A Duna partján, védett természeti értékeink és a múltunk emlékeinek találkozásánál épült fel a dunakeszi evezős központ. A hely és a feladat nagyívű építészeti kialakítást, valamint korszerű és a hely szelleméhez illeszkedő anyaghasználatot igényelt: ilyen lehet többek között a fa vagy a természetes szálcement is.

Genius loci

Dunakeszi nagy történelmi múltú város Budapesttől északra, a Duna bal partján, szemben a Szentendrei-szigettel. A település a kelták óta lakott, a római császárkorban a jazigok éltek itt. A 4. században a rómaiak a Duna balparti erődjeinek sorába illeszkedően megerősített kikötőt és átkelőhelyet építettek, amit egy határvédelmi erőd őrzött. Az erőddel szemben, a Szentendrei-szigeten, Horánynál is állt egy hasonló erősség, a kettő közösen védte a Birodalom határait és biztosította a zavartalan átkelést a folyón. A római mérnökök földrajzi ismereteit és szakértelmét bizonyítja, hogy a komp jelenleg is az általuk kijelölt útvonalon, a két egykoron itt állt erődítmény között közlekedik.

Alig két évtizede sikerült feltárni a dunakeszi „contra castrumot”, melyre a folyó partján, a Duna-soron egy leszakadt faltömb és egy ismertető tábla hívja fel az arra sétálók figyelmét. Erre sétálni pedig nem csak a történelmi, hanem a természeti értékek miatt is érdemes. A késő-római kikötőerőd fölött nem sokkal éri el a folyót Dunakeszi legszebb kis völgye, a Kiscsurgó patak sok madárnak, mókusnak és rókának otthont adó, természetes és természetközeli élőhelyeket összekapcsoló, ökológiai folyosó besorolású védett zöld sávja. És természetesen itt van a Duna, a nagy, komoly folyam, ami egyeseket átkelésre, másokat utazásra és van, akiket pihenésre, sportolásra csábít. 

INCORSO Építész- és Építőműhely 

A nagy folyó, a kis patak védett völgye és a római erődítmény ölelésében épült fel a Dunakeszi Nyíltvízi Edzőközpont, melyet az INCORSO Építész- és Építőműhely tervezett. Az INCORSO tervezőinek tudását szálloda, orvosi rendelő, családi ház, borpince, iskolák, hivatali épületek, a győri Dunakapu tér felújítása és az ugyanitt felépült üzletház, valamint a nemrégiben átadott veszprémi sportuszoda fémjelzik. – „Az INCORSO-t a Pécsi Tudományegyetem Építész képzésére járt évfolyamtársak alapították” – mondja Kiss Szabolcs, az evezős központ felelős tervezője.

„A cégben jelenleg 20 fős csapatban 15 építész dolgozik, de szoros kapcsolatban állunk a szakági tervezőkkel is. Több korábbi sikeres együttműködésen alapszik kötődésünk Dunakeszihez. A kisebb felújításoktól, pályázatokon keresztül, több nagyobb közintézményt is megvalósítottunk, együtt az önkormányzattal. Szeretjük az evezős központot, az épület és környezete egy egymás mellé rendelt egész, amely közösen igyekszik megteremteni a Hely szellemét. A Dunakeszi Nyíltvízi Edzőközpont építész tervezői rajtam kívül Jávorka Noémi, Vékony Krisztián és Bregó Krisztián.”

Sportolás és pihenés

A területen régebben is egy evezős központ működött, azonban az épületek mára már elavultak, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy egy olyan új, közösségi térként is működő sport és szabadidő központot alakít ki, ami egyidejűleg több igényt is ki tud elégíteni. Az elsődleges cél a gyerekek, az ifjúság sportolásának, táboroztatásának biztosítása, a létesítménynek azonban az is feladata, hogy a távolabbról érkező vendégeket, vendégsportolókat, egy-egy rendezvényre külföldről ideérkezőket magasabb igényszinten el lehessen szállásolni. Az evezős központban a legkorszerűbb körülmények között szervezhetnek különböző eseményeket, továbbképzéseket, táborokat a helyi közösségek, civil szerveződések is, ezenkívül sokféle egyéb rendezvény megtartására is alkalmas. A több mint 1200 négyzetméteres épület egyszerre több, mint ötven fő elszállásolására és száz fő étkeztetésére ad lehetőséget. 

Kapcsolatban a természettel

Az evezős központot gépjárművel egy zsákutcából lehet megközelíteni. A telek különleges adottsága, hogy - a fölső rész és az alsó rész között körülbelül egy szintnyi különbséggel - folyamatosan lejt a Duna felé, valamint mellette, meglehetősen mélyen található a Csurgó patak, így egy meredély indul a terület szélétől. A terepviszonyokhoz igazodva az apartman-egység földszintje a központi épülethez képest egy szinttel lejjebb helyezkedik el, emeleti padlószintje a központi mag földszintjével van egy magasságban. Az evezős központ többcélú felhasználásának megfelelően a telket több részre osztja az épület, a meredély tetején a szállásokhoz kapcsolódóan egy rekreációs jellegű játszó-pihenő parkra, belül, a kerengőnél egy intimebb társalgó zónát biztosító nyugodt belső udvarra és egy, a megérkezésre szolgáló udvarra, ami egyben parkoló is, a főbejárat, a központi szárny előtt. A Duna felé eső alsó rész a sportolást és részben a kikapcsolódást szolgálja, ahol akár tüzet is lehet rakni, körbe ülni és közben nézni ki a Dunára.

Táborozók és megpihenők

A középső szárny magva egy nagy belmagasságú csarnoktér, ami el tudja látni a közösségi funkciókat, egyben ez az étkező területe. Ebben a multifunkcionális, a száz adagos melegítő konyhához kapcsolódó és saját vizesblokkal rendelkező térben lehet megtartani a rendezvényeket, akár esküvőket is. Az épület a különböző funkciók szerint teljesen szeparált, szét lehet választani a különböző csoporttevékenységeket, így egyidejűleg működhet a bentlakásos és a napközis jellegű táboroztatás. A negyven fiatal és négy nevelő elszállásolására alkalmas szálló-egység saját belső udvarral rendelkezik. A földszint plusz tetőtér-beépítéses magban négyágyas szobák találhatók, saját vizesblokkal. Az emeleten helyezkedik el a tanári-nevelői szoba, melyből - pedagógiai szempontból igen hasznosan - rá lehet látni a gyerekek közlekedőjére. Az apartman-szárny a táborozóktól teljesen elkülönül, teljes mértékben külön használható. Két szinten két-két magasabb minőségű, saját kis konyhával rendelkező lakrészt tartalmaz, ablakai a szomszédos parkos terület felé, illetve a Dunára néznek. Az épületnek ez a része lapostetős kialakítású, a Dunára néző reprezentatív terasz fogadások megrendezésére is alkalmas.

Természetes és tűzálló

„A tervezésnél az volt az alapvető szempontunk, hogy minél egyszerűbb anyagokkal, minél barátságosabban oldjuk meg a feladatot, nem ledominálva a környezetet, hiszen van itt egy nagyobb tekintély is, maga a Duna. Kellemes fa hatás, természetes kőfal, az ismerős cserép. Semmi erőszakos figyelemfelkeltés” – mondja Vékony Krisztián, a tervezőcsapat tagja.

 „Természetes hatást kívántunk elérni, ezért lamellás szálcement burkolatot alkalmaztunk teljes felületén átszellőztetett rétegrenddel. Lényeges szempont volt a tűzvédelem, ezért nem éghető anyagokat használtunk. Jó választás volt a fa hatású, átlapolással készült szálcement burkolat, mert ez egy barátságos hatású, csekély ökológiai lábnyomú, természetközeli elem. Az is fontos – veszi vissza a szót Kiss Szabolcs –, hogy a szálcement teljesítette az esztétikai, műszaki és a megrendelőnek a könnyű karbantarthatóságra, gondozásmentességre vonatkozó elvárásait is. Homlokzatburkolatként közintézményeken több tervünkben is alkalmaztuk, alkalmazzuk. Elsődlegesen nagy-táblás kialakítás mellet döntünk, amivel modern és elegáns megjelenést érhetünk el.” 

A szálcement

A Cedral burkoló lapok szín- és formaválasztékuknak, valamint kiegészítő elemeiknek köszönhetően kiválóan használhatók változatos és kreatív, színpompás és egyedi homlokzatok készítésére. Az átszellőztetett Cedral homlokzatburko¬latok gyorsan szerelhetők, valamint optimális hő- és páratechnikai tulajdonsággal rendelkeznek. A természetes faburkolatok mintázatát a fa erezete adja, azonban a faanyag nehezen áll ellen a külső behatásoknak és rendszeres karbantartást igényel. A megjelenésében a fa hatását keltő Cedral szálcement burkolat alkalmazásával hosszú évtizedekig tartós homlokzat esetén sem kell lemondani a fa szemet gyönyörködtető látványáról. A fával ellentétben a Cedral nem repedezik, nem vetemedik, nem korhad, a festék nem pereg le róla és így a felület egyáltalán nem igényel karbantartást. További fontos előnye, hogy nem éghető, ezáltal védi az épületet, az ott élők életét és értékeit. A Cedral Classic lapok látványukban a hagyományos és legegyszerűbb fűrészárut jelenítik meg, ám a szálcement lap további előnyös tulajdonsága, hogy vastagsága a gyártástechnológiának köszönhetően mindössze egy cm. A Cedral homlokzati lapok családi- és társasházak burkolataként is megfelelően alkalmazhatók. A Cedral homlokzati lapok természetes alapanyagok felhasználásával, minőségi szálcementből készülnek, tartósak, UV és ütésállók, és nem utolsósorban a gyártó 10 év színgaranciát 30 év minőségi garanciát is vállal.

 

A szálcement alapanyagú a szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz és tetőhöz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég a Cedral, a Cembrit, Eternit szálcement anyagok magyarországi képviseletét látja el. Kínálatában nem csak szálcement, hanem acél és alumínium homlokzatburkolat és tetőfedő rendszerek, illetve kerámia homlokzati anyagok is elérhetőek. Minden termékcsoport esetén teljes rendszert kínál, sőt az ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Minél egyszerűbb anyagokkal, minél barátságosabban

Minél egyszerűbb anyagokkal, minél barátságosabban

A Duna partján, védett természeti értékeink és a múltunk emlékeinek találkozásánál épült fel a dunakeszi evezős központ. A hely és a feladat nagyívű építészeti kialakítást, valamint korszerű és a hely szelleméhez illeszkedő anyaghasználatot igényelt: ilyen lehet többek között a fa vagy a természetes szálcement is.

Hely a közösen eltöltött időnek

Hely a közösen eltöltött időnek

A Garten Studio és a LAB5 pályázatnyertes terve az Ecseri úti metrómegálló környékének felszíni kialakítására.

Eklektikától a brutalizmusig

Eklektikától a brutalizmusig

Védett budapesti épületek a FUGA szeptember 14-én nyíló kiállításán.

Hirdetés