Hirdetés

Tájba simuló épület Serifos szigetén

NCaved: a görög Mold Architects projektje

Hirdetés

Az Égei-tengeren fekvő Serifos szigetére tervezett egy szinte észrevétlen, teljesen a tájba simuló épületet a görög Mold Architects. Az NCaved elnevezésű projekt alkotói a terep vizsgálatát követően azt a döntést hozták, hogy az erős északi szélnek kitett sziklás környezetbe rendhagyó módon helyezik az épületet. Ahelyett, hogy a talaj szintjén terepet rendeztek és a felszín fölé terveztek volna, a föld belsejébe, barlangszerűen helyezték az épületet, követve a terep lejtős szerkezetét. 

A tervezők egy háromdimenziós sakktáblát hoztak létre a szilárd és üreges területek kialakítása által. Ez a szigorú geometria az épület egészét végigkíséri, egy ponton, a nappalinak helyet adó területen eltérve ettől a rendtől. Itt a rács tengelyének elforgatásával hatalmas kilátás nyílik a tengerre. 

Az épület hosszanti, robosztus falai a területre reflektálva kőből készültek, a keresztirányú homlokzatokat pedig légiesnek ható hatalmas üvegfelületek alkotják. 

Az épület kialakításának eredményeként a szintek között felfelé haladva az az érzet alakulhat ki, hogy az ég felé vezet az út, míg a lépcsőkön lefelé indulva a tengerbe vezető úton érezheti magát az ember. 

Az NCaved építése timelaps videón végigkövethető. 

NCAVED timelapse_MOLD architects from MOLD architects on Vimeo.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiosztották az Év Irodája díjakat

Kiosztották az Év Irodája díjakat

Az eseményt online tartották meg a szervezők.

Jöhet a közösségi napelempark

Jöhet a közösségi napelempark

Akkor is termelhet neked a napelem, hogy nincs lehetőséged telepíteni.

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

Nem tűnnek el az életünkből az állomások ikonikus padjai.

Hirdetés