A ljubljanai Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyen kapott elismerést a pécsi vásárcsarnok.

Május 23-án, Ljubljanában tartották a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny díjátadó gáláját. A versenyt 2014 óta, kétévente rendezik meg, idén több mint 300 pályázatot – köztük 29 magyart - küldtek be, 23 európai országból. 

Magyarországról idén két épület is a legjobb szakmai pályázatok sorába került: családi ház kategóriában az Év Homokzata-díjas máriaremetei Későmodern családi ház (Kalmár László, Rose Balázs és Zsuffa Zsolt - Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft.), középület kategóriában pedig a megújult pécsi vásárcsarnok (Getto Tamás DLA, Sztranyák Gergely DLA - GETTOPLAN Bt., kivitelezője a B Build & Trade Kft.). Utóbbi elnyerte a Life Challenge szakmai fődíját!

A nemzetközi zsűri így méltatta a fődíjat elnyerő épületet: 

„Óriási fehér felületek, hosszan elnyúló falak különleges térhatása és egy nagyszabású üvegfal határozza meg az új vásárcsarnok burkolatát. Ezek együttesen egy szinte archetipikus térelrendezést hoznak létre, ami egy egyszerű, mégis kifinomult szerkezetet eredményez. A csarnok időtlen környezetet kínál a kikapcsolódáshoz vagy a bevásárláshoz egyaránt.”

A szakmai versenyen az idei az első alkalom, hogy hazai pályázat kapott fődíjat – nagy elismerés ez a magyar építészeknek. Eddig Spanyolország két-, Szlovákia, Litvánia és Szlovénia egy-egy nagyszerű épülete kapta meg a legnagyobb szakmai elismerésként a fődíjat.

A fődíj elnyerése egyúttal a következő Life Challenge díjátadó esemény megszervezésének jogát is jelenti a győztes pályázó hazájában, tehát 2026-ban Magyarországon zajlik majd a Baumit Life Challenge díjátadó.  

„Büszkék vagyunk arra, hogy két magyar pályázat is a döntőbe került ezen a rangos nemzetközi versenyen és hozzájárult a magyar építészeti szakma nemzetközi megjelenéséhez és elismertségéhez. Megtiszteltetés volt a helyszínen meghallgatni a fődíjas épület méltatását, és ezúton is szeretnénk gratulálni a GETTOPLAN Bt. építészeinek. Örömmel nézünk a következő szakmai kihívás, a 2026-as döntő megrendezése elé.” – mondta el Járomi Judit, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója.

Idén először Magyarország is delegálhatott szakértőt a szakmai zsűribe, Molnár Zoltán Péter személyében. „Az, hogy 2024-ben magyar zsűritagot is választottak, nemcsak a hazai építész szakmának, hanem a Baumit Kft.-nek is a sikere. Megtisztelve éreztem magam, hogy én lehettem az, aki elsőként részese volt ennek az országokon átívelő szakmai párbeszédnek.” - mondta el az építész. 

A Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny célja, hogy bemutassa és díjazza azokat a Baumit homlokzatképző anyagokkal készült épületeket, melyek a minőségi és egyedi homlokzatok megtervezésére inspirálják az építész szakmát. A pályázat neve a Baumit homlokzati vékonyvakolatok és festékek nevére, a Baumit Life-ra utal.

A homlokzati megoldásokat 13, nemzetközileg elismert építész értékeli 6 kategóriában (családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, műemlék, különleges textúra), ezeken felül pedig egy szakmai fődíj is gazdára talál. 

A 2024-es kategóriagyőztesek:

  • családi ház: Carnation street 4., Litvánia 
  • társasház: NSA13 „TWPEAKS”, Spanyolország
  • középület: Kindergarten among mountains, Szlovénia
  • energetikai felújítás: Moxy Kaunas Center, Litvánia
  • műemlék: Children’s Hospice Karitas, Lengyelország
  • különleges textúra: VINO.TAKE, Ausztria

Szöveg és kép forrása: Baumit
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bölcsöde, buszpályaudvar, műemlék és energetikai is felújítás is nyert

Bölcsöde, buszpályaudvar, műemlék és energetikai is felújítás is nyert

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit.

Finisben az Év Homlokzata 2021 pályázat

Finisben az Év Homlokzata 2021 pályázat

A közönség által legjobbnak ítélt építészeti megoldásokat keresik.

Gigantikus láncfűrész segít a tiszai gátépítésben

Gigantikus láncfűrész segít a tiszai gátépítésben

Speciális kötőanyag védi a Ferencszállásiakat az árvíztől.

Hirdetés