Októberben indul az MNB lakossági Zöld Otthon Programja

Új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek részeként októbertől NHP Zöld Otthon Programot indítanak. A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

 

A most elfogadott stratégia értelmében az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését.

Nyilvánvaló, hogy a környezeti feltételeket figyelmen kívül hagyva gazdasági növekedést elérni nem lehet, a klímaváltozásra mindenkinek reagálnia kell - - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

A monetáris tanács a zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban és annak első lépéseiként augusztustól Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program, majd októbertől NHP Zöld Otthon Program elindításáról határozott. A programok további részleteit a következő hetekben egyeztetik a piaci szereplőkkel. Az MNB hosszú távú célja, hogy elősegítse a zöld pénzügyi rendszer kiépülését Magyarországon.

A Zöld otthon programot 200 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg, csak lakossági ügyfelek vehetik fel a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt.

Az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek.

A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

 

Virág Barnabás közölte: a Zöld jelzáloglevél-vásárlási program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését - mondta. A monetáris tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.

 

Hangsúlyozta, hogy a környezeti fentarthatóság érvényesítése nem érinti a monetáris politika irányultságát. A kamatemelési ciklus addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. A havi emelések mértékét illetően a júliusi döntés meghatározó lesz - közölte.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Digitális könyvtár készült a fenntartható épületekről

Digitális könyvtár készült a fenntartható épületekről

Az adatbázis minden épülete kimagasló egészségi szempontból, valamilyen zöld minősítéssel rendelkezik, és/vagy karbonsemlegesen működik.

Találkozz az innovatív építészettel a Green Walkon!

Találkozz az innovatív építészettel a Green Walkon!

#BuildingLife szlogennel jön a Nemzetközi Zöldépítés Hete. De mit is jelent ez?  

Az osztályterem nem csak „díszlet”

Az osztályterem nem csak „díszlet”

Hogyan lehet a pedagógiai módszerekhez alakítani az iskolai tereket? 

Hirdetés