Hirdetés

2021. május 31-ig várják a fiatal építészek pályázati anyagát az idei Visegrádi Építésztábor ötletpályázatára. A helyszín a városmag és a Palotaház között, a főút mentén elnyúló zöldterületet, ahová a hajdani magánkertek helyén Tündérkert néven közösségi kertet tervez a városvezetés létrehozni.

2014 óta ismét Visegrád ad otthont az építésztábornak, amelyet először 1981-ben rendeztek meg, még Makovecz Imre vezetésével. Idén nyolcadik alkalommal várják az ifjú építészeket azzal a szándékkal, hogy megtapasztalhassák a közös tervezés és építés örömeit. A tábor célkitűzése mindig egy-egy olyan építmény létrehozása volt, amely a város lakóit hivatott szolgálni, és az építész fiatalság és a visegrádiak együttműködésével valósulhatott meg. A Tábor 40. évfordulójának évében a városvezetés a tábor résztvevőivel közösen az értékes zöldterületen több mint egy évtizedes gondolatot valósít meg Visegrád közösségi életében.

A terület hasznosítására az elmúlt évtizedekben több koncepció, beépítési lehetőség is született. Makovecz Imre 1989-ben készített tanulmánytervében egy középkori hangulatú idegenforgalmi létesítményegyüttest fogalmazott meg a Duna-parti területen, melynek megvalósulása ugyan még várat magára, a pályázat során azonban mindenképpen szeretnének ennek teret hagyni.

A pályázatban az alábbi funkciók befogadására várnak ötleteket:

  • A pályázat helyszíne

    120 esetenként használt parkolóhely, a hozzájuk tartozó szervízút és árnyékot adó növényzet 
     
  • Makovecz Imre beépítési vázlataival összhangban, a terület középső részén a parkolózóná(k)tól elkülönülő közösségi gyümölcsöskert, a város Tündérkertje. Az Építésztáborok 40. évfordulójának alkalmából a kertben 40 gyümölcsfa kapna helyet, azonban helyet kell biztosítani a kert esetleges bővülésének is.
     
  • 15-25 fő befogadására alkalmas, 2 hét alatt megépíthető fedett-nyitott, naptól, esőtől és a dunai széltől védett hely, melyet a visegrádi közösség és az idelátogatók is használhatnak, szabadtéri kiállítások helyszínéül is szolgálhat, óvodai, iskolai foglalkozásoktanórák megtartására is alkalmas.

Beadandó: tetszőleges számú A3-as tabló, amelyen vázlatosan bemutatásra kerül a terület működése és a tervezett építmény.

A pályázat részleteiről a visegraditabor@gmail.com címen lehet érdeklődni, ugyanide várják a pályázati anyagokat is 2021. május 31-ig.

Helyszínrajz, fotók és részletes pályázati kiírás ezen a linken érhető el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szerepelj a Bartók Boulevardon

Szerepelj a Bartók Boulevardon

Nyílt pályázatot hirdet az Eleven Ősz

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt díjtárgy nyerte a DECODE fődíját

Zalavári Fruzsina díjazásával zárult a DECODE alapítvány díjtárgy tervezési pályázata

Indul az Év Digitális Faluja Díj pályázata

Indul az Év Digitális Faluja Díj pályázata

A digitális innovációkat alkalmazó, 5000 lakosnál kevesebbel rendelkező településeknek.

Nincs találat!

Hirdetés