Megmarad az Esterházy-palota és Károlyi-palota, valamint a Bródy Sándor utca 5-7 városképileg védett homlokzata is.

Egy új, modern campust hoznak létre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem számára a józsefvárosi Palotanegyedben. A laborok és kutatóközpontok létesítése mellett azonban egy „zöldfelületekkel tagolt, szellős közösségi tér is létrejön”, fogalmazott Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár. Cél a műemléki épületek építészeti értékeinek hangsúlyozása is.

A Károlyi-palota kerti homlokzata. Klösz György felvétele 1877. FSZEK BTM Kiscelli Múzeum Fotótára F.64.780.4.ltsz.

A PPKE közzétette az új campusának részletes tervpályázatát, melynek kiírója a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt., amely „olyan modern, a kor és a katolikus egyetem szellemiségének megfelelő épületegyüttesre vonatkozóan vár építészeti javaslatokat, amely a lehető legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és értékelési szempontokat.”

A pályaművek elkészítése során figyelemmel kell lenni az egyetem egységes stratégiai célkitűzéseire, melyek között szerepel a széttagoltság okozta oktatásszervezési problémák csökkentése, a minőségi oktatás színvonalának emelése a hallgatók számára, a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatás nyújtása mind a hallgatók, mind az oktatók számára (pl. könyvtár, barátságos közösségi terek), a versenyképességük növelése (pl. kollégium, sport), valamint az egyetem által 2027-től elérni kívánt 10 000 fő teljes hallgatói létszám kiszolgálása – áll a kiírásban.

A PPKE Új Campus tervezési területén prognosztizált létszám nagyságrendileg 4000 fő, beleértve a megközelítőleg 3300 aktív hallgatót, a közel félezer oktatót, és oktatói adminisztrációval foglalkozót, valamint az üzemeltetéshez szükséges fizikai és adminisztrációs dolgozókat. A PPKE Új Campus létrehozásához 53 000 m2 nettó hasznos terület szükséges.

Az oktatási és oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó alapfunkciók mellett kiemelten fontos egy modern egyetemi könyvtár, és ahhoz tartozó olvasótermek biztosítása. Mind a nemzetközi, mind a hazai oktatás-kutatás elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő kutatóhelyek jöjjenek létre az adott területeken. A PPKE budapesti ingatlanbővítését az innovációs kihívásoknak való megfelelés is indokolja: laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok létesítése. Ezáltal még nagyobb eséllyel vehet részt a PPKE mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos vérkeringésben. További kiemelt célkitűzés egy modern multifunkcionális sportlétesítmény, illetve szakkollégium megvalósítása.
 
Az egyes tervpályázatokkal szemben elvárás, hogy a tervezett épületegyüttes jelenítse meg azt a sok évszázados, határokon átnyúló hagyományt, amit a katolikus szellemiség folyamatosan jelentett a tudományos kutatásban és minőségi oktatásban, az egymás követő nemzedékek felnevelésében. Nyugodt, határozott, múló divatoktól mentes formálásával adjon példát a takarékos, környezetével hosszú távon harmóniában létezni képes építészetre.

A Campus területén lévő Károlyi- és Eszterházy-paloták műemléki értékének megőrzése, tiszteletben tartása és az új beépítések színvonalas igazodása, alapvető tervezői elvárás. A Pollack Mihály tér felé néző paloták és az új beépítések együttesének struktúrája, tömeghatása és látványa építészeti érték növekedést jelenthet, ezért kiemelt építészi feladat. 

A tervezési feladat a műemléki védettség alatt álló épületek, tehát az Esterházy-palota és Károlyi-palota, valamint a Bródy Sándor utca 5-7 városképileg védett homlokzatának megtartásával, a PPKE Új Campus funkcióinak (oktatási helyiségek, Központi Hivatal, sport, étterem, könyvtár, kollégium) a területen való elhelyezése. A műemléki épületek koncepcióba való integrálása, műemlékvédelmi értékeik építészeti eszközökkel való hangsúlyozása, például a paloták kiszabadítása, vagyis az új épületek visszahúzása az utcafrontról, illetve az Új Campus projekt és a Bródy projekt közötti kapcsolat megteremtése kiemelt feladat. A cél egy 21. századi igényeknek is megfelelő egyetemi campus létrehozása, ahol a hallgatók, oktatók, kutatók egyaránt megfelelő minőségű oktatási és közösségi terekben folytathatják napi tevékenységeiket.

A meghívott építészirodák: 

 • 3H építésziroda
 • Archikon
 • Bánáti+Hartvig
 • FBIS Architects – Feilden Clegg Bradley Studios
 • Földes Architects
 • Gereben Marián Építészek
 • Közti-Hamburg
 • MCXVI Építészműterem
 • Finta és Társai Építész Stúdió + Abud Mérnökiroda + Garten Studio + Zaha Hadid
 • Hawkins Brown Design Limited + Plant-Atelier Peter Kis
 • M-Teampannon + Szántó & Mikó Építészek Tervezőirodája + Kollektív Műterem
 • Fejérdy és Bartók Építészeti + CAN Architects Studio + Archi.doc Építésziroda + Narmer Építészeti Stúdió

A Bíráló Bizottság elnöksége: 

 • Elnök: Dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos
 • Társelnök: Iványi Gyöngyvér, Állami főépítész
 • Társadalmi Társelnök: Dr. Veres András, római katolikus püspök, a Győri Egyházmegye főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárjaHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Finta Studio, az Abud, a Garten Studio és a Zaha Hadid Architects közös terve a Pázmány Campus pályázatán

A Finta Studio, az Abud, a Garten Studio és a Zaha Hadid Architects közös terve a Pázmány Campus pályázatán

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa több szempontból is világok határán létesül. A tervezési területen vált léptéket és beépítési módot a városszövet. Korszakváltás határán áll maga az oktatás is, átértékelődnek a módszerek, kérdés tárgya az oktatás voltaképpeni helyszíne, nem beszélve a COVID helyzet kihívásairól, aminek következtében eddig soha nem látott gyorsasággal jelentek meg és terjedtek el új eszközök és megközelítéseket. A tervet az építészek leírásában közöljük.

 

Belvárosi ékszerdoboz

Belvárosi ékszerdoboz

A Magyar Rádió bontásra ítélt Pagodájának védelmében

A 19. és a 21. századhoz is passzol a Pázmány új campusa

A 19. és a 21. századhoz is passzol a Pázmány új campusa

Tima Zoltán és Kruppa Gábor terve nyerte a nemzetközi tervpályázatot.

Hirdetés