Nagyszabású építkezések formálják át Kelenföldet. 

A Kelenföldi pályaudvar két oldalán sétálva már a jövőben érezhetjük magunkat, de a helyszínen épülő Budapest ONE és Etele Plaza látványterveit látván ez az érzetünk még erősebbé válik. Hullámos formavilágával, egyszerre harmonikus és dinamikus látványával tartja mozgásban képzeletünket az irodaház, miközben a vasút másik oldalán épülő Etele Plaza egész Újbuda kereskedelmi- és szórakoztatóiparának kiemelkedően fontos láncszemeként lesz majd, köszönhetően a kifejezetten jó környezeti és közlekedési adottságainak. A környék fejlődését tovább növelheti a dél-budai “szuperkórház”, illetve egy multimodális eszközváltó csomópont tervezett megvalósítása.

A kelenföldi pályaudvar és környéke a 2014-ben elkészült felújítási munkák óta folyamatosan fejlődik, melyben a 4-es metró végállomása is kiemelt szerepet játszik. Kelenföld egy nagyszabású városfejlesztési folyamaton megy keresztül, melynek részeként több jelentős beruházás is zajlik. Az Etele tér környékén végrehajtott egyedülálló felszíni fejlesztések az ország legnagyobb multimodális csomópontját valósították meg, amely új korszakot nyitott a városrész fejlődésében. A kelenföldi helyszínen épülő projektek a kibővített helyi közlekedési infrastruktúrára épülve, a jövőbeni növekedés egyik katalizátorai lesznek a dél-budai régióban. A szalagként hullámzó Budapest ONE és az egymásra rakott dobozokból felépülő Etele Plaza épületeit a parametrikus design lelkes használatáról és a koncepcióikat átható fenntartható megoldásairól ismert építész cégcsoport, a Paulinyi-Reith & Partners álmodta meg. 

“Szakmai kihívásnak és megtiszteltetésnek érezzük, hogy Budapest első jelentős városrehabilitációs projektje, a Corvin-negyed fejlesztésében való meghatározó szerepünk után most a főváros nyugati kapujává váló Kelenföld fejlesztéséhez is hozzájárulhatunk szaktudásunkkal” – árulta el Dr. Paulinyi Gergely, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

A vasút egyik oldalán, az Etele tér szomszédságában épülő Etele Plaza a lakótelep házai közé ágyazódva a környék kiemelt kereskedelmi és szabadidős intézménye lesz. A minden irányból jól megközelíthető épület homlokzati kialakítása visszafogott, mégis jól látható. Az egymásra pakolt ajándékdobozokat idéző geometrikus külső lágy belső vonalvezetést rejt. Az épület a BREEAM zöld épületminősítési rendszer Very Good minősítését tűzte ki célul, melyhez a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatósági stratégiai partnere és szolgáltatója, az ABUD (Advanced Building and Urban Design) végzett fenntarthatósági tanácsadást és tervezéstámogatást. Az intézkedések között szerepelnek olyan jól bevált környezettudatos megoldások, mint az épület felszerelése hőszivattyúval ellátott légkezelő gépekkel, amelyek éjszakánként átszellőztetik azt. A P-RP által tervezett épület árnyékoló rendszerrel ellátott üvegteteje télen is elegendő természetes fényt biztosít, míg nyáron véd a túlmelegedés ellen.

A vasút túloldalán, a főváros nyugati kapujának szánt Budapest ONE irodaház első ütemének építkezése zajlik. Az ikonikus megjelenésű épület szokatlan, szalag formája a parametrikus tervezéssel támogatott optimalizálás eredménye, alaprajzát és homlokzatát úgy alakították ki, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé. Az elsőre szabálytalannak tűnő forma mögött így valójában egy szabályos rendszer húzódik, a különböző ívhosszok mindegyikét az 1,35 méteres modulra optimalizálták, ami a belsőépítészetben az irodai berendezések kialakítása során a megszokott méret. Az üveghomlokzatnak köszönhetően a belső terekben magas lesz a természetes megvilágítás aránya, míg az előregyártott homlokzati panelek a kivitelezés pontosabb ütemezhetőségét és gyorsaságát segítik. Az irodakomplexumban a közösségi terekre is nagy hangsúlyt fektettek, így 1000 négyzetméternyi tér várja majd a dolgozókat. A körpanorámás épület értékét tovább emeli a remek hangszigetelésű belső udvar, ahol vízfelületek, nagy fák, köztéri szobrok és képzőművészeti alkotások között relaxálhatnak az iroda dolgozói és a környékbeliek egyaránt.

Dr. Reith András, a P-RP fenntarthatóságért felelős igazgatója elmondta: “Munkatársainkkal a fenntarthatósági stratégia kialakítása során arra törekedtünk, hogy kiválasszuk a legoptimálisabb beépítést, melynek érdekében különböző vizsgálatokat hajtottunk végre. Megnéztük többek között a szél áramlását, a benapozást, a szoláris potenciált, az akusztikai hatásokat, és a parametrikus tervezés módszereivel nagyszámú változatot megvizsgáltunk, míg végül kialakult a jelenlegi épület. Az ABUD által végzett fenntarthatósági vizsgálatok eredményeit figyelembe véve optimalizált beépítés a záloga annak, hogy az épület már az építészeti eszközök által is fenntartható legyen, energiahatékony módon működjön.”

A vasút két oldalán megvalósuló két épület funkcióiban kiegészíti egymást. Az ETELE Plaza a környék lakói mellett a Budapest ONE mintegy 6.000-10.000 dolgozója számára biztosít majd kikapcsolódási, vásárlási, étkezési és egyéb szolgáltatási hátteret, illetve válhat Budapest nyugati szolgáltatási kapujává mind a vasúton, mind a közúton érkezők számra. 2013-ban a Budapest ONE irodaház és a vasútállomás közötti területre – az általános városfejlesztési elképzelések részeként – a Budapesti Közlekedési Központ egy multimodális eszközváltó csomópontra is kiírt tervpályázatot, melyet a Paulinyi-Reith & Partners nyert. A P-RP tervei szerint a metróaluljáró feletti buszpályaudvar és az 500 férőhelyes P+R parkoló a terepviszonyokat kihasználva szintben elkülönülne a kerékpáros és gyalogos közlekedéstől. Így – a vasútállomással kiegészülve – az ország legnagyobb nyugat-európai színvonalú multimodális közlekedési csomópontja jöhetne létre. Az elkövetkező években a környék fejlődését tovább növelheti a dél-budai “szuperkórház” megépülése is.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Őrmező szalagja villámgyorsan tekeredik

Őrmező szalagja villámgyorsan tekeredik

2100 tonna betonacél, 20000 köbméter beton, 1500 darab elemes homlokzat közel 40 méteren, 9 szinten - Budapest One

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

Okospláza és futurisztikikus irodaház? Ez a jövő Kelenföldje

Okospláza és futurisztikikus irodaház? Ez a jövő Kelenföldje

Nagyszabású építkezések formálják át Kelenföldet. 

Hirdetés