Hirdetés

Négy évnyi restaurálás és bővítés után adják át ismét.

A bécsi Künstlerhaus négy évnyi restaurálás és bővítés után, idén márciusban újra megnyitja kapuit. A bécsi Albertina múzeum második helyszíne, az Albertina Modern is itt kap helyet.

Künstlerhaus © Ana Skobe

Március 6-án nyitja meg újra kapuit a látogatóknak a Karlsplatz-on található Künstlerhaus több mint százötven éves épülete. Március 7-én már lehetőség nyílik az első workshopon való részvételre, ahol az érdeklődök különböző képzőművészeti technikákat próbálhatnak ki.

A nyitókiállítás „ALLES WAR KLAR” (Minden világos volt) címmel a Künstlerhaus elmúlt 150 évét mutatja be hét kiállítótermen keresztül.

Az elmúlt négy évben Hans Peter Haselsteiner, a Strabag építőipari vállalat egykori vezetőjének alapítványa finanszírozta az épület restaurálási és bővítési munkálatait. Az épület földszintjén az Albertina Modern, az Albertina múzeum új, modern és kortárs művészettel foglalkozó kiállítótere kap helyet, az emeletre pedig az Osztrák Képzőművészek Társasága tér vissza, élén a 2019 júniusában megválasztott Tanja Prusnik-kal, aki a társaság első női elnöke.

Az épület egy olasz reneszánsz villa stílusában épült 1865-1868 között, melyet 1868-ban I. Ferenc József avatott fel.

Künstlerhaus homlokzat © Ana Skobe

Az idei és a következő években több kiállítással is találkozhatnak majd a műkedvelők a Künstlerhaus-ban: a nyitókiállítást 2020 szeptemberében a nemzetközi együttműködéssel létrejövő Synchroni-Cities (Im)possible Solidarities Off Track című tárlat váltja, majd 2021 februárjától a Dispossesion című kiállítás 15 művész szemén át dolgozza fel a Künstlerhaus múltját, különös tekintettel az 1938-as Anschluss időszakára.

2021 júniusában pedig G’schnas néven nyári fesztivált rendeznek.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Redőnyszerelés városi támogatással Bécsben

Redőnyszerelés városi támogatással Bécsben

1500 euró támogatást ér a lakások utólagos árnyékolása. 

Hatalmas kötött pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

Hatalmas kötött pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A rendhagyó böjti lepel a védelem és biztonság szimbóluma.

Nyolcvanezer lámpaoszlopot LED-esítenek Bécsben

Nyolcvanezer lámpaoszlopot LED-esítenek Bécsben

Az új világítás Bécs saját találmánya, mivel a piacon nem találtak használható modelleket.

Hirdetés