Eredményt hirdettek a „Szentendre – Kultúrpart 2019” című építészeti pályázaton.

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata „Szentendre  – Kultúrpart 2019” kulturális és szabadidőközpont a Duna-korzón néven tavaly ősszel hirdetett nyílt, építészeti tematikájú ötletpályázatot fiatal építészeknek. A pályázat keretében építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak Szentendre történeti belvárosában egy unikális kulturális- és szabadidő centrum létrehozására, védett épületegyüttesek bevonásával és rehabilitációjával, a Duna-korzó sétányrendszerébe integrálásával – egészen a Duna vízfelületéig kitágítva és megkomponálva a térsort.

A felhívásra 37 pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után egyhangú szavazással hozta meg a végeredményt: a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg, azaz ötmillió forint felosztásáról döntött; három pályaművet díjban, négy pályaművet pedig elismerésben részesítettek január 22-én a szentendrei városházán, ahol az ünnepélyes eredményhirdetést tartották és a pályaműveket bemutató kiállítás is megnyílt.

A pályázat eredményét Turi Attila, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője, a bírálóbizottság munkájában szakértőként részt vett Ybl-díjas építész ismertette.
 
Díjban részesültek egyenként bruttó 1 000 000 Ft díjazással az alábbi pályaművek:
4. sorszámú pályamű, szerzői Bagi Borbála és Csík Zsolt;
16. sorszámú pályamű, szerzői: Kiss Johanna Eperke, Varga Zs. Panna, Sághegyi Éva, Kalocsai Dorottya;
33. sorszámú pályamű, szerzői: Balázs Anna, Kulcsár Emese, Perjési Lilla.
 
Elismerésben részesültek bruttó 500 000 Ft díjazással az alábbi pályaművek:
2. sorszámú pályamű, szerzője Györgyi Ábel;
8. sorszámú pályamű, szerzője Kálna Dávid;
14. sorszámú pályamű, szerzői Czáka Zoltán, Järger Zsolt;
18. sorszámú pályamű, szerzői Bujdosó Dorottya, Mihály Mirtill, Treszkai Anett.

A Bírálóbizottság összegző véleménye szerint a pályázati anyag általában jó színvonalú munkákat tartalmazott.

Az eddigi MMA-pályázatok közül rekordszámú fiatal építész nyújtotta be pályaművét, tehát az ötletpályázat elérte célját: az izgalmas kihívás megmozgatta a szakmát, és igazi szellemi tornát eredményezett.

A Bírálóbizottság azokat a pályaműveket emelte ki, amelyek legjobban hasznosíthatóak Szentendre fejlesztésének továbbgondolásában. A helyhez és a környező városszövethez illeszkedő, arányos mértékű beavatkozásokat részesítették előnyben a szélsőséges, radikális, nagyléptékű elképzelésekkel szemben, ugyanakkor szem előtt tartották, hogy a nyertes tervek friss és előremutató szemléletet tükrözzenek.

Ötletpályázatról lévén szó a Bírálóbizottság azzal a jó érzéssel ajánlotta a városnak a pályaműveket, hogy a felvetett építészeti gondolatok megfelelő szellemi alapozást nyújthatnak a további, konkrét lépésekhez.

Forrás: Közlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A végpontok közötti látszólag légüres tér

A végpontok közötti látszólag légüres tér

Az Orbital Strangers Project KINCSŐ című kiállítása április 8-tól a szentendrei PhotoLab-ben.

Best of Deco 2021 | Bravúros bővítés
  • 2021-12-29 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | Bravúros bővítés

Az év végéhez közeledve Szász Kati, az Octogon Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme az Amoeba Group és a The Alchemists által tervezett családi ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés