Hirdetés

Az első szakaszra 140 millió forintot fordítanak.

Még az idén megkezdődik Abaújszántó cekeházi városrészében a Patay kastély felújításának első szakasza, erre magyar-szlovák együttműködésben 140 millió forintot fordítanak – hangzott el a romos műemlék előtt tartott sajtótájékoztatón.

„Hosszú út, amíg ez a kastély visszanyeri eredeti pompáját, de ez a pillanat eljött, ez a műemlék is megújul” – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ahogy fogalmazott, ezzel visszaszerzi az állam és az abaúji város a múlt egyik darabját.

A kormány tizenegy évvel ezelőtt „ásót és kapát ragadott, nekilátott az ország újjáépítésének”, és az örökség ehhez erőt adott. Minden helyreállított történelmi épület mementó, hogy a nemzet élni akar, ez a kastély is megmenekül az enyészettől – mondta.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a Patay kastély megújítása a 24. órában történik, hiszen az épület állaga nagyon leromlott. A rekonstrukció több ütemben történik majd, mindehhez Abaújszántó szlovák testvérvárosa Kassa is hozzájárul. A felújítás segíthet növelni a térség idegenforgalmi, turisztikai vonzerejét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Iroda és közösségi tér a várban – a Csillagerőd képekben

Iroda és közösségi tér a várban – a Csillagerőd képekben

Bejártuk a teljes körű rekonstrukción átesett, bővített komáromi erődítményt.

Felújították és bővítették a komáromi Csillagerődöt

Felújították és bővítették a komáromi Csillagerődöt

A komáromi erődrendszer egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

Nincs találat!

Hirdetés