Hirdetés

A CHYBIK+ KRISTOF nyertes terve Stara Boleslav általános iskolájára

A CHYBIK + KRISTOF stúdió nyerte a csehországi Stara Boleslav új iskolájának építészeti pályázatát. A létesítmény tizenhat település 900 diákjának ad otthont. A nyertes terv olyan rugalmas megközelítésen alapul, amely lehetővé teszi, hogy az iskola a jövőben megjelenő, ma még nem ismert igényeknek megfelelően fejlődjön.
 

 

Az új iskola egyszerre szolgálja nyitott tereivel a korszerű oktatást, és a település közösségi igényeit. Alparajzi szervezése révén bizonyos funkciók a külső használók számára is megközelíthetők, ilyen az étterem, vagy az aula, ahol színházi előadások, rendezvények tarthatók. A pavilonos szerkesztésű, tagolt tömegű három szintes épület illeszkedik az alacsony környező beépítéshez, ugyanakkor jól felismerhetően önazonos karaktrrel bír. 

A homlokzatot takart és üvegezett mezőkre bontották, a nagy nyílásokon át a tanulók a város kiemelkedő nevezetességeire látnak rá. A türkiz színű perforált homlakzatburkolat sajátos, jól felismerhető, játékos karakert kölcsönöz a nagy kiterjedésű létesítménynek. A tanítási egységeket befogadó téglatest alakú tömegeket függőleges irányban zöld átriumok tagolják. Az épülethez játszótér, sportpálya és gyümölcsöskertek tartoznak, bővítve a szabadidős használat lehetőségeit. 

 

 

A belső térben minden a szabadságról szól. A tantermekben folyó munka az átriumokra nyíló nagy üvegfelületeken keresztül bárhonnan látható. Az alkalmazott szerkezet, a fával kombinált betonváz lehetővé teszi a rugalmas használatot. A kötelező zöld elemeken túl, mint az esővízkezelés és gyűjtés, a napelemek telepítése, vagy a hőszivattyús hűtés-fűtés, az épület racionális alparajzi szervezése is hozzájárul a fenntertható működéshez.

 

Helyszín: Stara Boleslav, Csehország
Építész: CHYBIK + KRISTOF   
Tervezőcsapat: Ondrej Chybik, Michal Kristof, Jiri Richter, Natalia Korpasova, Daniela Pisingerova, Martin Holy, Martin Iglesias, Ondrej Zvak, Viktor Makara, Lucija Ritosa
Tájépítészet: Tomas Babka
Oktatási konzulens: Michal Cerny
Mérnöki tervezés: AED projekt, as
Terület: 14 827 m2
Év: 2023
Képek: CHYBIK + KRISTOF jóvoltából

 

 

CHYBIK + KRISTOFWeb | Facebook | Instagram

 

 

További rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Légvédelmi tornyot és lapostetős kórházat is zöldítenének Bécsben

Légvédelmi tornyot és lapostetős kórházat is zöldítenének Bécsben

Ötleteit várnak olyan közterületek kizöldítésére, ahol a közművezetékek vagy helyhiány miatt nem lehet fákat ültetni. 

iF DESIGN díjat nyert és pályázatot indít a Plydesign

iF DESIGN díjat nyert és pályázatot indít a Plydesign

A siker arra ösztönözte a magyar designmárkát, hogy kiterjessze a közös munkát új, kreatív tehetségekkel.

Hamarosan zárul a 15 milliós összdíjazású társasházi pályázat

Hamarosan zárul a 15 milliós összdíjazású társasházi pályázat

Már csak néhány hét maradt pályázni a vissza nem térítendő fejlesztési és állagmegóvási támogatásra.

Hirdetés