"A női építészről alkotott véleményt azoktól a férfiaktól kellene megkérdezni, akikkel együtt dolgozunk."

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek, belsőéptészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal Csavarga Rózsa Pro Architectura és Ferenczy Noémi díjas  belsőépítész osztja meg gondolatait.
 

  rajz: Csavarga Rózsa

 

 rajz: Csavarga Rózsa

 

A belsőépítészet területén gyakrabban van alkalmunk irányítani a tervezés- kivitelezés folyamatát, ezért nekünk ugyanazokra a képességekre és tulajdonságokra van szükségünk, mint férfi kollégáinknak. A 80-as években, fiatal szőkeként csak különböző praktikákkal volt lehetséges megvalósítanunk bármiféle koncepciót, vagy akár részletmegoldást, lavírozva a különböző érdekek mentén.

A női építészről alkotott véleményt azoktól a férfiaktól kellene megkérdezni, akikkel együtt dolgozunk.

 

Ma társadalmilag elfogadottabb a női szerep, de az esztétikai érvelést a megrendelők és a dominánsan férfi építészek ugyanúgy mellékesnek tekintik az építési folyamatban, mint korábban. Minden nagy középületi munkámban szinte a végsőkig el kellett mennem, hogy az eredmény valamelyest megfeleljen a belső mércémnek. 

Persze kivételt képez néhány gyöngyszem, amiket a kivételes megrendelők és közreműködő munkatársak igényessége tett lehetővé és amely épületeket díjakkal is jutalmaztak. A legkedvesebb munkám az a magánház, amelynek építésze (és megbízója is) szintén nő volt, az építészeti tervezést Demeter Nóra végezte.

Női megrendelőnk magas kulturális igényszintje, életmódja például lehetővé tette, hogy kipróbáljunk új technológiákat, betervezhessük a legmodernebb design megoldásokat és alkotó módon működhessünk együtt a teljes kivitelezői csapattal is.  A szabadkézi vázlatok szinte teljes mértékben megvalósultak. Az épületbelsőt az OctogonDeco  a 2017/4 számában  publikálta. 
Kiegészítésül a meg nem jelent képekből és vázlatokból válogattam néhányat.

 rajz: Csavarga Rózsa

 rajz: Csavarga Rózsa rajz: Csavarga Rózsa

lámpák: Szentgyörgyi Szandra 

 

Olvassátok el a sorozat előző epizódját is Kajdócsy Eszterrel!

„Örültem, hogy a sok szerepem közül – amik egyidejű betöltése akkor és ma is rengeteg kihívással jár – a szülő tapasztalatait fel tudtam használni az építész feladatainál”

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | Kajdócsi Eszter, a Kajdócsi Építész Stúdió építésze

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | B. Szabó Veronika, az XYZ Design Labor vezetője

Nők az Építészetben | B. Szabó Veronika, az XYZ Design Labor vezetője

Egy „jó pasiról” mi csajok csináltunk egy olyan kiállítást, mely 2022-ben elnyerte az Év Múzeuma kitüntető díját

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

„A figyelemfelkeltés egyik lehetséges eszköze a jelállítás”

Baróthy Anna, S39 Hybrid Design  | Structures of Feminarchitecture

Baróthy Anna, S39 Hybrid Design | Structures of Feminarchitecture

„A kérdés az, hogy a jogainkhoz miként viszonyulunk.”

Hirdetés