A törmelékeiből támadt fel a londoni Carlton Tavern.

Tégláról téglára építették vissza Carlton Tavern nevű 1920-ban épült londoni kocsmát azután, hogy 2015-ben annak tulajdonosa váratlanul ledózeroltatta az épületet. 

A filmbe illő és egyben precedens értékű történet középpontjában az épület tulajdonosa, az izraeli CLTX Limited áll, amelynek a telekre tervezett tízlakásos tervét elutasította a hatóság, majd néhány nappal azelőtt, hogy a Historic England műemlékvédelmi szervezet javaslatot tett volna az épület védetté nyilvánítására, ledózerolta az épületet. Mindez 2015 húsvétján történt, és a kocsma üzemeltetője csak akkor szembesült vele, amikor húsvétot követően visszatért, és az épületnek már csak hűlt helyét találta. 

Az eset természetesen hatalmas felháborodást váltott ki a helyi közösségben, akik kampányba kezdtek a kocsma visszaépítésére. „Az emberek azt mondták, hogy képtelenség, hogy nem éri meg, mert úgysem fog megtörténni” – mondta el a Guardiannek Polly Robertson, az Építsék vissza a Carlton Tavernt kampány egyik főszervezője, aki a negatív hangok ellenére sem hagyta annyiban a dolgot, és

5300 helyi lakossal közösen, köztük több önkormányzati dolgozóval támadásba lendült, és nyomást gyakorolt a westminsteri hatóságra, hogy lépjen az ügyben. A hatóság pedig végül elrendelte, hogy az ingatlanbefektetőnek ’tégláról téglára’ vissza kell építeni a Carltont.

A döntést az egy évvel későbbi vizsgálat is megerősítette, kimondva, hogy „a vörös téglától, a kocsma nevének csempés feliratáig” mindent az eredeti állapotba kell helyreállítani. Ez pedig viszonylag egyszerűen ment, annak köszönhetően, hogy a Historic England részletes dokumentációt készített a helyről.

Az új Carlton Tavern faajtói, csempéi figyelemre méltóan hasonlítanak a 2015-ben készült fényképeken láthatókhoz. Ráadásul az új bérlők, Tom Rees és Ben Martin, szó szerint a törmelékek közül összeszedték ki a korábbi pult darabjait, a kandallót, korlátokat, amiket újra felhasználtak a kocsma berendezéséhez, és bár látszódnak rajtuk repedések, ezek ugyanúgy hozzátartoznak a Carlton történetéhez, ami egyebek mellett azért is érdekes, mert

az egyetlen épület volt utcájában, ami túlélte a második világháború során London bombázását, most pedig ismét újjászületett, és április 12-én – a Covid-19 miatti bevezetett korlátozások feloldása után – újra megnyithatott.

A Carlton Tavern megmentését precedens értékűnek tartják abból a szempontból, hogy felhívja a figyelmet, hogy az ingatlanbefektetők és -fejlesztők sem feltétlenül úszhatják meg azzal a bejáratott módszerrel, hogy kész tényként közölik a helyi hatóságokkal egy épület lerombolását, és inkább kifizetik az ezért járó bírságot, majd folytatják a jövedelmezőbb fejlesztést.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Apokalipszis van Goghtól Will Smith-ig | „Popművészeti” relációk

Apokalipszis van Goghtól Will Smith-ig | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk legújabb részében.

Hittan haladóknak

Hittan haladóknak

Az építészeti felújítással a waterlooi templom spirituális légköre is újjáéledt.

Gary Oldman Dürerként is jól fest | „Popművészeti” relációk

Gary Oldman Dürerként is jól fest | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk legújabb részében.

Hirdetés