Az egykori BM-kórház átalakítása kiemelten közérdekű beruházás.

Kiemelt beruházás lett a városligeti Építészeti Múzeum: a Belügyminisztérium egykori kórházának átalakítása kiemelten közérdekű beruházás, az ezzel kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűek – mondta egy múlt hét közepi kormányrendelet. A koordináció a Fővárosi Kormányhivatal vezetője, Sára Botond feladata lesz – írta a HVG.hu.

A lap 2016-ban számolt be arról, hogy a Magyar Művészeti Akadémia lett a tulajdonosa a kiállítóhely nélküli építészeti múzeumnak, amelynek gyűjteménye kéziratokat, fotónegatívokat, archív épületfotókat, építészeti szakkönyveket, és a magyar építészet legfontosabb részét lefedő, sok ezer darabot számláló tervtárat tartalmaz.

A következő fejlemény pedig az volt, hogy 2017-ben a múzeumnak odaadták a 2007 óta bezárt és pusztuló volt kórházépületet, amelyhez tartozik egy Fischer József tervei alapján felépült Bauhaus-villa is. A Városligeti fasor 9–13. szám alatti 17 000 négyzetméteres telken 26 000 négyzetméternyi ingatlanegyüttes áll.

Ezt a beruházást, hivatalos nevén a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ építését nyilvánították most kiemeltté, kiterjesztve ezt a közvetlenül kapcsolódó útépítési, közműfejlesztési és csatlakozási munkák érdekében a szomszédos ingatlanokra is. Ez azt jelenti, hogy a hatóságoknak csaknem minden döntést 8 vagy 15 napon belül kell meghozniuk.

Az ilyen kiemelési rendeleteknek rutinszerű része az, ami azonban éppen egy építészeti múzeumnál elég furcsán hat: „településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, valamint településképi bejelentési eljárásnak nincs helye”.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt beruházás lett a városligeti Építészeti Múzeum

Kiemelt beruházás lett a városligeti Építészeti Múzeum

Az egykori BM-kórház átalakítása kiemelten közérdekű beruházás.

Benéztünk az épülő Magyar Zene Házába

Benéztünk az épülő Magyar Zene Házába

Rákérdeztünk a lebegő tető, a körbe üveg koncertterem és a fénykutak működésére.

Hirdetés