Hirdetés

Ilyen lesz a fürdő átalakításával és bővítésével létrejövő győri vízi élménypark.

Hirdetés

Idén januárban megkezdődött Magyarország egyik legnagyobb fürdőfejlesztése, a győri fürdő átalakítása és bővítése. A Győri Élményfürdő új struktúrákkal, új medencékkel, egységes, 21. századi látvánnyal és élményekkel, megszépülő műemlékvédett épületekkel várhatóan 2023-ban nyitja meg kapuit.

A fürdő Győr történelmi belvárosának közvetlen közelében, a Mosoni-Duna és a Rába által határolt Sziget városrészben fekszik, kivételesen szép környezetben. A Rába oldaláról közvetlen szomszédja a Radó-sziget. A strand parkos területén a szigetcsúcs tengelyében található az 1913-ban épült műemléki védettséget élvező Cziráky-emlékmű nemrégiben felújított vasbeton obeliszkje. Erre a tengelyre felfűzve épült 1931-ben a Hajós Alfréd által tervezett 50 méteres úszómedence, valamint a kétszintes öltöző és büfé épület.

A megnövekedett forgalom miatt a fürdőtelepet 1965-ben két új medencével, új öltözőkabinokkal, játszótérrel, nagyobb parkosított környezettel bővítették, valamint újabb termálkutakat is fúrtak ekkor. Az élményfürdő bejáratához közel, a Fürdő teret délről határolja a Pannon-Víz 70-es években emelt épülete, melynek földszintjén a fürdő által üzemeltetett gyógyászati részleg működik. A két épület közötti összeköttetés a mostani fejlesztés során szintén megvalósul.

A jelenleg folyó fejlesztés építészeti koncepciójának kialakításakor a tervezők feladata az volt, hogy egy nagyszabású, 21. századi vízi-élményparkot alkossanak meg, a lokációban rejlő lehetőségek (belváros közelsége, folyók által közrefogott terület, kilátás, ősfás park) kihasználásával. A megfogalmazott építészeti koncepció eredményeként nagyvonalú térszervezések, jellemzően mai, de időtálló, sallangmentes építészeti karakterű új épületek, építmények valósulhatnak meg. A tervek szerint a Hajós Alfréd-féle műemléki épületegyüttest – az építészeti karakter megóvásával – az új igényekhez alakítják, figyelembe véve a kényszerű tényt, miszerint az épület továbbra is az árvízvédelmi vonalon kívülre esik.

Fotó: MTI / Krizsán CsabaFotó: MTI / Krizsán Csaba

Az új töltés és árvízvédelmi vonal

A területrendezés részeként a tervezők a víz természetes mozgását követő, lágyan ívelő töltéskontúrral teremtettek kapcsolatot a két folyó között, összefűzve azok egymásba forduló partjait. A töltés által létrehozott izgalmas morfológia lehetőséget teremtett a strand medencéinek és pihenőfelületeinek különböző szinteken történő lépcsőzetes elhelyezésére. Az árvízvédelmi vonal ölelésében létrejött egy védett, katlanszerű terület, melyet nyugati irányban a volt töltés helyén végighúzódó épületsor zár vizuálisan.

Az új árvízvédelmi vonal a strand területén halad keresztül, íves vonalvezetéssel lefordul a Rába parttól, megkerüli a műemléki épületegyüttest, majd a Mosoni-Duna partjával párhuzamosan haladva beköt a Jedlik Ányos híd alatti árvízvédelmi résfalba.

Területrendezés: a parkolót és a Fürdő teret érintő változások

A parkoló déli irányban bővül a jelenleg kihasználatlan füves területek egy részének elfoglalásával. A parkoló keleti oldalán a jelenlegi töltés mentén és annak magasságában új parkoló-lemez épül. A lemez felső síkján a korábbi töltés mentén a tervezők kialakítottak egy sétányt, pótolva az elbontásra kerülő töltés koronán húzódó gyalogos utat.

A Fürdő tér jelenleg kihasználatlan, lejtős területét egy városias tér jön majd létre, vízszintes teraszokkal tagolva, ülőfelületet és árnyékot biztosítva a járókelőknek. A teret két jellemző közlekedési irányvonal metszi. Az egyik a buszmegállótól, az Aranysas Patika előtti tér tengelyéből indulva fut a strand főbejáratáig, a másik merőlegesen vezet az élményfürdő új főbejáratához. 

A fedett uszoda bővítése

Az új fedett uszoda a terepszint alatt közvetlenül folytatja a meglévő élményfürdő pinceszinti öltöző traktusát. A 21x25 méteres, vízilabdaedzésekre is alkalmas úszómedence és a 13,5x8 méteres tanmedence az öltözőkön keresztül közelíthető meg. A főbejárati tér felől, a függönyfalakon keresztül a teljes uszoda medencetere belátható, padlósíkja a térhez képest egy szinttel lejjebb helyezkedik el, a strand jellemző terepszintjével azonos magasságban. A nyári időszakban az uszoda üvegfalának sarkán három raszternyi üvegfal eltolásával a medencetér összenyitható a strand területével.

A négyévszakos gyerekrészleg és pihenő tér az élményfürdő északi oldalán kerül kialakításra, közvetlenül kapcsolódva a meglévő fürdőépület tömegéhez. A háromszintes bővítmény alsó két szintjén kap helyet egy légtérben a gyerekrészleg. A földszinten száraz játszótér készül kertkapcsolattal. Az alsó szinten, az uszodával azonos magasságban egy 38 m2-es pancsolómedence, egy 48 m2-es gyerekmedence, valamint egy fékezővályúval rendelkező csúszda kapott helyet. 

Korosztályi zónák szerinti rendezés a strandon

A strand területe egymástól eltérő intenzitású zónákra oszlik, biztosítva a különböző korosztályok számára az önfeledt szórakozást és a nyugodt pihenést egyaránt. A gyerek zóna az élményfürdő új fedett gyerekrészlegéhez közel kapott helyet. A rézsű oldalában két, teraszosan elhelyezett, egymásba harapó, íves szerkesztésű pancsolómedence épül. Az eltérő szintmagasságú medencék között egyedi építésű rozsdamentes acél csúszda készül. A pancsoló közelében került elhelyezésre a kicsit nagyobb gyerekek számára kialakított nagyméretű, mászható túlnyomásos félgömb csúszda. A lagúna medence nagy vízfelülete lehetőséget ad a különböző generációk együttes fürdésére, melyből teraszosan újabb medencék emelkednek ki. 

A gyerek zóna másik része az árvízvédelmi falon kívül megvalósuló Hany Istók történetére tematikusan kialakított spray park, mely a Hajós Alfréd által tervezett 50 méteres medence helyén épül, követve annak eredeti kontúrját. A spray park szerkezeti lemeze kis mélységű, így nem kell attól tartani, hogy a jövőben nagy biztonsággal bekövetkező árvíz ugyanúgy tönkretegye, mint az úszómedencét, melynek beton teste számtalanszor megrepedt a magas talajvíz hatására. A spray park déli oldalán kerül kialakításra a száraz játszótér egyedi formavilágú fa játékaival. 

A terület központi részén került elhelyezésre a felnőtt zóna három egységből álló teraszos kialakítású medencerendszere. Legfelső eleme, a panoráma medence, a töltéskorona felső síkjával azonos magasságban épül, a szigetcsúcs Czyráki-emlékmű által kijelölt hossztengelyére szerkesztve, melyet napozóteraszok és árnyékot adó napvitorlák határolnak. A medencében masszázságyak készülnek, melyekből körbetekinthetünk a teljes élményparkon és még azon is túl a város és a folyók irányába. A középső szinten egy ülőmedence kapott helyet, kilátással a park felé. Az alsó vízfelület a vegyes használatú, nagyméretű lagúnamedence, szélein árnyékolt ülőpadokkal.

A felnőtt- és a gyerekzóna között kapott helyet a pihenő zóna. A lombos fák árnyékában egy kör alakú ülőmedence kapott helyet, melyet a töltés oldalába épített, annak íves kontúrját követő C-vitamin bár ölel körbe, melyben vendég vizesblokk is készül. Az ülőmedencéből közvetlen rálátás nyílik a gyerek zónára, biztosítva a szülők számára a vizuális kapcsolatot.

Az intenzív zóna a terület északi oldalán helyezkedik el. Itt kapott helyet a csúszdatorony öt csúszdával, panorámalifttel és érkező medencével, valamint egy 4-12 év közötti korosztály számára kialakított kaland medence tematikus mászó és csúszdarendszerrel.

A fő attrakció: szódásszifon csúszdatorony 

A vízi élménypark egyik attrakciója a szódásszifon formájú csúszdatorony. A toronyból induló öt csúszda a vendégek széles körének biztosít szórakozást a négyszemélyes családi csúszdától a versenycsúszdáig, különleges szerkezetével remélhetően a vízi élménypark jelképévé válik majd. A torony egy hat emelet magas vasbeton magból és a köré épülő acél vázszerkezetből épül fel. A vasbeton magban kétkarú lépcső, személyfelvonó és két csúszógumi-felvonó kap helyet. Vasbeton magból konzolos csúszdaindító, illetve szerviz platformok nyúlnak ki az acél vázszerkezeten kialakított nyílásokon keresztül.

Műemléki épületek átalakítása

A Hajós Alfréd által tervezett öltözőépület eredeti funkciója megváltozik. Új rendeltetése vendéglátó és kiszolgáló épület lesz, vendég vizesblokkal, fogyasztótérrel. Az emeleten megmarad a rendkívüli panorámájú déli napozóterasz.

Az épület eredetileg is látható karakteres épületszerkezeti elemeket (konzolok, pillérek) ismét láthatóvá válnak, az épület szerkezetét pedig olyan módon alakítják át az építészek, hogy a jövőben bekövetkező árvizek által okozott kárt a lehető legkisebb mértékűre lehessen csökkenteni. A többször elázott tégla kitöltő falait elbontása után, a vasbeton vázszerkezetet és a megmaradó téglafalazatokat speciálisan erre a célra való Xypex impregnáló bevonatottal látják majd el és tömbinjektálással teszik vízállóvá. A terv szerint a meglévő tetőszerkezet bontásra kerül és az eredeti geometriát megtartva épül újra a fa fedélszék felületkezelt gerendákból. A szerkezet korcolt fémlemez héjalást kap, átszellőztető réteggel ellátva, szögletes profilú csüngő eresszel kialakítva.

A kitöltő falazat újragondolása mai, vízálló anyagokból, az eredeti karakter és színhasználat megőrzésével történik. A panelek mozgatása függőleges vezetéssel, kézi erővel történik, látszó mechanikával, jelezve a kortárs beavatkozást. A látszó mechanika alkalmazása mai átirata a korszakra jellemző épületmechanikai elemeknek (kézi erővel nyitható árnyékoló fogas-szerkezete, korlát- és virágtartó elemek, zászlórúd). Karakteresen kortárs rétegként jelenik meg az épületen, mégis tiszteletben tartva és megidézve a korszak egyik sajátos elem-rendszerét.

Egy jövőbeni árvíz esetén a felhúzott paravánok engedik a víz szabad lefolyását, a földszinti impregnált tartószerkezet és a rozsdamentes szaniterek kis költséggel takaríthatók, kártalaníthatók. Zárt állapotban az eredeti architektúrának egy mai átirata látszik, ahol a kitöltő falazat, mint hártya jelenik meg, ezzel is hangsúlyozva az épület progresszív pillérvázas szerkezetét. Nyitott állapotban a mozgatható panelek mellvédet képeznek, így a földszinten és az emeleten is nyitott-fedett fogyasztótér alakul ki. A könnyűszerkezetű panelek alumínium vázszerkezetből készülnek, melyek mindkét oldalról expandált-lemez burkolatot kapnak. A vázszerkezet és a burkolat is porszórt felületkezelést kap, az eredeti vakolattal megegyező szín-receptúra szerint.

Megrendelő: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Generál tervező: A1 Építésziroda Kft
Felelős építész tervező:  Fazakas Bálint, A1 Építésztiroda Kft.
                                        Kürtösi Péter, A1 Építésztiroda Kft.
                                        Bodrossy Attila, Dimenzió Kft. (meglévő élményfürdő átalakítása)

Építész tervező: Harmath Júlia, A1 Építésztiroda Kft.
                          Czenthe Pál, A1 Építésztiroda Kft.
                          Matuscsák Gergely, Dimenzió Kft. (meglévő élményfürdő átalakítása)
                          Juhász-Salacz Orsolya, Dimenzió Kft. (meglévő élményfürdő átalakítás)
                          Vass-Eysen Áron (műemléki épületek átalakítása)
                          Máté Tamás (műemléki épületek átalakítása)

Fürdőkoncepció (technológiai) szakértő: Kovacsics Imre
Épületszerkezeti szakértő: Dudinszky Orsolya, Oláh Krisztián
Tartószerkezet: László Viktor, Kákonyi Sándor, Serfőző István
Épületgépészet: Lucz Attila
Medence technológia: Sallai Zoltán
Erősáram: Tóth Zoltán, Tóth Sándor, Perger Ágoston
Gyengeáram:  Hegedűs Zoltán
Tájépítészet: dr. Balogh Péter István, Major József, Papp Márton
Árvízvédelem és közműterv: Dobos Szabolcs, Psenák Balázs, Cserpes Imre
Tűzvédelem: Pukánszky Gabriella
Konyhatechnológia: Palainé Straub Ágnes
Forgalomtechnika: Nyitrai Zsolt
Vízi élményelemek: Németh Tamás
Látványtervek: Császár Szabolcs
    




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átfogó folyóparti rehabilitáció készülődik Győrben

Átfogó folyóparti rehabilitáció készülődik Győrben

A Győri Kulturális Városközpont Projekt koncepcióterve.

Új egyetemi designképzések Győrben

Új egyetemi designképzések Győrben

Építőművészet, formatervezés és tervezőgrafika a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának Design Tanszékén

Lendületes designmunkák a győri Forma 10 kiállításon

Lendületes designmunkák a győri Forma 10 kiállításon

Ifjú formatervezők mutatkoznak be Győr legújabb kulturális központjában, a Torulában.

Hirdetés