A Tokió mellett felépült Manga múzeumot Kengo Kuma álmodta meg.

A Kadokawa Kulturális Múzeum kristályt formázó monolit gránittömbje egy nagyobb projekt része. A japán kultúrában tradicionális helyet elfoglaló mangáknak szentelt Tokorozawa Sakura Town a múzeumon kívül egy anime tematikájú szállodát, üzleteket, éttermet, többfunkciós pavilont és még egy szentélyt is magában foglal, amelyet szintén Kengo Kuma és csapata tervezett. 

 

 

A Manga, azaz a japán képregény a 18. századi japán kultúrában gyökerezik. Az 1814-es Hokusai Manga – Katsushika Hokusai festő vázlatainak és rajzainak gyűjteménye – a szó szerint „bizarr rajzok” klasszikus tárháza. A mangák mozgásba hozott változata az anime, a japán animációs film, amely meghódította a világot, elsősorban az 1985-ben alapított japán Ghibli animációs stúdió, és legismertebb alkotója Mijazaki Hajao révén.

A Kengo Kuma által megálmodott múzeumépület maga is szerepelhetne Mijazaki mester valamelyik filmjében. A 20 000 gránitlappal burkolt kristály alakú épülettömb öt szintet rejt magában, melyben a függőleges nyílások gondos koreográfiája alakít ki futurisztikus labirintust, és engedi be felülről a természetes fényt. A múzeum tereiben a magas művészet és popkultúra alkot izgalmas elegyet. 

A földszint körülbelül 1000 négyzetméteres területtel időszaki kiállítások számára készült, mellette mangakönyvtár kapott helyet. A második szint pihenőtér, bolttal és kávézóval. A harmadik emeleti moziban a manga termékeny hagyományát világszerte híres japán animációs filmek  képviselik. A beavatás és a tapasztalat útját végigjárva a látogatók eljutnak a legfelül elhelyezkedő, két szint magas könyvtárba, amely egy másik alapmű élményét, a Rózsa neve toronyba zárt, kultikus könyvtárát, a világról őrzött tudás labirintusát idézi.

A 8 méter magas teret teljes egészében természetes fából készült, egyszerű polcok borítják. Az 50 000 kötet a japán történelem, művészet és kultúra történeteit meséli el. A Kuma által az agysejtek komplex rendszerét idéző struktúrának, moduláris belső héjnak titulált építészeti installáció egyfajta modern kulturális tér, amely alapvető könyvtári funkcióján túl zenei és színházi események, vetítések hátteréül is szolgál.
 

 

 

Az épület körüli, fémhálós mellvéddel szegélyezett sétaútvonalról feltárul a teljes, cseresznyefák közé ágyazott együttes, melynek díszletszerű megjelenése nem öncél, hanem az általa megidézett tradicionális mangakultúra térbeli szimbóluma. 

 

 

Stúdió: Kengo Kuma and Associates
Projekt helyszíne: Tokorozawa, Saitama, Japan
Építés éve: 2020

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

 A vándorló palota életre kel

A vándorló palota életre kel

A Tokió mellett felépült Manga múzeumot Kengo Kuma álmodta meg.

Puskás, a bizarr anime figura

Puskás, a bizarr anime figura

Foci helyett a lovaglás és a vízilabda a különleges képessége, és szamurájkardot visel.

Manuális gondolatok – a BIVAK stúdió első kiadványa

Manuális gondolatok – a BIVAK stúdió első kiadványa

Máté Tamás és Vass-Eysen Áron őszintén hisznek az analóg technikákban.

Hirdetés