Hirdetés

Szentendrén rendezik meg a nemzetközi házépítő és innovációs versenyt.

Magyarországon először rendezik meg idén nyáron az amerikai eredetű Solar Decathlont, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

A koeb által tervezett kockaház.
A több éves múltra visszatekintő Solar Decathlon nemzetközi innovációs és fenntarthatósági versenyt korábban Madridban, Versailles-ban rendezték meg, míg 2019-ben Szentendrén épülnek fel a jövő otthonai az egyetemista csapatok tervei alapján.

A verseny célja felhívni a szakmai érdeklődők és a lakosság figyelmét a fenntartható zöldtechnológiák használatára és a környezettudatos, megújuló energiákat hasznosítani képes otthonok egyre fontosabb szerepére. 

Az első Magyarországon rendezett verseny különleges, hiszen a teljesen új épületek helyett a már meglévők környezettudatos és energiahatékony felújítására koncentrál. Az idei megmérettetésen további érdekesség, hogy nemcsak nagyvárosi épületállománnyal foglalkozik, hanem a külvárosi és vidéki települések lakhatási problémáinak megoldása is fontos célkitűzés.

2012 után a BME újra megméretteti magát a nívós nemzetközi versenyen. A BME műszaki és gazdaságtudományi szakos hallgatói másfél éve készülnek az idén nyáron megrendezendő eseményre. Jelenleg öt kar hallgatói dolgoznak oktatóikkal és partnereikkel a kivitelezésen és egy, a megépülő házról szóló tanulmány elkészítésén.

A koeb által tervezett kockaház.

A koeb, a BME versenycsapata a felújítás témájában elsősorban a mindannyiunk által ismert sátortetős kockaházzal, ismertebb nevén “Kádár-kocka”, foglalkozik, melyhez egy új megközelítésű építési rendszert dolgozott ki.

A mindenki által jól ismert kockaházak ma is nagy számban találhatóak meg Magyarországon. Kultikus külseje ellenére mára sok helyen felújított, hőszigetelt verzióit láthatjuk, a csapat szerint két fő probléma állít akadályt a lakóházak energiafogyasztást mérséklő és fenntartható felújításában. Az első, hogy a meglévő házak energetikai kialakítása nem megfelelő, a felújítás kevés formában jár komoly megtakarítással. A házfelújítás hatásosságát tovább csökkentheti, az elsősorban vidéket érintő szakemberhiány, emiatt gyakran láthatunk kevésbé hatékony hozzáépítéseket. A versenyre a csapat egy olyan megoldást dolgozott ki, mely mindkát problémát orvosolja: ez a koeb modulrendszer. A rendszer meglévő házakhoz csatlakoztatható, napenergiát hasznosítani képes, könnyűszerkezetes épületelemekből áll, amelyek önmagukban és egymással kombinálva csökkenthetik az otthonok energiafogyasztását, az előre kialakított moduláris rendszer pedig egy működő alternatívát nyújthat a szakemberhiányra.

A verseny június 27-én veszi kezdetét, a csapatoknak 14 nap áll rendelkezésükre a házak megépítésére, amelyet egy két hetes mérési szakasz követ, ahol a házak lakhatásra alkalmasságát és energiahatékony működését vizsgálják. A versenyszakasz lezárultával egy két hónapos meghosszabbított kiállítás keretében bárki megtekintheti a “Szolárfalut”, lehetőség van a házak bejárására miközben megismerkedhetnek a csapatokkal és támogatóikkal. A koeb bízik abban, hogy sok érdeklődő, a fenntarthatóság iránt elkötelezett vagy azzal ismerkedő látogató keresi fel Szentendrén a koeb házat.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Friss képek a dégi Festetics-kastélyról és a parkról

Friss képek a dégi Festetics-kastélyról és a parkról

Magyarország legnagyobb angolparkja és a Szerpetin-tórendszer a felújítás alatt is zavartalanul látogatható.

Máté Bence képekkel újul meg a szegedi Novotel

Máté Bence képekkel újul meg a szegedi Novotel

A természetfotós képeivel díszített szobák közül ötven már el is készült, kilencven még hátra van.

Diplomadíj 2021

Diplomadíj 2021

Diplomázó Építészmérnök, Belsőépítész – Környezettervező művész, Tájépítészmérnök és Településmérnök hallgatók számára!

Hirdetés