Hegyi tájképek ihlették a Csengtui Természettudományi Múzeumot

Perforált gránitlapokkal burkolt, sziklaszerű formák határozzák meg a kínai Chengtui Természettudományi Múzeum külsejét, amelyet az amerikai Pelli Clarke & Partners és a helyi CSWADI stúdió tervezett. A fő inspiráció a kínai Szecsuán tartomány csipkézett hegycsúcsai voltak. 

 

 

„A múzeumot úgy terveztük meg, hogy kalandként lehessen megélni: egy lejtős, interaktív tér köti össze a második szintet a harmadikkal, ahol a látogatók az ösvény mentén elhelyezett és a mennyezetről felfüggesztett dinoszauruszok között sétálhatnak” –mesélték az építészek.

 

 

A két stúdió „sziklatömegek” csoportját hozta létre, amelyeket nagy üvegezett átjárók szelnek át és kötnek össze. Ezeket a közlekedőket a tartomány hegyvonulatain átívelő „Shu” deszkautak ihlették. Az út felé nézve az épület homlokzata zártabb, az üvegezett bejárat két nagy, szikla alakú tér között helyezkedik el, amelyekben irodai és adminisztratív helyiségek találhatók. A szemközti oldalon a szomszédos kertek felé nyílik az épület. 

 

 

 

„Az épület formái néha kiemelkednek a földből, hogy felfedjék a bennük lévő nyilvános tereket, ugyanakkor szilárdan rögzülnek a talajhoz. Az egyes sziklatömegek különálló kiállítótereket formálnak, amelyeket fényárban úszó közösségi terek választanak el és tartanak össze. Ezek átlátszóak és üvegszerűek, hogy ösztönözzék a tükröződést, a megfigyelést és az interakciót. Vizuális és fizikai kapcsolatot hoznak létre a kiállítási tárgyak között, csakúgy mint a városhoz, az utcához, a tájhoz és a csatornához is” – tették hozzá az  építészek. 

 


A 2022-ben elkészült 50 000 négyzetméteres múzeum egy fejlődő „vállalkozói központ” része Chengtuban, ahol a nyilvános terek, üzletek és egy kávézó mellett galériák, mozi és oktatási létesítmények is helyet kapnak.
 

 

Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Falatnyi boldogság egy váratlan helyről

Falatnyi boldogság egy váratlan helyről

A világ egyik leglazább múzeuma az egyetlen weboldalból álló Winamp Skin Museum.

Boldogságmúzeum nyílt Koppenhágában

Boldogságmúzeum nyílt Koppenhágában

A nyolc termes kiállítás globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témaköreit.

Totális kontroll – Aj Vej-vej a lezárt Vuhanról készített dokut

Totális kontroll – Aj Vej-vej a lezárt Vuhanról készített dokut

A járvány kezelése nagyítóként mutatta meg a Kínai válságkezelést és a társadalmi kontroll gépezetét.

Hirdetés