Hirdetés

Kortárs tájépítészet a tatai várárokban

Varró Zoltán tájelemei több dimenzióban láttatják a várfal ódon köveit.

Hirdetés

A régi várak környezetének kortárs hasznosítására vonatkozó nemzetközi trendek inspirálták a tatai Platán közvetlen szomszédságában lévő várárok fejlesztését. A projektben résztvevő Platán Étterem kettős célt tűzött ki: a vállalkozás fejlesztése mellett a vár körüli természet értékeinek és épített környezetének gondozását is zászlajára tűzte. A feladatra Varró Zoltánt, a New York-i Gold Key Award elismeréssel díjazott designert kérték fel, aki a Platán melletti várárokba, kertbe foglalt tájelemeket, könnyűszerkezetes lábakon álló mobil struktúrákat és lebegő stégeket tervezett. A várfal mellett elhelyezett tükör borítású dobozok a középkori falat láttatják több dimenzióban. A tatai madarak védelmében a tükrökre matricák kerülnek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Tájegységének szakemberei által adott tanácsok, és az egyik legnevesebb hazai természetfestő, Kókay Szabolcs tervei alapján. A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik, és helyi környezetvédőkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy a várárokba a tatai tó környezetére jellemző növényzet települjön. A terület melletti várfal is megújult: a Platán megtisztította, növény-mentesítette, és ezzel a további romlástól óvta meg a középkori falakat, melyek kivilágítással mostantól az éjszakai szemlélők számára is láthatóvá válnak. 

Az ország egyik legjobb vidéki étterme, a Platán több mint egy évtizede részt vállal a tatai vár környezetében lévő közterületek rendbehozatalában. Nevéhez fűződik a tatai Kastély tér utcai szakaszának és a tóparton a vár kapujáig tartó sétánynak a felújítása és folyamatos karbantartása. Az épített környezet védelme mellett a Platán csapata a Tata egyik jelképévé vált, a vár közelében lévő nagy platánfáról is gondoskodik, melyet még az Esterházy család hozatott 1785-ben Versailles-ból, és 2014-ben az Év Fája lett, majd 2015-ben Európában második helyezést ért el.

A várak környezetének kortárs hasznosítása világszerte sok szakembert foglalkoztat. A Platán legújabb fejlesztése a tatai várárok megújulásához kapcsolódik, melynek az Öreg-tóból kivezető zsilip melletti területét a várban működő Kuny Domokos Múzeum adja bérbe. Ezzel a múzeum nemcsak további bevételhez jut, de a Platánnak köszönhetően megvalósult a várfal ezen szakaszának karbantartó felújítása és díszkivilágítása.

A várárokban megvalósuló kert megtervezésre Varró Zoltán designert, a Gold Key Award elismerés többszöri jelöltjét és nyertesét kérték fel. A tervezőt a máltai – vallettai és mdinai – várak rekonstrukciói inspirálták, melyekben kortárs parkokat alakítottak ki. Ahogy Máltán, Tatán is cél volt, hogy a megújult tereket ne csak a kert használói, hanem a kertet felülnézetből szemlélő turisták is érdekes látványként éljék meg.

A műemlékvédelem jóváhagyásával lebegő mobil építmények, a vár belső hálózata által inspirált fa burkolatú sétányok és teraszok kerültek a várárokba, melyek rekreációs funkciót kapnak.

„Fontos volt számomra, hogy a kortárs tárgyak elhelyezésével tisztelettel adózzunk az ódon kövek előtt. Ezért jelennek meg minden doboz tükörfalán a középkori vár kövei több dimenzióssá téve a várfal élményét” – nyilatkozta a tervező.

A tükrökre Kókay Szabolcs természetfestő alkotásai, ragadozó madarak illusztrációi kerülnek majd fel annak érdekében, hogy a várárok madarait megóvják az ütközéstől. A Platán az illusztrációkat a tatai tavak élővilágáról szóló könyvben tervezi kiadni.

A várárokban történt fejlesztés a Platán teljes belsőépítészeti átalakulásának része, melyet szintén Varró Zoltán tervezett. A vendéglátóipar belsőépítészeti Oscar-díjának számító Gold Key Awards-al díjazott belsőépítész számos hazai szálloda és étterem enteriőrjét jegyzi, például a világ legjobb hotelének is megválasztott Aria Hotel Budapestet, a két Michelin-csillagos Onyx éttermet, vagy a budapesti Mystery Hotelt

Markos Anikó építész neve fémjelzi a Platán épületének korábbi, 2009-es rekonstrukcióját. Ennek során a műemlék épületegyüttes mellett a Kastély tér utcai szakasza és a tóparton álló névadó platán fa környezetében egészen a vár kapujáig kapott új arculatot. A tatai Platán Étterem és Udvarház épületegyüttese valamint környezete az ingatlan fejlesztő szakma legnagyobb elismeréseként 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott. A pályázat elbírálásának fő szempontja az építészeti érték és kivitelezési minőség mellett az, hogy milyen mértékben javítja a fejlesztés a környezetét.

Az étterem felkerült Magyarország gasztronómiai térképére, s mára hazánk egyik legjobb vidéki éttermévé vált Pesti István Michelin-csillagos séf vezetésével.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen a topdesigner karanténja
  • 2020-04-09 18:00
  • Deco

Ilyen a topdesigner karanténja

Mindig érdekes egy belsőépítész lakása. Pláne most, pláne Varró Zoltáné.

A világ legjobbjaival versenyzett a VarroDesign

A világ legjobbjaival versenyzett a VarroDesign

Varró Zoltán és csapata a világ legjobb vendéglátó-design gáláján, a New York-i Gold Key Awardson nyert díjat.

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Szociális otthon, csak kicsit másképp

Egy japán építész vigvamot épített az erdőben, csak éppen nem indiánok laknak benne, hanem nyugdíjasok.

Hirdetés