Az Aramis futsalcsarnoka Budaörsön.

Négy sportágat is képes kiszolgálni a SAGRA Architects tervezte épület, amelyben koncerteket, rendezvényeket is tarthatnak. Belül ergonóm ipari fémszerkezet, kívül menő kortárs kubus, ahol a kényszerek szemérmesen háttérbe vonultak. Cikkünk az OCTOGON 151-es lapszámából, amelyet teljes egészében letölthetsz itt.

1978. május 1-én egy fiatal baráti társaság a felvonulás helyett egy kispályás meccset játszott, és ezzel útjára indított egy csapatot. Húsz évvel később az IN TIME ARAMIS SE megnyerte az első magyar teremfoci-bajnokságot, újabb húsz évre rá pedig már csarnokot neveztek el az itthon közben legendává vált klubról, amelynek csapata mostantól itt edz.

Budaörsön vagyunk, nagyjából a lakótelepi kilencemeleteseknél. Itt, a várost tengelyszerűen kettészelő főút két oldalán találkozik a dombos-családi házas és az M1–M7-est övező bevásárlóközpontokig ellaposodó rész. Már az Illyés Gyula Gimnázium épületei is a felső oldal lejtőjében ülnek – skanzenszerű betekintéssel a kilencvenes évek építészeti megoldásaira – és ide, ezek pavilonos folytatásaként került az új csarnok is.

Az új csarnok ugyanakkor nemcsak folytatás, erős ellentét is: ablaktalan, zárt test a sokablakú iskolaszárnyak között. Könnyed világosával feszít a besötétedett, patinásodott régiek között. Egyedi és lapos tetős a régi – olykor paneles – modulformák és sátortetők mellett.

Az Aramis Sportegyesület futsalcsarnoka az Aramis SE, az Illyés Gyula Gimnázium és Budaörs Város Önkormányzata hármas összefogásában épült, amiből adódóan többfunkciós. Edzések és testnevelés órák, versenysport és diáksport közösségi tere, de koncertek és kulturális rendezvények is beférnek ide. Az új csarnok megoldja az Illyés Gyula Gimnázium eddigi akut iskolai testnevelési problémáját, de ideális feltételeket biztosít Budaörs egyesületi utánpótlásának éppúgy, mint az Aramis csapatainak, illetve az MLSZ futsal utánpótlás válogatottak edzéseihez. Nem véletlenül fogad a bejáratnál egy nagyméretű Nagy Ádám-tabló – a válogatott középpályás is az Aramisból indult.

A csarnok a sporton belül is többfunkciós, befogad futsalt, kézi–, röp– és kosárlabdát is, mind a négy sportág előírásainak megfelel, az Aramis patinás múltjának (és jelenének) megfelelően pedig akár nemzetközi versenyek helyszíne is lehet. De térjünk vissza kicsit a kezdeti felütéshez: magától értetődőnek látszik, hogy a kiszolgáló létesítményekkel együtt több mint kétezer négyzetméteres csarnok a lejtőben ül, pedig a tulajdonos önkormányzat első elképzelése szerint süllyesztés nélkül magasodott volna a terület tetején, a korábbi sportpálya helyén.

Ám miután besüllyesztették – nem lett magasabb a korábbi iskolaépületeknél –, újabb megoldandó problémák keletkeztek. Az ablaktalan, de játékosan világos főhomlokzat ugyan nem ül rá a Szabadság útra és a szemközti házakra, de a futsalcsarnok tervezőinek, a SAGRA Építész Kft-nek Sajtos Gáborral az élen így igen leleményesen kellett megoldani a terem természetes bevilágítását. (A SAGRA Architects azután nyerte el a megbízatást, hogy korábban már több budaörsi tervpályázaton is sikerrel vettek részt – illetve többek között Sajtos Gábor volt a Városi Sportcsarnok és Uszoda egyik építész vezető tervezője.)

Be kell lépni a csarnokba, hogy lássuk: hátul a lelátók magasságáig ül a földben a csarnoképület. Sőt még jobban, de a tervezők a teljesen földalatti öltözőtömb és a csarnok közé egy felülről nyitott, oldalról zárt hosszúkás belső udvart/teraszt nyitottak, aminek üvegfala természetes szórt fényt is enged a csarnoktérbe. 

De a küzdőtér is hasonlóan szórt, de természetes megvilágítást kap a tetőn elhelyezett – amúgy északi – felülvilágítókon keresztül, egyben ezekbe építették be a csarnok szellőzését, esetleges hő- és füstelvezetését biztosító lamellás szellőzőket is. Az Aramis új futsal csarnoka belül ergonóm ipari fémszerkezet, kívül menő kortárs kubus finom felületmintákkal. A kényszerek szemérmesen háttérbe vonultak, az előnyök látványos egyszerűséggel köszönnek bele a környék amúgy meglehetősen vegyes összképébe.


Futsalcsarnok, Budaörs

Építész tervezők:
SAGRA Építész Kft.
Sajtos Gábor DLA, Virág Péter, Páll András

Munkatársak:
Oroszlány Miklós, Lukácsi Nóra, Szabó Dávid, Pelle Zita
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz működő gyakorlat az energiahatékonyság elveiből?

Hogyan lesz működő gyakorlat az energiahatékonyság elveiből?

Budaörs mintavárosi tapasztalatai.

Hirdetés