A fény tere

Tadao Ando egy évtizeddel korábban tervezte meg a SAN múzeumot a dél-koreai Wonju városában. Most egy meditációs pavilonnal, a Space of Light-tal bővítette ki eredeti koncepcióját. Az új épületrész célja a nyugalom, a minimalizmus, a fény, a beton, az éles vonalak és a természettel való kapcsolat dinamikus ötvözése.

 

 

A Space of Light a világhírű építész „elmélkedő sorozatának” legújabb alkotása, valamint a második meditációs pavilonja. Két impozáns, átlós fal egy keskeny utat formáz, amely a látogatókat az épület bejárata felé vezeti. A feljáró egy háromszög alakú, mennyezet nélküli előszobába nyílik, ahol a napfény átjárja a teret, finoman összefonódva a négyzet alakú épülettel. Ahogy a felhasználók áthaladnak ezen a területen, feltárul az épület belseje, amelyet látszóbeton burkolat borít.

 


A négyzet alakú szerkezet tetejét egy kereszt alakú bevágás nyitja meg, amelyen a napfény sugarai finoman az épület belsejébe szűrődnek. A vágások fedetlenek maradnak, így az elemek szabadon, az üveg akadályozása nélkül jutnak be a térbe.

„A fény közvetlenül az égből érkezik, akárcsak a római Pantheonban. Úgy vélem, ennek jelentős hatása van. Egy olyan tér, amelyet azért hoztunk létre, hogy az emberek úgy érezzék, hogy folyamatosan együtt élnek a természettel” – mondja az építész. 

 


A múzeum főépületében jelenleg a „Tadao Ando – Ifjúság” című kiállítás látható. A tárlat egy 250 darabból álló gyűjteményt tartalmaz, amely Ando pályafutásának különböző szakaszait mutatja be. Ez az első alkalom, hogy az építész alkotásait az általa tervezett térben mutatják be.

 

Forrás: Designboom


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Origami a szigeten

Origami a szigeten

A japán Benesse Art Site legfiatalabb tagja frissen landolt papírrepülőként simul bele mindentől távol eső környezetébe.

Ilyen lett a Bourse de Commerce, Párizs legújabb kortárs művészeti múzeuma

Ilyen lett a Bourse de Commerce, Párizs legújabb kortárs művészeti múzeuma

Január 23-án nyit a Tadao Ando tervei alapján készült, Pinault-gyűjteménynek otthont adó korábbi tőzsdeépületből kialakított kiállítótér.

Hirdetés