De felgyorsítja a zöld építészeti trendek elterjedését. 

Norman Foster szerint nem a világjárvány fogja megváltoztni a városainkat, de a már régóta lappangó zöld forradalom kirobbanására számít. A koronavírus hozzájárulhat ahhoz, hogy fenntarthatóbb épületeket tervezzenek, és elérkezhet a városi organikus kertek reneszánsza is. A városvezetőknek tartott fórumon a brit építész azt is elmondta, hogy azoknak az építészeti tendenciáknak a gyors elterjedésére számít, amelyek már a pandémia előtt is léteztek, csak nem jött az áttörés.

„A történelem nagy válságai felgyorsították az elkerülhetetlent" – kezdte az értékelést Foster. Példaként az 1666-os nagy londoni tűzvészt hozta fel, amely után olyan, a tűzvédelemmel összefüggő építési szabályrendszert vezettek be, amely elvezetett a tűzbiztos téglaépületek elterjedéséhez. A 19. századi kolerajárvány megágyazott a modern kori fertőtlenítőrendszereknek, a nagy ablakokat és a teraszokat pedig a tuberkolózisnak köszönhetjük.

Szerinte most is ugyanez fog történni, a koronavírus szélesre tárta a kapukat az új építési szabványok és az egészségvezérelt építészet előtt, a városok pedig megoszthatják egymással a jó ötleteket.

 

A high-tech építészet egyik fenegyereke úgy véli, hogy a járvány magával hozza a fenntarthatóbb épületek reneszánszát is. Vannak jó példák, de elenyésző számban, most viszont lehetőséget kaptunk arra, hogy a mainstream részévé váljanak.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a városok zöld területei nemcsak vizuális szempontból meghatározóak, de hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, így a zöldfelületek és homlokzatok, a parkok és a természetes szellőzéssel bíró zöld épületek aranykora jöhet el. 

Kitért a közlekedésre is, szerinte megtörténik végre az elektromos járművek előretörése, növekszik az e-kerékpárok és robogók használata és visszatérhet az egysínű vasút. A városok újra a mezőgazdaság színterei lehetnek, megnövekedhet az organikus farmok szerepe, a fenti tényezők pedig együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a városok csendesebbek, tisztábbak, biztonságosabbak, egészségesebbek és zöldebbek legyenek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Brit Építészek Királyi Intézete: a koronavírus egy igazi katasztrófa a szakma számára

Csökkenő fizetések, jogellenes elbocsátások, az amúgy is meglévő problémák még láthatóbbá váltak. 

Hirdetés