Hirdetés

 Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban

Hivatalos együttműködés indul a Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), valamint a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont között.

Óriási a fejlődés ezen a területen, hiszen nemcsak egy új szektor megszületéséről beszélhetünk, új termékekkel, technológiával és jelentős fejlődési potenciállal; hanem hatalmas lehetőség rejlik az együttműködésben is az ingatlanfejlesztés zöldítésében, amely egyben kötelezettsége is a mai felelős fejlesztőknek – emelte ki Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

 

A HuGBC 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában. A globális World Green Building Council közösség tagjaként nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke az új együttműködés kapcsán elmondta: a hazai nagy ingatlanfejlesztők már több éve sikeresen integrálják a nemzetközi jó gyakorlatokat, és a kereskedelmi ingatlanfejlesztők többsége utat is mutat: folyamatosan nyomon követik és lehetőség szerint be is vezetik a piacot formáló innovációkat és újításokat. A múltban már több metszéspontja is volt a két szervezetnek, de a hivatalos együttműködés elősegíti, hogy közösen tényleges hatást gyakoroljanak az épített környezet fenntarthatóságára, és elősegítsük az építőipar dekarbonizációs törekvéseit.

A fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek. Már a korai tervezési, majd a kivitelezési szakaszban is alkalmazható sok olyan környezettudatosságot segítő elem, amelyek meghatározóak az épületek életciklusában.

Az IFK arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani. Ehhez egyebek mellett világos, átlátható és kiszámítható településfejlesztési, építéshatósági szabályrendszer kell és a tagvállalatok társadalmi felelősségvállalási tevékenységének is bővülnie kell - fejtette ki Takács Ernő.

A megállapodás alapján a felek több témakörben is együttműködnek majd: köztük a környezettudatos épített környezet általános ismereteinek társadalmi, szakmai kommunikációjában, ismeretterjesztésben és szemléletformálásban. Emellett közös érdekképviseletet hoznak létre az építészeti szabályozásban a fenntarthatóság és környezettudatosság kellő súlyú érvényesítése érdekében, és a fenntartható építést/felújítást előmozdító jogi és gazdasági szabályozás, támogatási rendszer véleményezésében, kidolgozásában.

A GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban. A zöldinnováció széles körben teszi lehetővé a jelentősebb nemzetgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásának támogatását. Prof. Dr. Boros Anita, a Tudásközpont vezetője kiemelte, hogy az IFK-val való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír, tekintettel az ingatlanfejlesztő cégek építésgazdasági zöldinnovációs fejlesztésekben betöltött meghatározó szerepére. 

Az IFK és a Tudásközpont a jövőben együttműködik az építésgazdaságban részt vevő szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatásában, a zöldinnovációs és fenntarthatósági tevékenység fejlesztésében az építésgazdaság területén belül.

További együttműködési területek közé tartozik az innovatív, környezetbarát termékek piacra jutásának elősegítése és a zöldinnovációs megoldások gyakorlati alkalmazási eszközrendszerének kidolgozása. 

A Tudásközpont a közös munka intézményesült formájaként, a hazai építésgazdasági szakmai és érdekképviseleti szervezetek szakmai platformjaként hozta létre a közelmúltban a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt, melynek az IFK is tagja. A Kerekasztal célja, hogy a Tudásközpont és az említett szakmai szervezetek vezetői közösen megvitassák az építésgazdaság zöldinnovációval, zöldgazdasággal és fenntarthatósággal kapcsolatban felmerülő szakmai kérdéseit. Együttműködnek továbbá a Tudásközpont aktuális Zöld építésgazdasági innovációs labor című kutatási projektjének sikeres megvalósításában, amelynek keretében a kutatók a hazai építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseivel foglalkoznak közel ötven szakértő bevonásával.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A városi épített környezet kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben

A városi épített környezet kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben

Az épületek és az infrastruktúra együtt a globális éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás 75 százalékáért felel.

Hogyan lehetséges az építőipar teljes dekarbonizációja?

Hogyan lehetséges az építőipar teljes dekarbonizációja?

A beépített emisszió aránya folyamatosan növekszik, ezért kiemelten törekedni kell a teljes szektor karbonsemlegesítésére.

Hirdetés