Hirdetés

Pop és építészek

Ma indul a Trust your Architect! élő online beszélgetéssorozata.

Hirdetés

Ma indul a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében a Trust your Architect! beszélgetéssorozata. A program fél év alatt négy részből áll majd, a mai nyitány címe Pop és építészek, a beszélgetés 19 órakor kezdődik.

Milyen lesz a világunk tizenöt év múlva? Ebben milyen tudásra lesz szüksége az építésznek? Hogyan készüljünk fel a kihívásokra? Tavasszal négy szcenáriót villant fel a KÉK a közeli jövőből, hiszen mindenki egy picit a helyét keresi a világban: az irodapiac a home officeszal, a társasházban lakók a zölddel, a falusias környéken lakók pedig az elnéptelenedéssel küzdenek.

A minket körülvevő világ folyamatos alkalmazkodásra sarkall bennünket – írják. – A változásokra sokszor fel lehet készülni, máskor nem várt fordulatok jelentenek nehézséget. Jelen pillanatban számos kihívással kell megküzdenünk, melyek az eddig megszokott életünkben rengeteg bizonytalanságot okoznak. Vannak helyzetek, amikre előre fel lehet készülni: a múltbeli tapasztalatoknak köszönhetően tudunk velük tervezni. A klímaváltozás negatív hatásairól vagy éppen a digitalizáció adta lehetőségekről egészen sokat tudunk, de más események alakulását csak találgatni tudjuk.

A Trust your Architect! 2021-es tavaszi évadában a középtávú építészeti jövőkép kerül előtérbe, közösen fejtegetve meghívott előadókkal. Négy egymástól független szcenárióban járják végig a jelenkor kihívásait a jövő szemszögéből. Hogyan fog átalakulni az építész szerepe az elkövetkezendő 15-20 évben? Milyen módon tudjuk pozitív irányba befolyásolni az eseményeket? Hogyan tudjuk elkerülni a legrosszabbat és élhető körülményeket teremteni a gyerekeinknek? Milyen tudást kell megszereznünk most, hogy azt a jövőben hasznosítani tudjuk.

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a félév négy alkalmán keresztül:
Nr. 01 – Pop és építészek
Nr. 02 – Adatok és építészek
Nr. 03 – Társadalmi disztópia és építészek
Nr. 04 – Földönkívüli építészet!

Nr. 01 – Pop és építészek – Élő online beszélgetés

Az első márciusi beszélgetés alkalmával meghívott szakértőkkel a popkultúra és az építészet kapcsolatát járják körbe. Hogyan hat a tömegkultúra az emberre? Milyen vizuális képet vetít a közösségi média, a kereskedelmi tévé és számos más platform az épületekről? Ezeket hogyan érzékeljük? És mi történik, ha ennek hatására mindent, így a lakásainkat, irodáinkat is készre kaphatjuk vagy a Facebook marketplacen rendeljük? Eltűnik az egyediség, a személyre szabottság és az építészeti érték?

Meghívott beszélgetők: Dr. habil Wesselényi-Garay Andor (Metropolitan Egyetem, MMA-MMKI), Kósa Balázs DLA (Pécsi Tudományegyetem), Dr. Habil. Guld Ádám (Pécsi Tudományegyetem).
Moderátor: Sánta Dóri (KÉK)

Az élő beszélgetés linkjét az esemény időpontjában, a Facebookon teszik közzé a szervezők!

Fejléckép: FORTEPAN / Szalay Zoltán, Képszám: 190702
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Égig érő mese

Égig érő mese

Őrfi József története folytatódik

Online már koncertekre hív a Magyar Zene Háza

Online már koncertekre hív a Magyar Zene Háza

Harcsa Veronika, Sena, Németh Juci és a Jazzbois is hallható az exkluzív zenei sorozatban.

Pompeji leletek járják Európát az Arterior Komplex Kft. közreműködésével

Pompeji leletek járják Európát az Arterior Komplex Kft. közreműködésével

Többtonnás szobrok a nyolcméternyi hamuréteg alól!

Hirdetés