Hirdetés

Sporaarchitects Építésziroda MOME Campus terve

A terv második díjat nyert a nemrégiben zárult pályázaton.

MOME CAMPUSGÉP

Sikeres csak az élő, sokrétegű, közösségi terekkel átszőtt, interakcióra késztető, provokáló, mégis inspiráló művészeti campus lehet. Ennek térbeli feltétele, hogy a közösségi terek és az alkotás terei koncentráltan, egymással szoros szimbiózisban helyezkedjenek el. A térbeli sűrűség itt modernista, bauhausiánus, corbusianus elveket feltételez, ahol a takarékosság, az ésszerűség, a könnyű építhetőség elsődleges, az épületsűrítmény át- meg átjárható, a minimalizált lábnyom élni hagyja a kertet, a parkot, lábakra állítja az épületet, aktívan használja a tetőt. Ezek az elvek a legkorszerűbb technikai elemeket alkalmazó, közel önfenntartó épület rendszerével társítva egy hosszútávú, fenntartható, időtálló, transzparens manifesztum irányába mutatnak.

Kép ©  Sporaarchitects Építésziroda

A MOME campus XXI. századi szellemi folytatója kíván lenni Moholy-Nagyék Dessauban, ill. Chicagóban elkezdett munkájának, hiszen ez az eszme, mely maga a progresszió, a szabadság, soha sincsen befejezve. Az épület egy nagyon racionálisan szervezett, takarékos, akár robotok által előregyártható és építhető rendszer, high-tech technikával felszerelve, szupermodern nomád hipszter metabolizmus. Művészeti, design campus: művészetet, design-t, elméletet a felismerhetetlenségig összeolvasztó épületkonglomerátum, eszelősen racionális és perverzen precíz. A szélsőségesen szabad rendszerek hihetetlen módon a teljes szabályosság irányába mutatnak, de a rendszer kis hibái életet visznek a (lakó)gépbe, és emberivé süllyesztik (emelik) a gép tökéletes rendszerét. A rendszer még nem vette át a hatalmat, de már teljes a kontroll: ezt a helyzetet csak teljes transzparenciával lehet (még remélhetőleg) a szabadság irányába tolni. Jól esik néha kimenni a kertbe vagy a teraszra, de ez csak illúzió, vissza kell térni. Csak a rendszer szabadíthat fel.

Kép ©  Sporaarchitects Építésziroda


Klasszicizmus – szocreál – hűvösvölgyi szuprastruktúra.

A pályaműben a tervezési programban meghatározott funkciók nem önálló épületekbe szerveződnek, hanem egy komplex épületegyüttest alkotnak, részben vertikális, részben horizontális összemetsződésekkel. A beépítés lényegi része az a dinamikus szabadtér-rendszer, amelyet a semleges épülettömegek közötti negatív formák rajzolnak ki. Az izgalmas külső-belső udvarokkal az új épület teljes peremén, több szinten szervesen kapcsolódik.

Kép ©  Sporaarchitects Építésziroda

A Zugligeti út mentén a reprezentatív előkert fogadó- és filtertérként működik, az épületek hátteret adnak a dús vegetációnak. A gazdag faállomány a déli homlokzatok árnyékolásában is jótékony szerepet játszik. A keleti parkrész forgalmasabb átjáró zóna a kantin kiülő teraszával, az épített térfalak között formális kertként működik. A park felső, nyugati térfele rekreációs célokat szolgál. A szabadtéri sportpálya melletti tisztás kerti partik ideális helye. A közösségi kertek a telek északnyugati sarkában húzódnak meg. A Gondűző-villa revitalizálásával a park nyugati harmada vivid, természetközeli hellyé válik.

Kép ©  Sporaarchitects Építésziroda

Az új „B” épület és a tudásközpont hosszanti hasábot alkot: erős cezúrát képez, ami a különféle épületekkel külön-külön kerül interakcióba, ugyanakkor a campus teljes területét értelmezi és egységbe szervezi. Noha a telepítés elsőre ridegnek tűnhet, valójában egy nagyon érzékeny, a közvetlen és a tágabb környezetével is finoman rezonáló entitás jön létre.

Kép ©  Sporaarchitects Építésziroda

A terv origója a MOME szíve, amelynek helyét a program a telek délkeleti fertályában jelöli ki. A szalagszerű épület a Farkasdy-ház talapzatának folytatásaként indul, majd a terep lejtésére reagálva a tető vonala lefut a technológiai park bejárati szintjére, így erősítve a vizuális, funkcionális és spirituális kohéziót. A központi funkciók az új épületszárny alsóbb szintjeit is belakják. Az épület belső tereit a közlekedő és közösségi terek alkotta összetett rendszer határozza meg. Ez a többszintes térsor az épületegyüttes feltárása mellett a campus közösségi interakciós élettere is.
A pályamű a kiírásban megfogalmazott szellemiséget, elvárásokat és a MOME jövőképét integrált struktúraként összegzi. Az épített és a természeti elemek elválaszthatatlan egységet alkotnak, a campus teljes területe sajátosan új értelmezést kap, új koordinátarendszerbe kerül: a tervben olyan egyensúlyi helyzetet teremtünk, amelyben a nagyívű építészeti fejlesztés szinergiát hoz létre a szabadterekkel.

Kép ©  Sporaarchitects Építésziroda

Szerzők:
Építészet: sporaarchitects-Studio Nomad-Palatium Studio
Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Vadász Orsolya, Tarcali Dávid, Pásztor Bence, Csapó Balázs, Korompay Attila, Lőcsei Vera, Kosik Péter
Látványterv: Happ Visual
Csányi Szabolcs, Gaál Zsombor
Talajszonda koncepció: Geort
Németh Iván

szöveg:Sporaarchitects




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveg, beton és vas hármasa

Üveg, beton és vas hármasa

Karakteres, funkcionális és jövő orientált az EGM Architects tervezte holland irodaház, amely egy hajóépítőállomáson épült fel. 

Ipar a tájban - Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő

Ipar a tájban - Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő

"Az építmény koronája, központi eleme az emeleti, a padlótól a mennyezetig üvegezett épülettest." 

Metróállomás a norvég erdő közepén

Metróállomás a norvég erdő közepén

A Sporaarchitects, karöltve az Austigard Arkitektur csapatával egy igazi álom metróállomást álmodott meg Skøyenbe. 

Hirdetés