Hirdetés

Az első szakaszra 140 millió forintot fordítanak.

Hirdetés

Még az idén megkezdődik Abaújszántó cekeházi városrészében a Patay kastély felújításának első szakasza, erre magyar-szlovák együttműködésben 140 millió forintot fordítanak – hangzott el a romos műemlék előtt tartott sajtótájékoztatón.

„Hosszú út, amíg ez a kastély visszanyeri eredeti pompáját, de ez a pillanat eljött, ez a műemlék is megújul” – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ahogy fogalmazott, ezzel visszaszerzi az állam és az abaúji város a múlt egyik darabját.

A kormány tizenegy évvel ezelőtt „ásót és kapát ragadott, nekilátott az ország újjáépítésének”, és az örökség ehhez erőt adott. Minden helyreállított történelmi épület mementó, hogy a nemzet élni akar, ez a kastély is megmenekül az enyészettől – mondta.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a Patay kastély megújítása a 24. órában történik, hiszen az épület állaga nagyon leromlott. A rekonstrukció több ütemben történik majd, mindehhez Abaújszántó szlovák testvérvárosa Kassa is hozzájárul. A felújítás segíthet növelni a térség idegenforgalmi, turisztikai vonzerejét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

A 143 éves pályaudvar felújítása a járvány ellenére folyamatosan zajlik, de történnek meglepetések.

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Kapott egy esélyt a zsámbéki romtemplom

Elkezdődhet a rom helyreállításának megtervezése.

250 éves lakóépületet újítanak fel

250 éves lakóépületet újítanak fel

Gyula legrégibb lakóépületét, az 1775 körül épült Máriás-házat.

Hirdetés