Hirdetés

Rosta S. Csaba neve sokak számára ismerősen csenghet, melynek legfőbb oka kiemelkedő szakmai munkássága mellett örök gyermeki nyitottsága minden iránt, ami művészet, esztétika és értékteremtés. Lábnyoma a hazai építészet berkeiben tagadhatatlanul kirajzolódik.

METAMORFÓZIS fantázianéven elkeresztelt, 3 héten át elérhető kiállítása a POINT PEST bemutatóterem épületének aulájában találta meg méltó helyét. Az esemény az építészeti alkotási folyamat átalakulására reflektál az elmúlt 2-3 évtized és Rosta S. Csaba munkásságának megközelítéséből skiccektől a maketten át a látványtervekig, filmekig. A kiállítás keretein belül Rosta S.Csaba nevesebb projektjei kerültek reflektorfénybe és további kiemelkedőbb munkái tablók és makettek formájában tárultak a látogatók elé.

 

Kiállított tervek:

 • LAPPONIA Ékszerpályázat Hommage a Rubik finn ékszertervezési pályázat finalista mű 2010
 • FÉNYTÖRÉS Szeged EDF-DÉMÁSZ kortárs szobor 2010
 • RAS GALÉRAHAJÓ régi vízibusz átalakítása galéria, építésziroda 1993
 • SKELETON SHIP alumínium elektromos hajó koncepció 2022
 • GYŐR VÁROSI EGYETEMI CSARNOK 3000 férőhelyes multifunkcionális csarnok 2001
 • MÓVÁR 1000 férőhelyes multifunkcionális csarnok 2015
 • III. ker VILLA kortárs modern villa épület 2021
 • II. ker VILLA kortárs modern villa épület 2020
 • ILLÉSTRANSZ, volt MOL irodaház átalakítása Budaörs 2022
 • BOLT irodaház átalakítása Budapest, Talaj u. 2022
 • GYŐR KULTURÁLIS NEGYED Várostervezési koncepció ( Zoboki-Kerekes Gy.) 2021
 • GYŐR ÁLLATKERT SAFARI HOTEL koncepcióterv a kemping átalakításával 2022
 • KUNSZIGET RESORT Szigetközi ökofuturista turisztikai koncepció 2022
 • RÁKÁSZ FUTURE ORGAN modern orgonaváz és a VISCOUNT orgona ötvözete 2022
 • ZENÉLŐ BUDAPEST PAVILONOK 2021  

 

A kiállítás ideje alatt, zártkörű események keretein belül több fontos projekt kiemeltebb szerepet is kapott, melyek között akad olyan munka, amely egy nemzetközi díjat is elnyert. Ezek mindegyike magas építészeti  minőséget céloz meg és kihívásként élte meg Csaba a felkéréseket, ahogy magát a koncepció alkotás, tervezés és megvalósítás folyamatát is.

 


KONZOL-VILLA

A budai hegyek lábánál kialakított, konzol-villa néven elkeresztelt magánház több hazai szakmai magazinban, online platformon is feltűnhetett már. A szokásostól eltérő építészeti megformálás Csabát dicséri. Az egyedülálló, már-már futurisztikus épület számtalan különleges részletet rejt magában, miközben a fák mögé bújva szinte láthatatlan az utcáról nézve. A legfőbb célok közé tartozott a telekhez való idomulás, a lehető legtöbb fény bejuttatása a lakóházba és a pazar látvány biztosítása az épületből, miközben hagyományos és kortárs elemek együttes használatát eszközölték a tervezés során.

Talán a leginnovatívabb megoldás a Konzol-villában, maga a konzol, mely egy 8 méter hosszú, úszható látványmedencében végződik az alsó kertrész felett lebegve. Megközelíthető a medence a nappali, a hálószoba zónájából, a konyhából, vagy az oldalsó kertből. A nagy teraszhoz a belső terekhez közvetlenül csatlakozik, körbefut a ház körül és a Jakuzzit összkapcsolja a medencével.
Ez a medence teszi a házat különlegessé, tengerparti hangulatot kölcsönöz a belső terekből szemlélve, és nagy területet hagy az alsó telekrészen elterülő díszkert számára.

Ez a villa egyfajta “hommage”, a kortárs építészet tisztelgése a magyar korai modern vasbeton építészet hősies kezdetei előtt.

Tervező: Rosta S. Csaba építész, vezető tervező RAS-DESIGN Kft.
Építész munkatárs: Szabó Renáta
Belsőépítész: Istvándi Bea
Fotók: Hlinka Zsolt
ICONIC DESIGN AWARD pályázat: Pados Melinda

Az épület az OCTOGON DECO júliusi számában jelent meg, elnyerte a Német Design Szövetség ( German Design Council ) által kiírt ICONIC DESIGN AWARD Innovative Architecture díját a villa kategóriában.

 


RÁKÁSZ FUTURE ORGAN modern orgonaváz és a VISCOUNT orgona ötvözete

Rákász Gergely ismert és népszerű koncertorgonista, aki a klasszikus orgonazene sikeres közvetítője. Igen érdekes kapcsolat köti Rosta S. Csabához, így nem véletlen, hogy Csaba kapta azt a megtisztelő felkérést, hogy készítsen a művész úrnak egy könnyen szállítható, esztétikus, hangélményben maximálisat nyújtó orgonát. Válasza egy egyértelmű és azonnali igen volt több évtizedes szakmai tapasztalatának és az örök gyermeki lelkesedésének köszönhetően, mellyel nekivág minden szokatlan, egyedi felkérésnek.

A cél az volt, hogy a tradicionális klaviatúrákat, lábpedálokat egy olyan corpusba, keretbe integrálja, mely visszautal a templomi orgonák sípjaira, az oltárral általában szembe helyezett építészeti elem esztétikájára, de szétszedhető, könnyű és a korát, a XXI. századot képviselő tárgy legyen.
Hogy sikerült-e megvalósítani mindezt, a METAMORFÓZIS kiállítás keretein belül kiderült, amikor Gergely meghívott vendégként egy nyilvános beszélgetést folytatott Csabával.

Megbízó: Rákász Gergely koncertorgonista
Tervező: Rosta S. Csaba építész, Pados Melinda építész munkatárs - RAS-DESIGN Kft.
Elektronika: Loósz Gyula
Mock-up: Weisz Gábor
Gyártmányterv és gyártás: Pausz Attila BORSODI MŰHELY Kft.    

 

Csaba építészet iránti tisztelete minden egyes munkájában visszaköszön, legyen szó lakossági, ipari, műemlék védettségű és műemléki környezetben lévő projektről, szállodáról, kereskedelmi épületről, sportközpontról. Munkássága szerteágazó. Viszont legyen szó bármilyen felkérésről, Rosta S. Csaba hitvallása a következő:

trendektől, sodorvonalaktól való függetlenség mindig, minden körülmények között és a természet és az anyagok iránti tisztelet. A léptekben felelős építés.


Hogy ez utópia vagy maga az út? Erre kereste a válaszokat a RAS METAMORFÓZIS.

 

POINT BUDAPEST | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dicső utóélet: papír, textil, ezüst, bőr

Dicső utóélet: papír, textil, ezüst, bőr

Beszélgetés a Rododendron Art&Design Shop környezettudatos alkotóival a Design Héten.

Több mint toronyház: ökoszisztéma

Több mint toronyház: ökoszisztéma

A Lissoni & Partners iroda felhőkarcolója egy szinte önellátó kertváros, amiben még jól felszerelt kórház is található.

Hirdetés