Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

A lengyel Mobius Architekci tervezőstúdió a Varsó közeli Kampinos erdő mellé tervezett egyedi házat. A formabontó épület kontúrját teljes egészében a környező természet alakította, és minden részletében ahhoz igazodik, a nyílásoktól az anyaghasználatig. 

 

 

A Varsó melletti Izabelin sűrű fenyőerdeje a Kampinos-erdő természetes folytatása. A nemzeti park pufferzónájának keleti részén található építési terület a varsóiak számára az egyik legvonzóbb térség. A homokos talaj és a karcsú fák sziluettje szokatlan, filmbe illő hangulatot kölcsönöznek a tájnak, amely a Mobius Architekci varsói építészét, Przemek Olczykot és a befektetőket egyaránt elbűvölte és inspirálta.

„Nem sokat töprengtem tudatosan az épület formáján. A telken szerettem volna  bizonyos erdős területeket érintetlenül hagyni. A fákat kerülgetve, a köztük húzott egyenes vonalakból rajzolódott ki aztán a ház szokatlan kontúrja” – mondja az építész.

A ház neve – WIND – utal születésének körülményeire, illetve a tervező szándékára. A szabálytalan, nyitott terek különböző tengelyei a fák sűrűjébe tartanak. Az erdei alkonyatban való kellemes merengés élményét fokozzák a nagy, a sarkokon átforduló üvegfelületek. A tetőfödémben kialakított bevilágító nyílás lehetővé teszi a lapostető használatát, és ez tovább növeli a közvetlen kontaktus érzését a természettel.

 

 

Egy lakóházban járva általában fejben összeáll a tér, tudjuk, hogy az épület melyik részében tartózkodunk éppen. A Szélházban mindez másképpen működik. A természetes erdei kontextus igényének alárendelt terek alakja és elhelyezése miatt az épületben minden mozgás meglepő élménnyel szolgál – nincs két párhuzamos tengely.

„A természethez igazodó kontúr akkora kihívás volt, hogy csak harmadjára sikerült a házat kitűzni” – meséli Przemek Olczyk.


A homlokzatok kialakítása tovább erősíti az erdei kontextust. A falakat kívülről szibériai vörösfenyővel burkolták, az ablaknyílásokat helyenként falamellák fedik. Ugyanilyen fapanelekkel tervezték meg az egyedi, nyitható zsalukat is. A homlokzatokon alkalmazott természetes kőburkolat néhol folytatódik a belső terekben is, elmosva a határt kint és bent között.

A közel 450 nm-es épület olyan kívül-belül koherens, karakteres világot hoz létre, amely a lakói számára meghatározó az építészeti közeget jelent, ugyanakkor mégsem konkurál a Kampinos-erdő természeti tájaival.
 

 

Tervező: Przemysław Olczyk / Mobius Architekci
Megvalósítás éve: 2019/2020
Alapterület: 450 nm

 

Forrás: sajtóanyag

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélház

Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

George W. Bush művészettel vezekel

George W. Bush művészettel vezekel

Az ex-elnök most fest, többnyire olyan témákról, amelyekért politikusként bírálták.

Szívószálmentes fedőt hoz Magyarországra a Starbucks

Szívószálmentes fedőt hoz Magyarországra a Starbucks

Újfajta, szívószálmentes fedők a magyarországi Starbucks kávézókban.

Hirdetés