bármikor

A Török Csongor által tervezett hódmezővásárhelyi családi ház.

Noha az Év háza pályázat közönségszavazása már lezárult, a zsűri döntését csak ősszel ismerhetjük. Sorozatunkban addig is bemutatunk néhányat a 33 nevezett projektből, most Török Csongor (T-Stúdió) hódmezővásárhelyi épületét.

Többfunkciós épületet kért a megrendelő az építésztől, aki az engedélyezési tervektől vitte a projektet. Maga a tervezés helyszíni szemlével indult, a telek és a szomszédos beépítések tanulmányozásával. Ugyanakkor a beruházónak konkrét elképzelései voltak az építési munkával kapcsolatban, melyeket tervezési program keretében az építész rendelkezésére bocsátotta.

A tervezési program mindenre kiterjedő ismertetésétől ezúttal tekintsünk el, a lényeg, hogy a mintegy 450 m2 nettó szintterületű lakás (+ fedett terasz + gépkocsi tároló + tetőteraszok) mellé egy 50 m2-es irodának is kerülnie kellett, földszint+emeletes leosztásban.

Miután a megrendelő egészen részletesen tudta, mit szeretne (például „étkezőben nyolc főt kell leültetni” vagy az előszobából „egy gardrób és egy vendégvécé kialakítása szükséges”),

az építészre hárult a nemes feladat, hogy mindezt egy természetes, harmonikus egységbe formázza, ahol a fenti (és az általunk ezúttal nem leírt) igények maguktól értetődően teljesüljenek.

És valóban, a képeket elnézve könnyedén gondolhatnánk, hogy az építész teljesen kötetlenül valósított meg egy álomépületet. Persze az olyan – szintén a megbízó által megfogalmazott – funkcionális igények ellen aligha volt kifogása, mint a nagy üvegfelületek igénye, vagy a nappali emelt belmagassága.

A zen-kertnek is beillő udvar, a hatalmas teraszok, az épületet némi túlzással önálló kisvárossá avató kiegészítő funkciók (wellness szaunával és pezsgőfürdővel, napozóteraszok, nyári konyha, iroda teakonyhával, négy gépkocsibeálló) játékosan, rafinált szögtörések közt mutatják meg magukat, mintha még a fűre vetülő árnyékok cikkcakkjait is gondosan megtervezték volna.

Megvalósult tehát az izgalmas térképzésekkel kialakított belvilág igénye, ahogy a modern tömegformálás és attraktív megjelenés óhaja is, miközben a telken jelentős zöldfelület maradt meg. 

Ugyan nem ez az épület nyert a közönségszavazáson, díjat még kaphat, miután a zsűri döntését szeptember 25-én ismertetik a Symbol Budapestben.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű, mégis merész: ház a dióligetben

Egyszerű, mégis merész: ház a dióligetben

A Konkrét Stúdió családi háza nélkülöz minden felesleges dolgot, mégis roppant szerethető.

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

A HP-Arch családi háza, amely az Év háza versenyen is szerepel.

Vidéki épületek nyertek az Év háza 2019 díjátadón

Vidéki épületek nyertek az Év háza 2019 díjátadón

Karlovecz Zoltán pécsi lakóháza, és a Járomi Irén, Kiss Gyula-féle nagykőrösi piac kapott elismerést.

Hirdetés