A lengyelországi Chorzówban egyedi, mégis tájba illő épületet tervezett a katowicei Architekt Maciej Franta építésziroda.

A lengyelországi Chorzówban különleges formájú épületet tervezett a katowicei Franta Group - Architekt Maciej Franta építésziroda. A Villa Reden nevű lakóház kortárs megjelenését különleges formája, lekerekített és szögletes vonalainak játéka, a fém és fa látványos használata adja. Ráadásul az épületet úgy tervezték, mintha négy különálló házat illesztettek volna egymáshoz, majd a teraszok vonalát meghúzva lábazatra emelték volna az egész épületet.

Az Architekt Maciej Franta építésziroda leírása szerint a különleges környezetben megjelenő új szövet lehetséges negatív következményei azt jelentették, hogy az új épület kialakításáról szóló döntések egyáltalán nem voltak egyszerűek, megalkotásánál a cél pedig az volt, hogy a villa a tájba simulva, kortárs módon folytasson párbeszédet környezetével. A feladatot tovább nehezítette, hogy bár a rendelkezésre álló büdzsé korlátozott volt, a befektető elvárásai magasak voltak.  

Az épület formájának ötletét és alapkoncepcióját a fejlesztésre szánt terület szabálytalan sokszög formája, és az az elképzelés adta, hogy a telken álló faállomány a lehető legkisebb mértékben sérüljön. Az épület formáját lépésről lépésre alakították ki az építészek: az alaprajzot a lakások funkcióihoz igazítva tervezték, szabálytalan sokszögek formájára optimalizálva azokat.

Ezután a telekhatár mentén meghúzott vonallal jelölték ki az épület végső formáját, a sokszög alaprajzú lakásokat kiugró erkélysávval véve körül, aminek minden pontjáról panorámás kilátás nyílik a nyugalmat árasztó, békés tájra.  A túlságosan rideg, erőteljes élek lágyítására az építészek, úgy döntöttek, hogy a sarkokat lekerekítik, melyek egyszerre utalnak a két világháború között a környéken épült villák karakterére, a fák koronáira és a környező tájra. A következő lépésben kialakították a faburkolatú teraszokat, majd az épület belsejében egy kisebb belső udvart képeztek, aminek köszönhetően a lakások előterei és olyan helyiségei, mint a fürdőszobák is természetes fényhez jutnak.

A lakások szintjét az első és a második emeletre emelték, így a térszinten a bejáratok mellett további funkciókat tudtak kialakítani.  Az épület egyedi jegyeként jöttek létre a tágas teraszok, ahonnan a lakók élvezhetik a táj varázsát és a fák közelségét. Utolsó lépésként, a homlokzat függőleges tagolása, szabályos négyszögek létrehozása révén kialakították a szintek ritmusát, és rendezték egységbe az épület szabadon formált tömegét úgy, hogy a homlokzat tagolása és ritmus egységes legyen, sehol se jelenjenek meg szabálytalanságok, az épület harmóniájából „kilógó” elemek.  

Bár tervezése abból a szempontból sajátos, hogy az épület különálló lakóházakból állt össze, végső látványa maximálisan koherens képbet alkot. Az épületet négy, különállóan funkcionáló részre osztották, melyekben összesen nyolc lakást alakítottak ki, míg a térszinten levő terület az összes lakó számára elérhető terek, illetve kiszolgáló helyiségek jöttek létre. Az épületen belül kialakított négy különálló részhez és azokon belül található két-két lakásához külön lépcső vezet a földszintről. Mindegyik lakásból megközelíthető valamelyik különböző nagyságú terasz, de ugyancsak kapcsolódnak a belső udvarhoz. Az épület két szintjén nyolc, 75-76 négyzetméteres lakást alakítottak ki 715,4 négyzetméter hasznos területen. 

Villa Reden Apartments
Építészek: Franka Group - Architekt Maciej Franta
Helyszín: Chorzów, Lengyelország
Kivitelezés éve: 2021
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szokatlan tervezési metódussal készült különleges társasház

Szokatlan tervezési metódussal készült különleges társasház

A lengyelországi Chorzówban egyedi, mégis tájba illő épületet tervezett a katowicei Architekt Maciej Franta építésziroda.

Földből nyomtatna házakat 3D-ben egy texasi kutatócsoport

Földből nyomtatna házakat 3D-ben egy texasi kutatócsoport

Nemcsak a környezetre gyakorolt negatív hatások, de a költségek is csökkennének.

A Puskás Aréna Red Dot-díjas kommunikációs designja

A Puskás Aréna Red Dot-díjas kommunikációs designja

A Graphasel Design Stúdió által készített szignalizációs rendszer titkai.

Hirdetés