A BudaPart városrendezési tervéről híres ADEPT építész iroda a kulturális életet felpezsdítő múzeumot tervez Berlinnek. 

Hirdetés

Az elmúlt tíz évben egy kicsi építészirodából mára az egyik meghatározó fiatal koppenhágai irodává fejlődött az ADEPT, akik Budapest talán legizgalmasabb városfejlesztési terveit készítették el a Kopaszi-gátnál. Az elsősorban emberi léptéket és értékeket figyelembe vévő várostervezéssel, közterek megalkotásával foglalkozó építésziroda számtalan elismert projektet tervezett már Dánia-szerte, míg Magyarországon nevük a BudaPart fejlesztési koncepciójával vált ismertté. De mi történik akkor, amikor épp nem a főváros számára terveznek élhető negyedet, hanem Európa más városaiba?

Az Anders Lonka vezette dán iroda most elnyerte a 20 éve magára hagyott berlini "Marinehaus" átalakítására kiírt nemzetközi építészeti pályázatot. Hogy miért különleges ez a projekt? A berlini Stadtmuseum vezetősége egy olyan víziót képzelt el, melyben kulturális klaszterként hasznosítanák, elevenítenék fel az enyészetre hagyott épületet, amivel egy újfajta múzeum tipológiát is szeretnének megalkotni. Az ADEPT (Anders Lonka, Martin Krogh, Martin Laursen) erre az elképzelésre egy ház a házban koncepcióval reagált, amely olyannyira elnyerte a zsűri tetszését, hogy a pályázatot végül ők nyerték meg és az ő terveik alapján készülhet el a város új kultúrközpontja. 

A 7800 négyzetméteres épület megújítása egy hosszútávú fejlesztési stratégia része, ami magában foglalja az új típusú múzeumot is, amely lényegében egy olyan kreatív és kulturális tengely kíván lenni, ami kiállításokon, workshopokon keresztül a társadalom mindennapi életébe vonja be az épületet. A nyertes pályázati munka - vezető építész: Martin Krogh - megmutatja, hogy a ház a házban elv képes szinergiát létrehozni az új közösségi funkciók és a már adott történelmi keretek között. A már meglévő szinteket úgy alakították át, hogy a látogatók minden szintre rálássanak, ezzel az épület használója számára is érthetővé teszik a házat. Mindez azért is jó, mert a nyitott és meleg, barátságos megjelenésével az épület nyit a város felé, részt vesz és alakítja annak mindennapjait.

Az ADEPT nyertes javaslata az épület- és a városfejlesztést is magában foglalja: egy új, rugalmas belső, amely kulturális eseményeknek és a helyi közösségeknek ad helyet, miközben alázattal formálja újra a védelem alatt álló épületet. Noha az új múzeum elkészülte még hosszú idő, de az ötlet megvalósulását kiváncsian várjuk. És azt is, hogy a dán építésziroda a BudaPart masterplan elkészítése mellé vajon elnyeri-e a Déli Városkapu fejlesztési tervpályázatát, melyre több hazai és nemzetközi iroda mellett ők is pályáznak. Ennek eredménye decemberben kiderül.  

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

A Bauhaustól a Harvardig

A Bauhaustól a Harvardig

50 éve hunyt el Walter Gropius.

​Pályázati felhívás | Montag Modus

​Pályázati felhívás | Montag Modus

Pályázati felhívás a berlini Collegium Hungaricum Montag Modus performanszművészeti programsorozatán való részvételre.

Hirdetés