28 induló hajóval 190 fő vett részt az idei nyárindító vitorlás versenyen.

Ebben az évben is megrendezésre került június végén az immár XIV. Építész-BE LIGHT! regatta, a magyar építésztársadalom egyik legnagyobb társasági rendezvénye. Az idei esemény minden szempontból rekordot döntött; 28 induló hajóval végül 190 fő vett részt a nyárindító vitorlás versenyen.

Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt, mert bár a pénteken este betörő hidegfront egy váratlan jégvihart hozott, de a szombati túraversenyre így kellemesen hűvös és viharos erejű szélben került sor, feledtetve az elmúlt napok kánikuláját. Az indulás a megszokott helyszínről a BL Yachtclubból történt, a befutó a keszthelyi kikötő előtti nyílt vízen került kijelölésre. Az erős szélnek köszönhetően a leggyorsabb hajók bő két óra alatt célba értek, míg az utolsóknak is sikerült 4 óra alatt teljesíteni a versenytávot és a nagyon szoros befutót végül 1 másodperc döntötte el. 

A hagyományoknak megfelelően pénteken este egy welcome partival indítottuk a kétnapos eseményt, ahol a megjelenteket köszöntötte dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, és Kálmán Ernő építész, a regatta alapítója. A szombati gálavacsora a szokásoknak megfelelően este 7 órakor vette kezdetét; először az alapító főszervező Kálmán Ernő köszöntője, majd dr. Bachmann Bálint rektor üdvözlete, végül Oleg Haman, a Cseh Építész Szövetség elnöke beszéde hangzott el. Ezt követően került sor a vacsorára, majd az izgalmakat fokozva este 10 órakor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra. Ebben az évben a támogatók jóvoltából számos különdíj került kiosztásra, és minden helyezett résztvevő kapott érmet is. A buli csak ezután kezdődött, az elő zene hatására hajnali fél 2-ig ropta a táncot a kb. 100 fős lelkes vendégsereg a teraszon a szabad ég alatt.

Az eseményen a regatta történetében először részt vett mindhárom 75-ös cirkáló kiegészülve a Kishamissal, a Balaton legrégebbi hajójával és egy 70-es cirkálóval. A klasszikus vitorlások mezőnye végül egy 22-essel vált teljessé, jelenlétük emelte a rendezvény színvonalát, amely így mára a Balaton egyik legelegánsabb rendezvényévé nőtte ki magát. 

Ebben az évben új névadó támogatót is köszöntöttek: a BE LIGHT! évek óta elkötelezett az esemény iránt, így az együttműködés nem volt előzmények nélküli. A Morvai Zoltán vezette cég idén kitett magáért, a keszthelyi yachtclub teraszán szombaton délután egy fröccsteraszt, majd este egy gintonic bárt működtettek a vendégek legnagyobb örömére.

Vasárnap gyenge szélben tartott a visszaút Szigligetig, majd minden hajó visszatért a saját kikötőjébe.

A három kategória végeredménye:

YS1
1. Dopff – Szentmarjai Gábor (Szentmarjai Tamás, Grabner Balázs, Liziczai Sándor, Sándor Tamás)
2. Happy Merida – Medgyesi Csaba (Csizmadi Péter, Medgyesi Bálint, Bachmann Bálint)
3. Kishamis – Hrehuss György (Hrehuss Pál, Hrehuss Ágost, Hrehuss Máté, Vass Kabdebó Ágnes, Kálmán Ernő, Latorcai Csaba, Latorcai Csabáné, Zwick Márton, Oleg Haman)
...
5. Nemere II. – UjhelyiGáspár Miklós (Morvai Zoltán, Németh Iván, Tímár Henrietta, Pecha Melinda, Kéry Balázs, Bara Ákos, Katona Csaba, Major Anikó, Katona Sándor, Martinkó József, Lenzsér)

YS2
1. Ciao Bella – Fodor Róbert (Penczel Zsolt, Winterwerber László, Liszli István, György Sándor, Boda Gábor)
2. Dolce Vita – Sáfián László (Vági Antal, Győrik Cintia, Dodity Gabriella, Király Márta, Mórocz Máté, Dubidz András, Kántor Pál)
3. Cinderella – Gregus Ákos (Takács Vera, Zsoldos Lehel, Seri Éva)

YS3
1. Catullus Maximus – Pirchala Imre (Pirhala Katalin, Görbicz Máté, Béres Attila 1)
2. B25 – Ulrich Tamás (Varga Edina, Tóber Edina, Varga Ervin, Ulrich Zalán)
3. Flamenco – Vass-Eysen Ervin (Vass-Eysen Ervinné, Vass-Eysen Ábel)

(Forrás: sajtóközlemény)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Látványos csillárok | Be Light! (X)

Látványos csillárok | Be Light! (X)

Designlámpa Guide No. 09.

Hirdetés