Hirdetés

Liszt Ferenc szobor Szöulban

Kolodko Mihály miniszobrát egy ünnepség keretében avatták fel.

Hirdetés

Han Kyung-gu, az UNESCO Koreai Bizottságának főtitkára, és Kálmán Andrea, a Koreai Magyar Kulturális Központ igazgatója felavatta Kolodko Mihály Liszt Ferenc miniszobrát Szöulban, az UNESCO székháza előtt – közölte a Culture.hu.

Az ünnepségen a szobor felavatása után a Koreai Liszt Társaság is részt vett, és elhangzott három Liszt Ferenc darab is: a Szerelmi álmok No. 3, a La Campanella és a II. Magyar Rapszódia.

A szobrot Magyarország adományozta Szöulnak, ez lett a Budapesten mindenféle ceremónia nélkül elhelyezett miniszobrairól ismertté vált Kolodko Mihály első miniszobra Ázsiában (és a második Európán kívül, az Egyesült Állomok után). Az ungvári szobrász 1996-ban végzett a helyi Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskolában, 2002-ben diplomázott a Lembergi Művészeti Akadémia szobrász szakán, majd 2017-ben települt Budapestre.

„Amikor Ungváron elkezdtem keresni azt a szobrászati nyelvet, amivel messzire tudok küldeni üzeneteket, akkor Liszt Ferencé volt az első miniszobor, amit készítettem, még 2011-ben – emlékezett vissza Kolodko Mihály, aki akkor még nem gondolta volna, hogy ugyancsak egy Liszt Ferenc szobor lesz az első miniszobra Ázsiában, ráadásul az UNESCO székház előtt, a legforgalmasabb sétálóutcában. És ezúttal nemcsak a miniszobor érdekes, de a talapzata is: a zeneszerző egy stilizált zongorabillentyűn ül.

Eleinte megrendelő híján kicsiben kezdte megvalósítani az ötleteit, hogy azok ne vesszenek el, abból merítve ihletet, hogy a nagy méretű szobrokat is el kell elkészíteni kicsiben előbb. Kolodko szerint a miniszobrok „ugyanolyan drámai erővel tudnak hatni a szemlélődőkre, mint az óriási alkotások.”

A Koreai Magyar Kulturális Központ 2019 decemberében nyílt meg, hogy újabb kulturális kapocs legyen a két ország között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapott egy kis sálat Mekk mester szobra

Kapott egy kis sálat Mekk mester szobra

Szilveszter éjjel sem fog fázni Kolodko Mihály szobra a Széll Kálmán téren.

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

Az Atelier Štěpán azért választotta a kört meghatározó formaként, mert az az örökkévalóság vallási szimbóluma.

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára.

Hirdetés