Kicsi a bors

Mindössze 12 négyzetméteres a multifunkciós erdei faház.

Hermitage (Remetelak) névre keresztelték moduláris elemekből épített, minimalista fa kunyhójukat a llabb építészei. A genovai stúdiót Luca Scardulla és Federico Robbiano eredetileg asztalosműhelyként alapította 2013-ban. Az egyre szaporodó és egyre nagyobb méretű projekteknek köszönhetően a llabb idővel építészeti intézménnyé nőtt. A Trebbia Valley erdővel sűrűn benőtt völgyében létesített Hermitage egyfajta tisztelgés a természet és a fa meleg, mindig megújuló anyaga előtt.

 

 

A téglalap alapú kabin négy darab, a homokkő alapokhoz 60x60 centiméteres talpakkal rögzített fém fogadószerkezetbe foglalt fa oszlopon áll, bejárata  egy hídon át közelíthető meg. A hegyoldalba épített nomád lak lábazati részén és a tető körül is szélesebb párkány fut körbe, ami keretbe foglalja a kompozíciót – ugyanez a megoldás köszön vissza a nyílászáróknál is. A ház három oldalról vízszintes faburkolatot kapott, míg negyedik, völgyre néző homlokzata teljes magasságában megnyílik a kilátás felé – üvegezett tolóajtón át léphetünk ki a lenyűgöző panorámával bíró, egy oldalról árnyékolt teraszra. A terasz árnyékoló lamellái a tetőszerkezet folytatják. Az oldalfalakon vízszintes nyílások adnak körben kilátást. 

 

 

„A szerkezet modularitásából fakadóan egyszerűen méretezhető és könnyen adaptálható más, hasonló struktúrákhoz. A kivitelezés szempontjából alapvető volt számunkra a helyben megtermelhető, természetes alapanyagok használata és a hegyoldalra gyakorolt minél kisebb hatás. A Hermitage, bár a természet közepén épült meg, mégis a legnagyobb tisztelettel fordul a környezet felé. Az épület segít az embernek visszatérni a vadon közelségébe anélkül, hogy plusz terheket róna rá” – részletezi a munkát Luca Scardulla.

 

 

A Hermitage-zsal a llabb két alapítója a felnövekvő építésznemzedéknek szerette volna átadni tudását. A tervezés és kivitelezés két hete alatt a stúdió teljes létszámban jelen volt, és részt vett a kabin építésében. Az előre összeszerelt falak, padló és mennyezet faanyaga ellenálló, Okoumè márkájú, tengeri rétegelt lemez. A falak üreges szerkezete biztosítja a megfelelő szigetelést. A tető anyaga fém hullámlemez, rajta két, akkumulátorral ellátott napelem található. A prototípus, bár alkalmas rá, nincs bekötve a közműhálózatba: víztartályokkal rendelkezik, a szennyvizet pedig szikkasztják.

 

 

A Hermitage belső elrendezése az alatta elterülő völgyhöz hasonló: az enteriőr három szintre tagolódik. A bejárattal egy síkban, a fal mentén végigfutó munkapult többfunkciós – ülőhely, íróasztal és tároló, – a tekintetet az ablak felé vezeti. A köztes szinten át jutunk el a balkonra átvezető, legnagyobb térbe. A falra szerelték fel az összecsukható ágyat, ami kinyitva a kanapé fölött „lebeg”. „Különös figyelmet fordítottunk a beltéri designra, ami minimalista és könnyen alakítható, a többszintes rendszer pedig számos tárolóhelyet hoz létre. Összességében nagyon kellemes, kikapcsolódásra alkalmas légkör veszi körbe a bent tartózkodót” – meséli Federico Robbiano.

 

 

A llabb számára a szociális és környezetvédelmi igények jelentették a fő inspirációt a Hermiatage megtervezéséhez. Szerettek volna egy természetközeli, teljesen fából épített, kis méretű, multifunkciós építményt megalkotni. Az Appenninek festői völgyében lévő épület ennek megfelelően lehet műterem, menedékhely, vendégház, vagy akár az ihletet adó, a skandináv erdőségeket pöttyöző, japán teakabin is. A lehetőségek száma végtelen.


 

llabb | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: Cultivar, llabb

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kicsi a bors

Kicsi a bors

Mindössze 12 négyzetméteres a multifunkciós erdei faház.

A MINI legújabb modellje „sokkal inkább egy nappali, mint egy autó”

A MINI legújabb modellje „sokkal inkább egy nappali, mint egy autó”

A Vision Urbanaut-ban a műszerfal kanapévá, a szélvédő terasszá alakítható át.

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben

Újgenerációs épületegyüttes, zöld környezetben

A Dürer Park projekt keretében teljesen megújul az Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

Hirdetés