Hirdetés

Ipari előképeket idéző magángaléria Besztercebányán.

CHYBIK + KRISTOF cseh iroda futurisztikus megjelenésű galériát tervez Besztercebányára. A kerek rézlemezekkel borított, gigantikus hengereket formázó létesítmény közvetlenül a folyó partján, a város fontos pontjait összekapcsoló gyalogos tengely mentén épül fel, új urbanisztikai fókuszt teremtve a hajdani iparvárosban.

Besztercebánya ipari múltját, ahogy a neve is mutatja, a bányászat, kohászat és pénzverés jelentette. Az új galéria számára javasolt tömeg az aknák hengeres formájának megidézésével utal a város hagyományára. A kerek rézlemezekkel borított silók az utca szintjétől elemelve törnek a magasba, szabad utat hagyva a gyalogos forgalom számára. Az épület így bevonzza a látogatókat, az alatta kialakuló köztér kontaktust teremt a város és a művészeti intézmény között. A feltűnő forma kaput nyit a környező zöld területre, a hengerek tetején szabadon látogatható teraszokról csodálható a környező panoráma.

 

 

A körkörös kiállítóterek egyszerűsége felerősíti a kiállított tárgyak művészi hatását. A hengerek tetején kialakított felülvilágítók a kiállítóterekben kívánatos szűrt fényt biztosítják, amit az alsóbb szinteken oldalsó homlokzati nyílások egészítenek ki. Az áramló terekből kialakuló alaprajz flexibilis helyiségkiosztást és használatot tesz lehetővé. A művészeti és irodai kiszolgáló terek észrevétlenül olvadnak össze egységes egésszé. Az idővel szépen öregedő, csillámló réz homlokzatburkolat dinamikus homlokzati megjelenést eredményez a nem mindennapi formájú épületnek, és egyúttal utalás a város bányász múltjára is.

 

Tervezés éve: 2020  
Méret: 660 m2 
Státusz: koncepcióterv
Építészet: Chybik+Kristof 
Project csapat: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Peter Chaban Ján Kohút 
Vizualizáció: monolot 
Illusztrációk: Hanna Hajda 
Belső látványtervek: Rastislav Podoba

 

Forrás: Chybik+Kristof | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Művészet a magasban

Művészet a magasban

Ipari előképeket idéző magángaléria Besztercebányán.

Átadás előtt a Budapest-Balaton kerékpárút újabb szakasza

Átadás előtt a Budapest-Balaton kerékpárút újabb szakasza

A fővárostól a Balatonig vezető kerékpárút Biatorbágyig tartó szakasza lassan elkészül.

Így néznek ki Mies van der Rohe meg nem épült felhőkarcolói

Így néznek ki Mies van der Rohe meg nem épült felhőkarcolói

A spanyol ZUMO látványtervei egy évszázaddal repítenek vissza az időben.

Hirdetés