Nincs gáz!

Tilos lesz az egyedi gázfűtés az újépítésű lakásokban Bécsben.
 

Bécs Város Külképviseleti Irodája közölte, hogy tekintettel a környezetszennyező hatására, az új építésű lakások esetében a főváros megtiltja az egyedi gázfűtés kiépítését.


Bécsben az épületek szén-dioxid kibocsátásának csaknem kilencven százaléka a gázfelhasználással kapcsolatos. Mivel 2040-re klímasemlegessé szeretne válni a város, kiterjesztették azoknak a kerületeknek a körét, ahol az újépítésű lakásokban már tilos az egyedi gázfűtés. Hamarosan minden kerületnek lesz energiarendezési terve.

Az osztrák főváros 2019-ben nyolc kerületet határozott meg, amelyek egyes részein már csak olyan lakóépületeket lehet építeni, amelyek földgáz helyett hatékony, megújuló energiaforrásokon alapuló fűtési rendszerek segítségével állítják elő a meleg vizet és a fűtést. Ezeket a területeket a kerületek az energiarendezési tervben szabályozzák. 
 

Újépítésű lakások a Wolfganggasséban © PID/Votava

A bécsi közgyűlés most további öt kerületre terjesztette ki az energiarendezési tervben foglalt kötelezettségeket. Vagyis ezentúl a Belvárosban, Favoritenben, Simmeringben, Hietzingben és Liesingben is lesznek olyan részek, ahol az újépítésű lakásokban már nem lehet földgázzal fűteni illetve meleg vizet előállítani.  

„Világos a cél: 2040-re függetlenné akarunk válni a földgáztól. Most különösen jól látszik, milyen fontos, hogy megszüntessük a függőségünket a külföldről származó fosszilis energiahordozóktól. A függőség és a magas fűtési költségek elleni legjobb megoldás a megújuló energiára való átállás” – mondta a közgyűlés döntése kapcsán Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky.

Országos összehasonlításban Bécsben a legalacsonyabb ugyan az egy főre jutó energiafelhasználás a fűtési hő és a melegvíz terén, az épületek szén-dioxid kibocsátásának csaknem kilencven százaléka azonban a gázfűtések számlájára írható. Az osztrák főváros célja, hogy hamarosan az összes kerületben bevezessék az energiarendezési tervet, a következő hat kerület már előkészítés alatt áll. 

 

Forrás: WH Digital GmbH / Bécs Város Külképviseleti Irodája

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kizöldül a József Nádor tér buszmegállója

Kizöldül a József Nádor tér buszmegállója

A bécsi példa szerencsére ragadós.

Kötelező lesz Bécsben a növényekkel beültetett homlokzat

Kötelező lesz Bécsben a növényekkel beültetett homlokzat

Minden új, hét és fél méternél magasabb épület esetében.

Bécs döntött, szinte teljesen autómentes lesz a belváros

Bécs döntött, szinte teljesen autómentes lesz a belváros

Várhatóan ősszel vezetik be az intézkedést.

Hirdetés