A Börzsönybe már napelemes kisvasúttal is lehet érkezni.

Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból megújult a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút – mondta Nagy István kedden Szokolyán.

Az agrárminiszter az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a Királyréti Erdei Vasút teljes, tíz kilométeres pályaszakaszán új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. Hozzátette, hogy Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentésére zajcsökkentő betéteket helyeztek el.

Nagy István hangsúlyozta, hogy 2010-től a kormány tudatosan kezdte el az ökoturisztikai hálózatok fejlesztését, amelynek keretében 20 milliárd forintból megújították az erdei turizmushoz kapcsolódó infrastruktúrát. Kitért arra, hogy a Börzsöny leglátogatottabb részén az elmúlt évtizedben látványos fejlesztések történtek:

ez idő alatt épült a csóványosi kilátó, a királyréti kiránduló központ, a Toronyalja pálos emlékhely, a várhegy kilátó, valamint tanösvények, parkolóhelyek, pihenőhelyek és játszóterek.    

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára elmondta, aki a kisvasutat használja, annak fontos a környezet értékeinek a megóvása. „Ide a Börzsönybe napelemes kisvasúttal is lehet már érkezni, a Vili1 és a Vili2 is várja a látogatókat.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújult a királyréti és a kemencei erdei vasút

Megújult a királyréti és a kemencei erdei vasút

A Börzsönybe már napelemes kisvasúttal is lehet érkezni.

Megkapta az építési engedélyt a Kelenföld Indóház

Megkapta az építési engedélyt a Kelenföld Indóház

A műemléki védettség alatt álló, 137 éves épület ezzel megmenekül az enyészettől.

Hirdetés