Hirdetés

Téma az országépítés

Az építészet szoros kapcsolatban áll az őt körülölelő világgal. A szerves építészet a természetet emeli gondolkodása fókuszába. A természet ihlette, hagyományokra épülő építészeti formanyelv megőrzése és éltetése a nemzeti identitás fontos része. Éppen ezért 2023. december 13-án a Kós Károly Egyesülés szervezésében megrendezésre kerülő Országépítés című konferencia arra fókuszál, hogy sikerül – e a magyar építészeti kultúra jövőjét összekötni a múltjával. 
 

Csopak családi ház, építészet: Szűcs Endre

A magyarországi szerves építészeket tömörítő Kós Károly Egyesülés Országépítés című konferenciájának első részében az előadók történelmi kontextusba helyezik Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre építészetét (Baldavári Eszter, Dénes Eszter, Harmath – Gyetvay Enikő). Bemutatásra kerül a Balaton-felvidék, Tokaj–Hegyalja és Erdély regionalista építészeti törekvései (Tóth Péter, Erhardt Gábor, Esztány Győző), illetve Salamin Ferenc a Főépítészek Országos Kollégiumának elnöke a főépítészek szerepéről, felelősségéről beszél.
 

Csíksomlyó családi ház, építészet: Esztány Győző

A programban megszólaló külföldi – francia, svéd és román – előadók a gyógyító építészetről, illetve klasszikus építészeti hagyományokat követő építészeti gondolkodás kihívásiról beszélnek (Volker Ehrlich, Eric Norin, Ana Maria Goilav).

Lánszki Regő államtitkár „A magyar építészetről szóló törvény” új gondolkodásmódját mutatja be, amely Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre szellemiségének nyomán kívánja megteremteni az önazonos, de a korszellemre és a nemzetközi trendekre válaszoló minőségi magyar építészet feltételeit. Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia közelmúltban megválasztott elnöke a társművészetek jelentőségéről beszél korunk építészetében. Gutowski Robert a műemlékvédelem területén viharos érzéseket kiváltó Budavári Palota rekonstrukciós munkáit ismertető előadása zárja az egész napos programot. 

Budakeszi Általános Iskola, építészet: Turi Attila

A konferencia célja, hogy bemutassa a mai magyar szerves építészet közelmúltban elért eredményeit és egyben rávilágítson az előttünk álló feladatokra, kihívásokra annak érdekében, hogy az elődeink által több mint száz éve elindított folyamat folytatható legyen a következő száz évben is.
 


Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Hogyan lesznek a közgazdasági tézisekből építészeti válaszok?

Kontyolt tető vs napelem, avagy mire jó egy Települési Arculati Kézikönyv

Kontyolt tető vs napelem, avagy mire jó egy Települési Arculati Kézikönyv

Az építészeti útmutatók útja Írországból Magyarországra és Erdélyen át vissza.

A beton az oka mindennek?

A beton az oka mindennek?

Az Architecture of Emergency konferencia résztvevői azonnali mentalitásváltást és a betonnal való leszámolást sürgetik.

Hirdetés