Kabinház a Béres Építésziroda tervezésében.

Extravagáns ékszer címmel az OCTOGON Deco 2022/5-ös lapszámában jelent meg a Balaton melletti településen megépült kabinház ismertetése, amelyet áprilisi, természet és építészet tematikánk jegyében ajánlunk ismét olvasóink figyelmébe. 


Odavagyunk a kabinházakért. Ennek oka sem meglepő: ahogy fogy a föld, a víz, úgy vágyunk egyre inkább a természet adományaira. Kicsi és hatékony házikóban élni, vagy éppen ilyet tervezni, mindenképpen elismerésreméltó.
 


Vonyarcvashegy külső lankáin áll a Béres Attila tervezte kabin, kompakt kis ékszer a domboldalban. Az erdőszéli telken kerítéshatár sincs, az őzek és vaddisznók szabadon látogathatják a kertet. Ősszel, ha lehull a lomb, a távolabbi hegy fenyvesei látszanak. Vagyis egyik irányból teljes az idill, a tulajdonos ennek tudatában fogott az építkezésbe.

Terveiben több kabin elhelyezése is szerepel, közülük az első – az utcához legközelebb eső – épült meg, egy további pedig előkészítés alatt áll, a házak nem titkoltan vendégforgalom céljára készülnek. Kis méret, extra kényelem, extravagáns külső, természetes anyagok – mindez együtt azzal kecsegtet, hogy vendég és vendéglátó egyaránt nyer a minőségi építészeten.

Egy olyan tárgyszerű, ikonikus forma megalkotása volt az építész szándéka, amely egyúttal utal a tradicionális építészetre is.

 

Végső soron hagyományos nyeregtetős épület született, a lakótér két végfala teljes egészében üvegezett – a 25 négyzetméteres alapterülethez ugyanakkora üvegfelület társul. A csavar az épület ötszög alakú keresztmetszetében rejlik, amelyet gondos méretezés alapján állapított meg a tervező. Egy vasbetonból zsaluzott, felfelé terpeszkedő, trapéz keresztmetszetű teknő hordozza a meredek tetőszerkezetet, amelynek léptéke meghatározza az épület karakterét. A keresztmetszetből adódó kompakt térben nincs födém, a bútorzatot pedig úgy tervezték meg, hogy kihasználja az ötszög keresztmetszet minden zugát.

Hagyományos és logikus az alaprajz is, egymás után sorakoznak a helyiségek: terasz, konyha, fürdő és hálótér. A konyha és a fürdőszoba fölötti álmennyezet rejti a gépészetet. Az átgondolt berendezést a részletek minőségi kialakítása emeli magas nívóra

 


A vonyarcvashegyi épülettárgy a kortárs design kiforrott darabja, és mint ilyen, azzal az érzéssel kecsegteti használóját, hogy miközben élvezi a kényelmet, nem súlyosbítja a világ amúgy is súlyos állapotát.

A térsort az erdőre néző háló zárja, ami igazán különleges élményt nyújt mivel az őzek és vaddisznók szabadon látogathatják a kertet.

 

Helyszín: Vonyarcvashegy
Alapterület: 25 m2
Tervező: Béres Attila, Baráth Éva – Béres Építésziroda 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Maradj még

Maradj még

A nyugalom teljességét kínálják a pihenni vágyóknak a Kleine Bleibe hangulatos épületei.

Kicsi a bors

Kicsi a bors

Mindössze 12 négyzetméteres a multifunkciós erdei faház.

Ház a tó fölött

Ház a tó fölött

Kabin Csehországból a Les Archinautes irodától.

Hirdetés