Egy olasz projekt az Építészet & Művészet jegyében
 

A pratói Luigi Pecci Kortárs Művészeti Központ dinamikus épületének udvarába új élet költözött. Geometrikus formák vibráló sokasága táncol színes vonalakkal, törésekkel és görbékkel. A L'Anima(le) del museo néven ismert projekt az ECÒL és Luca Boscardin együttműködésének eredménye: egy új, gyermekek és tizenévesek számára tervezett játszótér, amely művészi módon fonja össze az építészetet, a grafikai tervezést és a szobrászatot.

A múzeum épülete két korszak lenyomata. Az Italo Gamberini által 1988-ban tervezett régebbi épületet töredezett geometria jellemzi, amelyet Maurice Nio 2016-ban épített görbe struktúrája nemcsak átölel, hanem ki is bővít. Nio szándékosan hagyott egy rést a két szerkezet között, egy olyan teret, amely nyitva áll az értelmezés és a lehetőségek előtt. Ez lett a helyszíne az ECÒL és Luca Boscardin által közösen tervezett projektnek. Egy sűrű, interakcióra nyitott játszótérnek, ami geometriájával egy lényt formál meg. A talajból háromdimenziós elemek emelkednek ki, utalva a lény anatómiájára, különböző testrészeire.


Az absztrakt design túllép a játszótéri eszközök hagyományos fogalmain, olyan szobrokszerű játékokat mutat be, amelyek arra ösztönzik a gyerekeket, hogy szabadjára engedjék kreativitásukat. Az elemek szándékosan nem rendelkeznek előre meghatározott funkciókkal, mint például a csúszdák vagy a hinták.

A nyitott installációk kiterjesztik a múzeum hatókörét, elősegítve a közönség bevonásának és részvételének kultúráját. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy már a projekt kezdetétől fogva bevonták a célközönségeket, a fiatal felhasználókat a tervezésbe.



Forrás: Architecture Curator sajtóanyag




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klímatudatos és akadálymentes

Klímatudatos és akadálymentes

Átadták a felújított Hild teret

Le a játszóterekkel!

Le a játszóterekkel!

A lázadó felkiáltás csak első olvasatra tűnik bizarrnak. A követelés valójában abszolút logikus, sőt mi több: nagyon is gyerekbarát.

Játszóteret tervezett az RHCP basszugitárosa

Játszóteret tervezett az RHCP basszugitárosa

Szociális design projekt LA-ből

Hirdetés