Szolidáris együttműködés és kollektív önszerveződés az idei év témája

A Future Architecture az építészet jövőjére fókuszáló ötletpályázatát ötödik alkalommal hirdette meg. Idén a szolidáris együttműködés és kollektív önszerveződés dinamikájának vizsgálatával foglalkozó projekteket várták a szervezők. A pályázat minden évben széles közönséget szólít meg: építészek, tájépítészek, urbanisták, designerek, mérnökök, művészek és kurátorok jelentkezését is várják, illetve mindenkiét, aki munkája során a jövő lakókörnyezetével és építészetével foglalkozik. A pályázat egyik vonzereje, hogy a sikeres projektek alkotói a nemzetközi szakma jelentős szereplőivel kerülhetnek kapcsolatba, lehetőséget kapva az együttműködésre. Az idei évben öt magyar projekt is megméretteti magát a Future Architecture Landscapes of Care pályázatán. A MÓKEMBÉ, az Open Doors Hungary, az Architecture Uncomfortable Workshop (au műhely), a Fuzzy és Györffy Rachel mutatja be egy-egy projektjét.

Az Open Doors Hungary civil szervezet a Home away home című projektjében a kultúrák találkozását vizsgálja. Ahogy munkájuk ismertetőjében megfogalmazzák, a migráció által kultúrák találkoznak és új közösségek jönnek létre. Egymás megismeréséhez és megértéséhez azonban generációk együttélésére is szükség lehet. A folyamat során történhetnek félreértések, melyek további szociális problémákhoz, erőszakhoz vagy akár terrorizmushoz is vezethetnek. A migránsok többszörös veszteség traumájával küzdenek, illetve a kulturális különbségek is problémát okoznak számukra. A Home away home projekt során a vegyes csoportokban a részvételi építészet eszközei segítenek megtalálni a közös hangot. A csoportok vezetői különböző területekről érkeznek, így pszichológusok és szociális munkások is támogatják a közösségépítés folyamatát.

Open Doors - Art for Development Voluntary Camp 2014 from Open Doors Hungary on Vimeo.

 

A MÓKEMBÉ a MOME Építészeti Intézetében végzett néhány hallgató csoportosulása. A Future Architecture pályázatra az isztambuli Taksim tér megújítására fókuszáló projektjüket nyújtották be. Munkájuk során azt a kérdést tették fel, hogy

miként tudnak jelentős beavatkozás nélkül belenyúlni egy nagy kiterjedésű, üres tér működésébe, felerősítve annak pozitívumait, hangsúlyozva lehetőségeit, hátrányait pedig kiküszöbölve.

Ennek eszközéül egy pilléreken álló hatalmas gyűrűt, magasan futó séta- és futóteret hoztak létre, mely a tér különböző funkcióit köti össze. Bővebben meséljenek a projektről annak kidolgozói.

 

Az au műhely egy budapesti építésziroda, mely a kortárs népi építészet megértésével és újragondolásával foglalkozik, illetve azt vizsgálja, hogy az ember kényelmi állapota hogyan viszonyul valódi igényeihez és szükségleteihez - írják magukról honlapukon. Pályaművükben ők is kérdéseket mentén gondolnak át adott témaköröket. 

Ki volt előbb, az építőmester vagy az építész?

Az építőmester vált építésszé amikor megértette az építés folyamatát, vagy az építész vált építőmesterré, amikor gondolatai megformálásához matériát keresett? Az au műhely egy kiállítás, tanulmány, előadás vagy workshop keretében tervezi bemutatni a kérdések átgondolása mentén kialakult nézeteit.

six_houses from auworkshop on Vimeo.
 

A Fuzzy multidiszciplináris design és kutató praxis Kiterjesztett erdő projektje a táj egy új formájának víziója, mely radikálisan újragondolja, hogy építészként hogyan viselkedhetünk a természetben. A projekt a jövő táját fogalmazza meg a virtuális világban. A komplex projektet annak alkotói mutatják be az alábbi videóban.

Extended Forest from Tekla Gedeon on Vimeo.

 

Györffy Rachel Úton egy patyomkin-város felé című munkája

azzal foglalkozik, ami meglátása szerint Kelet-Közép-Európában (Berlinben, Szkopjéban, Budapesten) az építészet terén éppen zajlik. A patyomkin-városok problémáját, a nehezen definiálható neo stílusokban utazó építészetet vizsgálja,

ami egyszerre alapszik a késő modernista építészettel szembeni ellenszenven és az élményturizmus iránti elfogultságon, viszont érzéketlen a tömeges turizmus és a társadalmi különbségek következményeire. Másfelől a soha meg nem történt iránti, romantikus nosztalgiával átitatott kollektív vágyakozás és retrogád utópia kettősségét tárja fel projektjében. Egy olyan utópiáét, ahol a jövő már mögöttünk van. Ezt a hamis utópiát az a vágy okozza, hogy a szórakozásnak is legyen helye az építészetben, de annak a tarthatatlan fejlődésnek is van benne szerepe, amelyet a neoliberális gazdaság okozott bolygónkon.

(Fejléckép/zárókép: Györffy Rachel - Towards a Potemkin City)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Öt magyar projekt a Future Architecture pályázatán

Öt magyar projekt a Future Architecture pályázatán

Szolidáris együttműködés és kollektív önszerveződés az idei év témája

Decode pályázat 2022-ben is!

Decode pályázat 2022-ben is!

Ismét várják építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek koncepciózus projektjeit.

Hirdetés