Miyazaki szelleme egy óbudai látványterven

Az Arch-Studiót megihlette Miyazaki Hayao csodálatos világa. 

Az Arch-Studio egy véletlen munkaközi mentést is közzétett a III. kerületben készülő társasházi projektjéről: a képek hangulata ugyanis nagyon emlékeztette a csapatot a Studio Ghibli „csodálatos világára”, úgyhogy nem is hagyták ki a ziccert, még megosztás előtt rátették a Chihiro Szellemországban egyik figuráját, az Arcnélküli szellemet, illetve néhány Totorót.

Forrás: Arch-Studio

Miyazaki Hayao Oscar-díjas japán rajzfilmrendező sorra készíti a klasszikusokat (Chihiro Szellemországban, A vándorló palota, Totoro - A varázserdő titka, Nauszika - A szél harcosai). Az Arch-Studio pedig egy újbudai építésziroda, amely éppen Óbudára tervez társasházat. A rajzok hangulata annyira emlékeztette a csapatot Miyazaki világára, hogy még a munka közben rátették az egyik képre a Chihiro Arcnélküli szellemét, illetve néhány Totorót.

A képet csak a Facebookon közölte a stúdió, a hivatalos honlapon már nem szerepel - ott inkább a leendő lakók stilizált ábrázolását láthatjuk.

Ugyanakkor a projekt koránt sem csak az Arcnélküli miatt érdekes: a déli fekvésű, kertvárosias, lejtős telekre egy kétlakásos lakóépület és egy egylakásos családi ház kerül majd. Az előbbi a telek déli oldalán egy nyitott lépcsőn keresztül közelíthető meg, az utóbbi pedig az északi oldalon, egy tereplépcsőn át.

Mindkét épület elrendezése egyszerre tűnik játékosnak és praktikusnak: az alsónál mindkét lakás közösségi funkcióit a dél-nyugati panoráma felé helyezték el, a teraszokat pedig a túlnyúló lapostetők árnyékolják. A felsőnél ugyanezek a fedett terasszal összekapcsolt alsó szinte kerülnek, míg a hálószobák és a közlekedő a bejárattal együtt a felső szintre.

„Az épületek egyszerű, kompakt tömege fehér vakolat felületképzést kapott, így is egységesítve, azonos épületként kezelve azokat – írja a honlap. –

Fontos szempont volt továbbá a nagy üvegfelületek alkalmazása, hogy ezzel is intenzívebbé tegyük a meglévő kertkapcsolatot, valamint kiemeljük a páratlan kilátást.”

 Társasház, III. kerület

Vezető tervező: Vesztergom Ádám
Munkatársak: Csizik Petra, Pető Boglárka

Tervezés éve: 2019
Lépték: 380 m2
Látványterv: Arch-Studio
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Barokk templom felújításához keresnek önkéntes szakembereket

Barokk templom felújításához keresnek önkéntes szakembereket

Szomorú állapotba került Vizsoly görögkatolikus temploma.

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

A befolyt összeg egy részét egy alapítványnak adják. 

Térbeli és időbeli utazás a Hilda Étteremben
  • 2020-06-02 09:00
  • Deco

Térbeli és időbeli utazás a Hilda Étteremben

Szendrő Péter építész a tulajdonossal való első találkozáskor egy partvisnyéllel verte szét a falat.

Hirdetés