Egy „jó pasiról” mi csajok csináltunk egy olyan kiállítást, mely 2022-ben elnyerte az Év Múzeuma kitüntető díját

Márciusban nőnap alkalmából a szakma női hangjait és perspektíváit helyezzük előtérbe. Megkeresésünkre az építészek a kedvenc saját munkáikról meséltek nekünk. Bár sokan közülük nem szeretik a megkülönböztetést, mert úgy érzik, ugyanúgy és ugyanannyit teljesítenek, mint férfi kollégáik, a szubjektív választás mégis érdekes képet rajzol ki a női szempontokról, és határozottan azt sugallja, hogy az építész szakma feladatai egyre inkább hagyományosan "női feladatok", az érzékenység és gondoskodás irányába tartanak. Ezúttal B. Szabó Veronika építész, saját Építész Stúdiójának az XYZ Design Labor vezetője, illetve a BME építészkar exploratív építészeti tanszékének külsős oktatója osztja meg gondolatait. 


REGULYVERSUM állandó kiállítás Reguly Antal életéről, Zirc Reguly Antal Múzeum és Kézműves Alkotóház

Hogy miért ezt a belsőépítészeti tervezési munkát választottam ki bemutatásra Zöldi Anna felkérésére – 2024 nőnapja alkalmából? Mert e munka kapcsán volt szerencsém két olyan fantasztikus nővel együtt dolgozni, akiktől rengeteget tanultam, és akik megérdemlik a rájuk gondolást, ha nőkről van szó építészeti-belsőépítészeti összefüggésben. Ez a két hölgy egy testvérpár: Ruttkay-Miklián Ágota belsőépítész és Ruttkay-Miklián Eszter nyelvészprofesszor, a tervezés idején a zirci Reguly Antal Múzeum és Kézműves Alkotóház igazgatója és egyben a kiállítás kurátora.


Élvezetes alkotási folyamat részese lehettem, ahol egy olyan férfiemberről kellett interaktív kiállítást terveznünk, aki Petőfi kortársaként kereste-kutatta az őshazát, viszontagságos utazásai során elsőként térképezte fel az Ural hantik, manysik és nyenyecek által lakta lejtőit. Egyszóval egy „jó pasiról” mi csajok csináltunk egy olyan kiállítást, mely 2022-ben elnyerte az Év Múzeuma kitüntető díját. Munkánk során Lőrinc Attila személyében „profi pasi” grafikus segített az arculat kialakításában, a mondanivaló kidomborításában. A műemlék épület felújításának tervezője Krizsán András DLA, Ybl díjas építész volt.

 

XYZ Design Labor | Web | Facebook

További képek a galériában

 

 

Olvassátok el a sorozat előző epizódját is Csillag Katalinnal!
​​​​​​​Katt a képre!

„A figyelemfelkeltés egyik lehetséges eszköze a jelállítás”

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

                            
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Dankó Zsófia

Nők az Építészetben | Dankó Zsófia

„Az anyaházi megbízás sokat jelentett számomra, tisztességet, alázatot tanultam belőle."

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

Nők az Építészetben | Borsos Melinda

„Az építésznek folyamatosan ismernie és vizsgálnia kell, mi történik a világban, de soha nem felejtheti el annak a kisebb léptékű helynek az egyedi szellemiségét és értékeit, ahol tervez.”

Demeter Nóra, DDS | Structures of Feminarchitecture

Demeter Nóra, DDS | Structures of Feminarchitecture

Elszántság, kitartás, ambíció

Hirdetés