Neonkábelek

Ipari épületbe települt hangstúdió Prágában.

Prága szívében, egy hajdani kábelgyárban működik a Kabelovna Studios, azaz Kábel Stúdió névre keresztelt hangstúdió, amelynek egyedi designját az ipari környezet inspirálta. A nagy belmagasságú tér korszerű elemekkel és technikával kiegészítve tökéletes helyszínt nyújt a zenei felvételeknek. A B² Architecture tervezője, Barbara Bencova a helyszín eredeti karakteréből építkezve hozta létre az igazi művésztanyát.
 

 

Az elektromos kábeleket gyártó üzem körül az idők során belvárosi lakónegyed alakult ki, amely megőrizte és tovább éltette az ipari épület karakterét. A gyárcsarnokon több művészeti ág osztozik: divattervezők, festők, egy szitanyomó műhely, és a legutolsóként beköltözött hangstúdió. Ez a komplex művészeti közeg vibráló élettel tölti meg a funkcióját vesztett ipari örökséget. 

A felvételeket készítő, illetve hangtechnikai utómunkákat végző stúdió újszerű belsőépítészeti koncepcióját a nagy belmagasságú terek téglaarchitektúrája, a felülvilágítókon át beáramló természetes fény, és a részben üvegajtók mögött folyó munka határozza meg. A megőrzött nagy magasságú téglafalak és ferde tetőzet nem csak szép, de korszerű hangterelő berendezésekkel kiegészítve az akusztikai igényeknek is jól megfelel.

 

 

Az erőteljes ipari karaktert a tervező semleges színű kiegészítésekkel engedi élni. A padlót egységesen bézs színű öntött burkolat fedi, az új kiegészítések és berendezések feketék. Az alaprajz egyszerű és magától értetődő: egy közös, nappaliként berendezett fogadótérből üvegajtókkal nyílnak a szeparált stúdiók, melyekhez süketszoba is tartozik.

A recepciót, kis konyhapultot is rejtő fogadótérben növények választják el recepciós pultot a többi használótól. A berendezése barátságos nappalira emlékeztet, a helyiség közepét nagy faasztal foglalja el, a fölötte függő hatalmas csillár a nem mindennapi belmagasságot hangsúlyozza. Az ülőbútorok a hetvenes évekből származó darabok – kanapék és fekete bőrfotelek –, amiket a tervező az elkerülhetetlen bulikra is gondolva, leselejtezett színházi zsöllyékkel egészített ki.

Az építész által egyedileg tervezett neoncső világítás a hanghullámokat idézi, és mozgásra változtatja a fényét. A stúdiókat jelelölő hatalmas számok szintén neonból készültek, hívogató jel gyanánt a művészek számára. Az újrahasznosítást hirdető atmoszféra barátságos és laza, a hely meglévő értékeit állítja a fókuszba.

 

Stúdió: B² Architecture | Web | Facebook | Instagram
Tervező: Barbara Bencova
Megrendelő: Karel Havlíček / Kabelovna Studios
Projekt helyszíne: Dělnická 27, Prága 7, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Hasznos alapterület: 250 m²
FotókAlex Shoots Buildings 

 

Forrás: Linka 

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Neonkábelek

Neonkábelek

Ipari épületbe települt hangstúdió Prágában.

Lókoponya és sittes zsákban megkövült maradékbeton találkozása a Néprajzi Múzeum boncasztalán

Lókoponya és sittes zsákban megkövült maradékbeton találkozása a Néprajzi Múzeum boncasztalán

Nem baj, ha kényelmetlen – kortárs székátiratok az AU Műhelytől.

Racionális  = fenntartható

Racionális = fenntartható

Slow-life otthonok a BME Lakóépülettervezési Tanszékének másodéves kurzusán.

Hirdetés