Hirdetés

Két keréken

Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében

Megkezdődött a „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében” című projekt megvalósítása – jelentette be Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Horváth László, a BKK beruházási igazgatója stílszerűen egy forgalmas kereszteződésben, a Zsigmond téren tartott sajtótájékoztatóján. 
 

 

 

Elkezdődött a kerületeken átívelő kerékpáros-fejlesztések megvalósítása: már zajlanak az építési munkák és a forgalomtechnikai beavatkozások, amelyek meghatározzák a II., a III. és a XIII. kerület közlekedését. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően nemcsak a kerékpáros-, hanem a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak.
 
Jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg a II., a III. és a XIII. kerületben a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén, céljuk többek között a kerékpározás feltételeinek javítása.

A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. A Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják az Árpád hídra a fel- és onnan a lehajtást.
  
A beavatkozásoknak köszönhetően 

  • biztonságosan kerékpározhatóvá válnak a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út);
  • új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca–Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben;
  • több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt a XIII. kerületben, valamint
  • a gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a közlekedést a fenntartható közlekedési módokkal.

 

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ a „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében” címmel, VEKOP-5.3.1-15-2020-00017 projektszámon 993,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósítja meg azt a közlekedési fejlesztést, amelynek célja a kerületek kerékpáros-barátabbá tétele.

A projekt várhatóan 2023. december közepéig megvalósul.

 

Forrás: sajtóközlemény 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két keréken

Két keréken

Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében

Ami a rozsda alól kiragyog

Ami a rozsda alól kiragyog

Interjú Balogh Samuval, a Főpolgármester kabinetfőnökével a rozsdaövezetek fejlesztésében rejlő lehetőségekről.

A brutalizmus is „belefulladt” a természetbe

A brutalizmus is „belefulladt” a természetbe

Impozáns, mégsem intruzív

Hirdetés