A Tóth Project Építésziroda családi háza a természetes felületeket a geometria tiszta szépségével ötvözi.

A Tóth Project Építésziroda Óbudán felépült családi háza nem csupán a telek adottságait használja rendkívül érzékenyen, hanem emellett olyan struktúrát hoz létre, amely ötvözi a természetes felületeket, valamint a geometria tiszta szépségét. Cikkünk az OCTOGON 160-as (2020/4-es) lapszámából.

Háromszög alakú enyhe lejtő, az 1970-es években épült magastetős szerkezet, valamint a ’90-es években a szerkezethez északi irányban hozzátoldott struktúra – ezen kiindulópontból jött létre az a kortárs struktúra, amelynek terveit a Tóth Project Építésziroda (Tóth László, Papp László) készítette el. Az iroda munkáiban egy igen erőteljes kézjegy érzékelhető, amely ezen ház esetében is jelen van. A tömegek bátor formálása, a letisztult felületek, valamint a linearitásra, geometrikusságra redukált esztétikum mind olyan jellegzetességek, amelyek nyomán a karakter igen jól felismerhető.

A megrendelői igénynek megfelelően a meglévő épületet valamilyen módon az új épülettest részévé kellett tenni, azzal együtt, hogy a hétköznapok nappali- és hálóterei az emeleten kaptak helyet. A telek elhelyezkedéséből fakadó kiváló látványt is előtérbe kellett helyezni, annak érdekében, hogy a házban tartózkodók számára a lehető legimpozánsabb kilátásra legyen lehetőség.

Az épület tömegformálása mindezen igényeket figyelembe vette, és ennek mentén formálódott újjá a családi ház. Az eredeti tetőszerkezet lebontásával, valamint az L-alakú ráépítéssel nem csupán egy kiváló bevilágítottsággal bíró téregyüttes jött létre, hanem egy különleges, lebegő struktúra, hiszen az emeleti szint mindkét irányban túllóg az eredeti épülettest határain. Az alsó szint a homlokzat homokszerű színezése által belesimul a környezetébe, így az emelet vizuális különállása még intenzívebb.

 Internorm ablak új funkcióban: olvasósarokként is ideális

Mind a felső homlokzaton, mind pedig az enteriőrben a természetközeli anyagok alkalmazása az uralkodó, a hőkezelt faburkolat horizontális mintázatai izgalmas formavilágot konstruálnak meg az épülettest tömegkezelésével. Ezt a hatást teszik árnyaltabbá a nagyméretű nyílászárók üvegfelületei, amelyek nem csupán a homlokzat ritmikáját határozzák meg, de meg is teremtik a rálátást a városra. Az L-alakú kubusos testek egyfajta geometriába átírt kitárt tenyerekként fogják közre a jacuzzival is ellátott teraszt, ahonnan szintén elsőrangú kilátás adódik.

A családi ház artisztikus jellege a tiszta formák és anyagok iránti vonzalomban, valamint a mértéktartásban bontakozik ki. Nem hivalkodó mutatványok, hanem a belső terek funkcióival szinkronban álló tömegképzés határozza meg az épületet. Az emelet levegőbe kifutó végei egyszerre lenyűgözőek, és organikus módon szervesülnek össze a ház egészével.

A tömegképzésben és a homlokzaton megfigyelhető visszafogott tisztaság az enteriőrben is uralkodó esztétikai minőség. A falak világos színezése jól engedi érvényesülni a fa járólapokat, valamint a konyha geometrikus burkolatát és sötét tónusú bútorait. Nem csupán a külső homlokzaton, hanem a belső terekben is szerves módon kerültek elhelyezésre a különféle növényi elemek, amelyek izgalmas kontrasztban állnak a minimalista, időnként indusztriális megoldásokkal. Az egyenesek játékossága a lépcsőfeljáró betonszerű felületeibe beágyazott világításokban is tetten érhető.

A háromrétegű, hőszigetelő üvegek teljes komfortot biztosítanak

A családi ház szép, letisztult példája annak, hogy milyen módon lehet egyszerű formákkal és természetes anyagokkal olyan összhangot létrehozni, amely az épület formavilágát és tömegképzését a belső terekben is letükrözi. Az arányos struktúra, a lebegő épülettest, a konyha mennyezetén található bevilágító, valamint a különféle felületek szinkronja olyan harmóniáról árulkodik, amely a legapróbb részletekig átgondolt egésszé formálja a családi házat. Sallangmentes és finomra hangolt építészet ez, amely kibontja a telek és a látvány adottságait, és tiszta atmoszférát teremt a benne élők számára.

Az egyedi Internorm ablakokat az Ablakproject szállította és építette be. Ha ön is különleges ablakokat és ajtókat szeretne új otthonához, forduljon az Ablakproject tanácsadóihoz!


Tervezés éve: 2018
Megvalósítás éve: 2019

Meglévő, megmaradó pinceszint: 60 m2
Meglévő, megmaradó földszint: 160 m2
Emeleti bővítmény: 185 m2
Összes hasznos alapterület: 405 m2

Vezető építész tervező: Tóth László
Építész tervezők: Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter (Tóth Project Építésziroda)
Belsőépítészet: Hosszú Gergely, Molnár Péter
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Családi ház Harsánylejtőn

Családi ház Harsánylejtőn

A kertből a ház alá befutó hasíték alkalmazásával olyan téri minőség alakul ki, amit ritkán láthatunk hazai épületeknél.

Egy ház, amely a vidéki létformát népszerűsíti

Egy ház, amely a vidéki létformát népszerűsíti

A Casa Colexito a vidék nagyszerűségét és a benne rejlő építészeti lehetőségeket jeleníti meg.

Elegáns család egy karakteres testvérpárral

Elegáns család egy karakteres testvérpárral

Nem akármilyen családi házat tervezett a műfajban erős DÉR architects. Aztán újratervezte.

Hirdetés