Ilyen lesz a fürdő átalakításával és bővítésével létrejövő győri vízi élménypark.

Idén januárban megkezdődött Magyarország egyik legnagyobb fürdőfejlesztése, a győri fürdő átalakítása és bővítése. A Győri Élményfürdő új struktúrákkal, új medencékkel, egységes, 21. századi látvánnyal és élményekkel, megszépülő műemlékvédett épületekkel várhatóan 2023-ban nyitja meg kapuit.

A fürdő Győr történelmi belvárosának közvetlen közelében, a Mosoni-Duna és a Rába által határolt Sziget városrészben fekszik, kivételesen szép környezetben. A Rába oldaláról közvetlen szomszédja a Radó-sziget. A strand parkos területén a szigetcsúcs tengelyében található az 1913-ban épült műemléki védettséget élvező Cziráky-emlékmű nemrégiben felújított vasbeton obeliszkje. Erre a tengelyre felfűzve épült 1931-ben a Hajós Alfréd által tervezett 50 méteres úszómedence, valamint a kétszintes öltöző és büfé épület.

A megnövekedett forgalom miatt a fürdőtelepet 1965-ben két új medencével, új öltözőkabinokkal, játszótérrel, nagyobb parkosított környezettel bővítették, valamint újabb termálkutakat is fúrtak ekkor. Az élményfürdő bejáratához közel, a Fürdő teret délről határolja a Pannon-Víz 70-es években emelt épülete, melynek földszintjén a fürdő által üzemeltetett gyógyászati részleg működik. A két épület közötti összeköttetés a mostani fejlesztés során szintén megvalósul.

A jelenleg folyó fejlesztés építészeti koncepciójának kialakításakor a tervezők feladata az volt, hogy egy nagyszabású, 21. századi vízi-élményparkot alkossanak meg, a lokációban rejlő lehetőségek (belváros közelsége, folyók által közrefogott terület, kilátás, ősfás park) kihasználásával. A megfogalmazott építészeti koncepció eredményeként nagyvonalú térszervezések, jellemzően mai, de időtálló, sallangmentes építészeti karakterű új épületek, építmények valósulhatnak meg. A tervek szerint a Hajós Alfréd-féle műemléki épületegyüttest – az építészeti karakter megóvásával – az új igényekhez alakítják, figyelembe véve a kényszerű tényt, miszerint az épület továbbra is az árvízvédelmi vonalon kívülre esik.

Fotó: MTI / Krizsán CsabaFotó: MTI / Krizsán Csaba

Az új töltés és árvízvédelmi vonal

A területrendezés részeként a tervezők a víz természetes mozgását követő, lágyan ívelő töltéskontúrral teremtettek kapcsolatot a két folyó között, összefűzve azok egymásba forduló partjait. A töltés által létrehozott izgalmas morfológia lehetőséget teremtett a strand medencéinek és pihenőfelületeinek különböző szinteken történő lépcsőzetes elhelyezésére. Az árvízvédelmi vonal ölelésében létrejött egy védett, katlanszerű terület, melyet nyugati irányban a volt töltés helyén végighúzódó épületsor zár vizuálisan.

Az új árvízvédelmi vonal a strand területén halad keresztül, íves vonalvezetéssel lefordul a Rába parttól, megkerüli a műemléki épületegyüttest, majd a Mosoni-Duna partjával párhuzamosan haladva beköt a Jedlik Ányos híd alatti árvízvédelmi résfalba.

Területrendezés: a parkolót és a Fürdő teret érintő változások

A parkoló déli irányban bővül a jelenleg kihasználatlan füves területek egy részének elfoglalásával. A parkoló keleti oldalán a jelenlegi töltés mentén és annak magasságában új parkoló-lemez épül. A lemez felső síkján a korábbi töltés mentén a tervezők kialakítottak egy sétányt, pótolva az elbontásra kerülő töltés koronán húzódó gyalogos utat.

A Fürdő tér jelenleg kihasználatlan, lejtős területét egy városias tér jön majd létre, vízszintes teraszokkal tagolva, ülőfelületet és árnyékot biztosítva a járókelőknek. A teret két jellemző közlekedési irányvonal metszi. Az egyik a buszmegállótól, az Aranysas Patika előtti tér tengelyéből indulva fut a strand főbejáratáig, a másik merőlegesen vezet az élményfürdő új főbejáratához. 

A fedett uszoda bővítése

Az új fedett uszoda a terepszint alatt közvetlenül folytatja a meglévő élményfürdő pinceszinti öltöző traktusát. A 21x25 méteres, vízilabdaedzésekre is alkalmas úszómedence és a 13,5x8 méteres tanmedence az öltözőkön keresztül közelíthető meg. A főbejárati tér felől, a függönyfalakon keresztül a teljes uszoda medencetere belátható, padlósíkja a térhez képest egy szinttel lejjebb helyezkedik el, a strand jellemző terepszintjével azonos magasságban. A nyári időszakban az uszoda üvegfalának sarkán három raszternyi üvegfal eltolásával a medencetér összenyitható a strand területével.

A négyévszakos gyerekrészleg és pihenő tér az élményfürdő északi oldalán kerül kialakításra, közvetlenül kapcsolódva a meglévő fürdőépület tömegéhez. A háromszintes bővítmény alsó két szintjén kap helyet egy légtérben a gyerekrészleg. A földszinten száraz játszótér készül kertkapcsolattal. Az alsó szinten, az uszodával azonos magasságban egy 38 m2-es pancsolómedence, egy 48 m2-es gyerekmedence, valamint egy fékezővályúval rendelkező csúszda kapott helyet. 

Korosztályi zónák szerinti rendezés a strandon

A strand területe egymástól eltérő intenzitású zónákra oszlik, biztosítva a különböző korosztályok számára az önfeledt szórakozást és a nyugodt pihenést egyaránt. A gyerek zóna az élményfürdő új fedett gyerekrészlegéhez közel kapott helyet. A rézsű oldalában két, teraszosan elhelyezett, egymásba harapó, íves szerkesztésű pancsolómedence épül. Az eltérő szintmagasságú medencék között egyedi építésű rozsdamentes acél csúszda készül. A pancsoló közelében került elhelyezésre a kicsit nagyobb gyerekek számára kialakított nagyméretű, mászható túlnyomásos félgömb csúszda. A lagúna medence nagy vízfelülete lehetőséget ad a különböző generációk együttes fürdésére, melyből teraszosan újabb medencék emelkednek ki. 

A gyerek zóna másik része az árvízvédelmi falon kívül megvalósuló Hany Istók történetére tematikusan kialakított spray park, mely a Hajós Alfréd által tervezett 50 méteres medence helyén épül, követve annak eredeti kontúrját. A spray park szerkezeti lemeze kis mélységű, így nem kell attól tartani, hogy a jövőben nagy biztonsággal bekövetkező árvíz ugyanúgy tönkretegye, mint az úszómedencét, melynek beton teste számtalanszor megrepedt a magas talajvíz hatására. A spray park déli oldalán kerül kialakításra a száraz játszótér egyedi formavilágú fa játékaival. 

A terület központi részén került elhelyezésre a felnőtt zóna három egységből álló teraszos kialakítású medencerendszere. Legfelső eleme, a panoráma medence, a töltéskorona felső síkjával azonos magasságban épül, a szigetcsúcs Czyráki-emlékmű által kijelölt hossztengelyére szerkesztve, melyet napozóteraszok és árnyékot adó napvitorlák határolnak. A medencében masszázságyak készülnek, melyekből körbetekinthetünk a teljes élményparkon és még azon is túl a város és a folyók irányába. A középső szinten egy ülőmedence kapott helyet, kilátással a park felé. Az alsó vízfelület a vegyes használatú, nagyméretű lagúnamedence, szélein árnyékolt ülőpadokkal.

A felnőtt- és a gyerekzóna között kapott helyet a pihenő zóna. A lombos fák árnyékában egy kör alakú ülőmedence kapott helyet, melyet a töltés oldalába épített, annak íves kontúrját követő C-vitamin bár ölel körbe, melyben vendég vizesblokk is készül. Az ülőmedencéből közvetlen rálátás nyílik a gyerek zónára, biztosítva a szülők számára a vizuális kapcsolatot.

Az intenzív zóna a terület északi oldalán helyezkedik el. Itt kapott helyet a csúszdatorony öt csúszdával, panorámalifttel és érkező medencével, valamint egy 4-12 év közötti korosztály számára kialakított kaland medence tematikus mászó és csúszdarendszerrel.

A fő attrakció: szódásszifon csúszdatorony 

A vízi élménypark egyik attrakciója a szódásszifon formájú csúszdatorony. A toronyból induló öt csúszda a vendégek széles körének biztosít szórakozást a négyszemélyes családi csúszdától a versenycsúszdáig, különleges szerkezetével remélhetően a vízi élménypark jelképévé válik majd. A torony egy hat emelet magas vasbeton magból és a köré épülő acél vázszerkezetből épül fel. A vasbeton magban kétkarú lépcső, személyfelvonó és két csúszógumi-felvonó kap helyet. Vasbeton magból konzolos csúszdaindító, illetve szerviz platformok nyúlnak ki az acél vázszerkezeten kialakított nyílásokon keresztül.

Műemléki épületek átalakítása

A Hajós Alfréd által tervezett öltözőépület eredeti funkciója megváltozik. Új rendeltetése vendéglátó és kiszolgáló épület lesz, vendég vizesblokkal, fogyasztótérrel. Az emeleten megmarad a rendkívüli panorámájú déli napozóterasz.

Az épület eredetileg is látható karakteres épületszerkezeti elemeket (konzolok, pillérek) ismét láthatóvá válnak, az épület szerkezetét pedig olyan módon alakítják át az építészek, hogy a jövőben bekövetkező árvizek által okozott kárt a lehető legkisebb mértékűre lehessen csökkenteni. A többször elázott tégla kitöltő falait elbontása után, a vasbeton vázszerkezetet és a megmaradó téglafalazatokat speciálisan erre a célra való Xypex impregnáló bevonatottal látják majd el és tömbinjektálással teszik vízállóvá. A terv szerint a meglévő tetőszerkezet bontásra kerül és az eredeti geometriát megtartva épül újra a fa fedélszék felületkezelt gerendákból. A szerkezet korcolt fémlemez héjalást kap, átszellőztető réteggel ellátva, szögletes profilú csüngő eresszel kialakítva.

A kitöltő falazat újragondolása mai, vízálló anyagokból, az eredeti karakter és színhasználat megőrzésével történik. A panelek mozgatása függőleges vezetéssel, kézi erővel történik, látszó mechanikával, jelezve a kortárs beavatkozást. A látszó mechanika alkalmazása mai átirata a korszakra jellemző épületmechanikai elemeknek (kézi erővel nyitható árnyékoló fogas-szerkezete, korlát- és virágtartó elemek, zászlórúd). Karakteresen kortárs rétegként jelenik meg az épületen, mégis tiszteletben tartva és megidézve a korszak egyik sajátos elem-rendszerét.

Egy jövőbeni árvíz esetén a felhúzott paravánok engedik a víz szabad lefolyását, a földszinti impregnált tartószerkezet és a rozsdamentes szaniterek kis költséggel takaríthatók, kártalaníthatók. Zárt állapotban az eredeti architektúrának egy mai átirata látszik, ahol a kitöltő falazat, mint hártya jelenik meg, ezzel is hangsúlyozva az épület progresszív pillérvázas szerkezetét. Nyitott állapotban a mozgatható panelek mellvédet képeznek, így a földszinten és az emeleten is nyitott-fedett fogyasztótér alakul ki. A könnyűszerkezetű panelek alumínium vázszerkezetből készülnek, melyek mindkét oldalról expandált-lemez burkolatot kapnak. A vázszerkezet és a burkolat is porszórt felületkezelést kap, az eredeti vakolattal megegyező szín-receptúra szerint.

Megrendelő: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Generál tervező: A1 Építésziroda Kft
Felelős építész tervező:  Fazakas Bálint, A1 Építésztiroda Kft.
                                        Kürtösi Péter, A1 Építésztiroda Kft.
                                        Bodrossy Attila, Dimenzió Kft. (meglévő élményfürdő átalakítása)

Építész tervező: Harmath Júlia, A1 Építésztiroda Kft.
                          Czenthe Pál, A1 Építésztiroda Kft.
                          Matuscsák Gergő, Dimenzió Kft. (meglévő élményfürdő átalakítása)
                          Juhász-Salacz Orsolya, Dimenzió Kft. (meglévő élményfürdő átalakítás)
                          Vass-Eysen Áron (műemléki épületek átalakítása)
                          Máté Tamás (műemléki épületek átalakítása)

Fürdőkoncepció (technológiai) szakértő: Kovacsics Imre
Épületszerkezeti szakértő: Dudinszky Orsolya, Oláh Krisztián
Tartószerkezet: László Viktor, Kákonyi Sándor, Serfőző István
Épületgépészet: Lucz Attila
Medence technológia: Sallai Zoltán
Erősáram: Tóth Zoltán, Tóth Sándor, Perger Ágoston
Gyengeáram:  Hegedűs Zoltán
Tájépítészet: dr. Balogh Péter István, Major József, Papp Márton
Árvízvédelem és közműterv: Dobos Szabolcs, Psenák Balázs, Cserpes Imre
Tűzvédelem: Pukánszky Gabriella
Konyhatechnológia: Palainé Straub Ágnes
Forgalomtechnika: Nyitrai Zsolt
Vízi élményelemek: Németh Tamás
Látványtervek: Császár Szabolcs
    
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg.

Győrben is indul a Design Hét

Győrben is indul a Design Hét

A Design Hét Győr a városban élő és alkotó tervezők munkáira összpontosít.

Veszprém európai kulturális főváros lesz

Veszprém európai kulturális főváros lesz

De a másik két magyar döntőssel, Debrecennel és Győrrel is együttműködik majd.

Hirdetés