Hirdetés

Óriás fák a Bagatelliniben

Összefog a kibővült Bagatellini, a Hello Wood és a Meseközpont Alapítvány.

Óriási beltéri fákkal, meséléssel, hosszútávon pedig szakképzéssel, gyakorlattal és munkahelyteremtéssel fog össze a gyermekvédelmi gondoskodásban élőkért a kibővült Bagatellini, a Meseközpont Alapítvány és a Hello Wood. Közös cél, hogy a gyermekotthonokban történő mesélés mellett szakmai élményekkel - a pék és ács-asztalos, valamint a vendéglátás szakmákban való pozitív tapasztalatokkal - új perspektívákat nyissanak a felnövő gyerekeknek közép- és hosszútávon. Erre annál is inkább szükség van, mert ma Magyarországon már 23 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban és számuk egyre nő.

A ma nyíló, kibővült Bagatellini tulajdonosa, Albrecht Wirtz emberi és természetközeli teret akart létrehozni, ezért is kérte fel a Hello Wood alkotócsoportját a belső tér kialakításra, akik olyan óriási fákat építettek, melyet egy korábbi, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel közös projektjük inspirált. A fák méltó jelképei annak az egyedülálló összefogásnak, amit a Hello Wood, a Meseközpont Alapítvány és a Bagatellini partnersége képvisel. „A Bagatellini kialakításakor nem csupán az volt a cél, hogy a Villa Bagatelle kerti piknik hangulatát adjuk vissza, hanem az is, hogy a gyermekotthonokban élőkért tett közös erőfeszítéseinket megmutathassuk a Hello Wooddal és a Meseközpont Alapítvánnyal.” – mondta el Albrecht Wirtz a Bagatellini és Villa Bagatelle tulajdonosa. Huszár András, a Hello Wood társalapítója pedig hozzátette: "A tér kialakításakor a természetből kölcsönöztük a hangulatot: a fény olyan módon vetődik rá a fák alatti területre, mintha valódi fák árnyéka lenne. Lombos fák alatt érezhetjük magunkat, a természetből vett emlékeket és jeleneteket előidézve."
 
Élmény, tapasztalat, lelki támasz

A többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek esetében az egyik legnehezebb kérdés, hogyan lehet őket lelkileg megerősíteni, reményt adni arra, hogy az élet számukra is valódi lehetőség. A Meseközpont Alapítvány ennek eszközéül, többek között a mesélést és nyári paloznaki gyerektáborában eltöltött, sok-sok minőségi időt választotta; az Alapítvány először ide hívta meg a Hello Wood alkotóit, hogy a gyerekekkel együtt megtervezzenek és felépítsenek egy kilátóként is funkcionáló óriási fát. A következő év nyári táborában már nagyobb létszámban és több, design- és építészeti témájú workshopba kapcsolódtak be a gyerekek, ahol belekóstolhattak a szakmák rejtelmeibe, az elméleti alapozástól a megszerzett tudásuk gyakorlatba való átültetéséig. Ez az együttműködés adta az inspirációt a folytatáshoz, melynek eredménye a mától megtekinthető 5 hatalmas fa. A Bagatellini pedig vendégkörének bevonásával – a Villa Bagatelle hagyományát követve – a gyermekvédelmi gondoskodásban élők karácsonyi vágyait gyűjti össze és teljesíti; idén a Veszprém megyei nevelőszülőknél élő 338 gyerek kívánsága díszíti a szintén Hello Wood által tervezett karácsonyfát.   

Szakképzés és munkahelyteremtés

A Bagatellini és a Hello Wood távlati célja, hogy szakmai élményt és perspektívát nyisson az érintett gyerekek számára, ezért pék-cukrász és ács-asztalos mesterségekben szerzett gyakorlattal, valamint eladó és felszolgáló szakmai képzéssel, és esetenként munkahelyek biztosításával szeretné megalapozni a hosszútávú segítséget. „Hiányzó vagy megtépázott családi kapcsolataik szellemi-testi-lelki síkon egyaránt megsebzik ezeket a gyerekeket. Nagyon sok munka vár ránk, ha szeretnénk nekik valódi esélyt adni az életben való boldogulásra.” – magyarázta Wirtz Ágnes, a Meseközpont Alapítvány alapítója, majd hozzátette – „Nem könnyű jól segíteni, arra van szükség, hogy megfelelően előkészített, szakmailag megalapozott lehetőséget kapjanak a gyerekek. A Bagatellini és a Hello Wood csapata is védett környezetben, partnerként kezelve őket szeretne a jövőben mentorálási rendszert kialakítani számukra.”

A szakképzés és mentorálás fontos része, hogy mind a Hello Wood, mind pedig a Bagatellini képzési lehetőségeit a gyerekek érdeklődéséhez, tehetségéhez tervezi igazítani. A mentorálási programot fokozatosan építik fel, egyre nagyobb kihívásokat jelentő feladatokba bevonva őket azzal a nem titkolt céllal is, hogy az általános munkaerőhiányt ellensúlyozzák a jó szakemberekből álló, fiatal munkatársak új generációjával. 

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élesben teszteltük a home office netovábbját

Élesben teszteltük a home office netovábbját

Milyen érzés a Hello Wood Workstation kabinjában dolgozni? Kipróbáltuk a MaxCity-ben.

Padok a kapolcsi ravatalozóban

Padok a kapolcsi ravatalozóban

Különleges eljárással készített rendhagyó műtárgyat a MOME Építészeti Intézetének csapata.

Két nyertes a Mathias Corvinus Collegium megújuló központjára kiírt pályázaton

Két nyertes a Mathias Corvinus Collegium megújuló központjára kiírt pályázaton

A nyertes épületpályázatok tükrözik a tehetséggondozás szellemiségét és harmonizálnak a városi környezettel.

Nincs találat!

Hirdetés