A Coldefy új projektje

Neville Zoltán és cége, a Coldefy az Atelier FCJZ pekingi irodával közösen átadta a Fondation de Chine diákkollégiumot a Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP) épületében. Az épület célja, hogy lakóit kivételes fogadtatásban részesítse egy olyan városi környezetben, ahol a természet békés hátteret biztosít, és ahol az integráció, valamint a társadalmi és kulturális csere ösztönzése a kulcs.

 


A kínai-francia csapatok számára kiírt meghívásos verseny győztesei olyan épületet tervezetek, amely a francia és a kínai kultúra metszetében helyezkedik el, építészetében tükrözve ezt a kettős érzékenységet.

A kollégium formai kialakítása egy merész fúzió eredménye: két hagyományos városi tipológia, a kínai „tulou”, és a párizsi városmodellre jellemző Haussmann-stílusú tömb egyesítéséből született. A „tulou” egy kör alakú, közösségi lakóház Dél-Kínában, amely kívülről vastag, szinte vak földfalakat emel az ellenség elhárítására, ez az épület azonban párbeszédet folytat a környezetével, és a Haussmann-épületekhez hasonlóan élő homlokzatokkal rendelkezik. 

 

 

Az épület egy széles nyíláson keresztül nyílik a parkra és az emblematikus Maison des Provinces de France-ra. Az építészeti koncepció egyik alapvető eleme a szürkés téglahomlokzatok differenciált kezelése. Dél felé domború, észak felé homorú a kialakításuk, hogy minél több természetes fényt engedjenek be és optimalizálják a hangszigetelést. A homlokzatok kettős kezelése kétféle szobát eredményez: északon egy kis erkéllyel bővülnek, amely a parkra néz, délen pedig nagy munkafelülettel rendelkeznek.

 


A Fondation de Chine 300 szobát, valamint számos közösségi teret kínál a lakóknak, köztük egy 280 férőhelyes, a közönség számára is nyitott előadótermet, amely négy szintes belmagassággal rendelkezik. A különböző emeletek között tömör sávok jelzik a vízszintes rétegek egymásra helyeződését. A projekt lényeges jellemzője, hogy az egyes szobák bútorai kivehetők, így a teret a diákok az igényeiknek és vágyaiknak megfelelően alakíthatják ki. 

 


Az épület függesztett teraszokat és kerteket rejt: keleten egy virágoskert található, egy kör alakú kert a kulturális tevékenységek terme, egy másik pedig  a 3. szinten lévő előcsarnok felett. A parkosított, évelő növényekkel és Kelet-Ázsiából származó fákkal beültetett tetőteraszon egy gyalogos híd is található, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Párizsra.
 

 

Coldefy | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: sajtóanyag

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű és okos

Egyszerű és okos

Beszélgetés Déri Enikővel és Demeczky Nórával, a DE_FORM Design Agency alapítóival és kreatív igazgatóival.

Ahol a beton magáért beszél

Ahol a beton magáért beszél

Kemenes Vulkánpark Celldömölkön.

Zenével átitatott vendéglátás

Zenével átitatott vendéglátás

Budapestre érkezett a Hard Rock hotellánc első közép-európai szállodájával.

Hirdetés